ШТЕДАЧИ НА ЕУРОСТАНДАРД БАНКА: Трифун Костовски и неговите компањони Коста Костовски и Николче Петкоски добро знаат каде завршиле парите и како ја извеле целата операција на кражба на нашите депозити

Како фирма без приходи добила кредит од 380 илјади евра и потоа се затворила?

Златко М Трејд дооел е фирма основана во октомври 2013 година со непаричен влог од 5 илјади евра и со седиште во општина Карпош во Скопје. Сопственик и управител на фирмата е Себајдин Беќири. Фирмата немала поднесено годишна сметка од 2017 година и не била деловно активна минатите години. Меѓутоа, тоа не пречело да се задолжи во Еуростандард банка во 2018 година, во време кога фирмата немала никаква деловна активност и немала приходи. Според извештајот за банката на стечајниот управник Душко Тодевски, оваа фирма има добиено кредит од околу 380 илјади евра, со обезбедена хипотека од земјоделско земјиште во село Врапчиште, Гостиварско. Направената процена на земјоделското земјиште изнесувала околу 240 илјади евра. Фирмата не платила ниту една рата 589 дена односно од кога е доделен кредитот. Земениот и невратен кредит не бил никаква пречка да фирмата се затвори односно се избрише од регистарот на фирми на 27 февруари 2020 година. Основата за бришење на фирмата е повеќегодишна неактивност и неподнесување на годишни завршни сметки.

Како тоа раководството на Еуростандард банка одобрило кредит на фирма која била деловно неактивна и не остварувала приходи? Како е тоа воопшто можно?

Како се случило да фирмата се затвори со неплатен кредит од 380 илјади евра кон Еуростандард банка? Зошто не бил покренат стечај за фирмата туку таа директно се затворила и избишала од регистарот на фирми? Што станало со нашите пари? Каде се? Кој ги земал? Тие не можат да исчезнат. И пред да ја затворат фирмата, мора да се констатирало што станало со парите. Ќе каже ли Себајдин Беќири каде се парите? Го прашал ли некој него од нашите надлежни институции и истражни органи?

Трифун Костовски и неговите компањони Коста Костовски и Николче Петкоски добро знаат каде завршиле парите и како ја извеле целата операција на кражба на нашите депозити и во овој конкретен случај. Ниту им значела кредитната политика на банката ниту ги почитувале основни критериуми за кредитирање. Свесен грабеж спроведен без усул и без пардон.

Во своето последно обраќање до јавноста, Трифун Костовски тврди дека проценители кои работеле за банката запишувале фиктивни вредности на имот без да имаат претходен увид. Дали и земјиштето во Врапчиште, чија проценета вредност од околу 240 илјади евра, што е и многу помала од износот на кредитот, е всушност фиктивна? Врз основа на тврдењето на главниот водач во овој грабеж Трифун Костовски, се поставува легитимно и многу загрижувачко прашање: Колку се веродостојни износите на хипотеките коишто се наведени во извештајот за банката од стечајниот управник Душко Тодевски?

Има ли нешто што не е криминално и незаконито во случајот „Еуростандард банка“!?

Дали постои правда и право во оваа држава? Дали може да се најдат каде се изгубени?

Зошто молчат надлежните институции повеќе од седум месеци? Зошто молчи премиерот Заев? Дали вицепремиерот Љупчо Николовски задолжен за борба против криминалот и корупцијата во државава ќе ги напушти тривијалните работи и ќе почне вистински да се занимава со сериозниот организиран криминал и високата корупција, како што и самиот најави? Дали оваа 2021-ва ја нарече антикорупциска година!? Каде е министерот за правда Бојан Маричиќ да се произнесе за криминалот во Еуростандард банка? Зошто молчи? Не се затвори пиљара, се ограби банка од средна големина, исчезнаа речиси 60 милиони евра и директно се покрадоа најмалку 3.000 семејства на граѓани и фирми.

Познато е веќе дека гувернерката Анита Ангеловска Бежоска е таа која ги аминувала ваквите и слични криминални активности во банката. Иако добро знаела што се случува, молчела и свесно дозволила низа криминални дела да се случуваат со години.

Кога ќе одговара гувернерката Бежоска за нејзините противзаконски постапки?

Раководните лица од ограбената Еуростандард банка, гувернерката Бежоска и сите останати кои се вклучени во овој масовен организиран грабеж на нашите депозити мора да одговараат и парите мора да се вратат. Тоа е нашата иднина која веруваме дека ќе дојде наскоро. А ние ќе продолжиме да ја запознаваме јавноста и странските претставништва во земјава и оние во Брисел, со суровата вистина преку јавно објавување на фактите за овој организиран криминал и висока корупција, како што впрочем и правиме од самиот почеток. Бидејќи кривичните пријави се одамна поднесени до надлежните институции, доказите ги имаат, но тие не одговараат и упорно молчат. До кога вака?

Продолжуваме понатаму.

Link with us
Game bài đổi thưởng