ШИЛЕГОВ ПОКАЖА ДЕКА НЕМА ОД ШТО ДА СЕ ПЛАШИ – САМИОТ ПОБАРА АНТИКОРУПЦИСКАТА КОМИСИЈА ДА НАПРАВИ ПРОВЕРКА НА НАБАВКАТА НА ПРОТИВПОЖАРНАТА СКАЛА ВРЕДНА 1,8 МИЛИОНИ ЕВРА!!

ШИЛЕГОВ ДО ДКСК: ПРОВЕРЕТЕ ГИ НАВОДНИТЕ НЕРЕГУЛАРНОСТИ ПРИ НАБАВКАТА НА ПРОТИВПОЖАРНАТА СКАЛА ЗА ХЕРОИТЕ НА ГРАДОТ

Градоначалникот Шилегов денеска се обрати до Државната комисија за спречување на корупцијата со барање за испитување на наводните сомнежи за постоење корупција и судир на интереси при реализација на набавката на специјализираното возило – противпожарна скала, која претставува единствена опрема од ваков тип на Бригадата за противпожарна заштита на Град Скопје.

Вчера, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ преку својот фејсбук профил ширеше невистинити информации за начинот и висината на цената на набавката на противпожарната скала, профил кој беше посочен од страна на ЕУ како извор на лажни вести.

– Со цел спречување на ширењето лажни вести и дезинформирање на јавноста, побаравме од ДКСК, преку своите механизми, да спроведе постапка за утврдување на наводните нерегуларности и на тој начин да ги информираме граѓаните на Скопје за уредноста на постапката при набавката на ваквата противпожарна скала – истакна градоначалникот Шилегов.
За потсетување, ова е прв пат Бригадата за противпожарна заштита во Скопје да набави ваква софистицирана опрема со која можат да интервенираат на објекти кои имаат повеќе од 5 ката, нешто што досега беше невозможно поради немање соодветна опрема. По 27 години, оваа градска администрација инвестира во опремата за хероите на Градот, а и во безбедноста на сите граѓани на Скопје.

Станува збор за набавка спроведена низ високо транспарентна постапка на меѓународен тендер кој траеше 6 месеци и чија вредност изнесување 1,7 милиони евра со ДДВ.

Link with us
Game bài đổi thưởng