ШИЛЕГОВ: СКОПЈЕ Е ГРАД ЗА СИТЕ, ВО ШУТО ОРИЗАРИ СЕ ИНВЕСТИРА ИНТЕНЗИВНО ЗА ПРВ ПАТ ПО ПОДОЛГО ВРЕМЕ

Градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов заедно со кандидатот за Градоначалник на Општина Шуто Оризари Ферат Асан вечерва одржаа маалски средби со граѓаните од оваа општина. Тие беа придружувани од носителите на кандидатските советнички листи за Скопје, Софија Пејкова и за Шуто Оризари, Нежиме Саитова.

Осврнувајќи се на досегашниот период, Шилегов додаде дека во Шуто Оризари се инвестира интензивно за прв пат по подолго време.

– Ја реконструиравме улицата Индира Ганди во должина од 1900 метри од крстосницата со булеварите Босна и Херцеговина и Словенија до раскрсницата со ул. Нов Живот, а во моментов се реконструира и третата фаза од истата улица во должина од 800 метри, истакна Шилегов.

– Во рамките на програмата за одржување на сообраќајници на ЈП Улици и патишта преку меѓуопштинска соработка реконструирани се и делови од улиците Рељо, Кипарска, Брегалничка, Демирхисарска, Вашингтонска, Карабуница, Злетовска и други, додаде Шилегов.

– Инвестиравме во подобрување на водоводната и канализациска мрежа во висина од 13,5 милиони денари. Реализиравме партерно уредување, зазеленување и поставување на урбана опрема во дворот на училиштето Шаип Јусуф и асфалтирање на спортското игралиште во висина од 6,5 милиони денари, нагласи Шилегов.

Во делот на градското зеленило, Шилегов потенцираше дека во Шуто Оризари засадени се околу 500 садници и озеленети се 210 жардињери.
– Заради буџетските рестрикции во услови на пандемија проектот за Културен центар во Шуто Оризари беше одложен, но ќе биде повторно вратен во програмите за проектирање и изведба на објекти на Град Скопје. Шуто Оризари е општината со најбогата и најшаренолика автентична култура во целиот град и нејзините уметници, особено музичките, заслужуваат шанса да творат во институција со сите услови. Овој културен центар е од непроценливо значење и за кандидатурата за Европска Престолнина на Културата 2028, најавува Шилегов.
– Работиме и ќе продолжи да работиме заедно со граѓаните на секоја општина, на секое населено место, граѓаните од секоја етничка заедница. За нас секој човек е важен, секоја општина е важна, посочи Шилегов.

game sunwin sunwin club tải sunwin

sunwin apk game bài sunwin game sunwin

sun win

game sunwin sunwin sunwin apk

tải sunwin