ШОКАНТНО – МВР: Приведени три лица по објава на два видео клипа на „Тик ток“ со, како што е подоцна утврдено, лажни закани за можен терористички напад во еден трговски центар во Скопје

Приведени три лица за објавени видеа со лажни закани
По објава на два видео клипа на „Тик ток“ со, како што е подоцна утврдено, лажни закани за можен терористички напад во еден трговски центар во Скопје на 28.11.2021 во 19 часот, веднаш се преземени соодветни мерки од страна на МВР-БЈБ-Оддел за сузбивање на организиран и сериозен криминал/Сектор за борба против тероризам, насилен екстремизам и радикализам, СВР Скопје и Сектор за компјутерски криминал и дигитална форензика и Агенцијата за национална безбедност. Преземени се потребните безбедносни мерки, а утврдени се и лицата- можни креатори на лажните видеа. Известен е јавен обвинител, по чии насоки се обезбедени наредби за претрес на дом кај Н.С. во с.Студеничани и У.И. во Скопје. При претресот на втората локација најдени се дигитални уреди преку кои се објавени лажните видеа. Приведени се Н.С., У.И., како инеговиот син А.И.. Во службениот разговор, А.И. признал дека тој ги изработил и пласирал лажните видеа. По документирање на случајот ќе биде поднесен соодветен поднесок до надлежното обвинителство.
———————-
Arrestohen tre persona për publikim të video klipeve me përmbajtje kërcënuese
Pas publikimit të dy video klipeve në “Tik Tok” me siç është konfirmuar më vonë, kërcënimeve të rreme për sulm të mundshëm terroristik në një qendër tregtare në Shkup, më datën 28.11.2021 në ora 19:00, menjëherë janë ndërmarrë masa adekuate nga ana e MPB-BSP- Departamenti për Asgjësimin e Krimit të Organizuar dhe Serioz- Sektori për Luftë Kundër Terrorizmit, Ekstremizmit të Dhunshëm dhe Radikalizmit, SPB Shkup dhe Sektori për Kriminalitet Kompjuterik dhe Forenzikë Dixhitale dhe Agjencioni për Siguri Nacionale.
Janë ndërmarrë masat e nevojshme të sigurisë, kurse janë vërtetuar edhe personat- kreator të mundshëm të videove të rreme. Për rastin është informuar Prokurori Publik, me udhëzime të të cilit janë siguruar urdhëra për bastisje në shtëpi të N.S. në f. Studeniçanë dhe tek I.U. në Shkup. Gjatë bastisjes në lokacionin e dytë janë gjetur pajisje dixhitale përmes të cilave janë publikuar video klipet e rreme. N.S. dhe U.I., janë arrestuar kurse është arrestuar edhe djali i tij A.I. Në bisedë zyrtare, A.I. e ka pranuar veprën se ai i ka punuar dhe i ka plasuar videot e rreme.
Pas dokumentimit të plotë të rastit do të parashtrohet kallëzim përkatës deri te prokuroria kompetente.

Link with us
Game bài đổi thưởng