Со платформата www.zelenglas.mk ќе им биде овозможено на сите граѓани, организации, институции, иницијативи и сл, да бидат вклучени во креирањето на националниот Зелен договор преку искажување на своето мислење (визија) за идеалната заедница во која би сакале да живеат во 2030 година

Од денес е активна дигиталната партиципативна платформа – Зелен Глас!

Колектив Зет – Young Friends of the Earth Macedonia, здружение кое делува за климатска и социјална правда, во соработка со SmartUp – Лабораторијата за социјални иновации, ја креираа и ја направиjа достапна за сите граѓани и здружениjа, новата дигитална платфома Зелен Глас.

Со платформата ќе им биде овозможено на сите граѓани, организации, институции, иницијативи и сл, да бидат вклучени во креирањето на националниот Зелен договор преку искажување на своето мислење (визија) за идеалната заедница во која би сакале да живеат во 2030 година. Преку проектот „Intersectional Convergence of European Youth towards Green New Deal“ или „System:Reset”, колективот ќе се бори против климатската криза, неправдите и нееднаквостите во општеството во сите сфери на делување кои не засегаат сите нас.

Македонскиот зелен договор се основа на следните постулати:
– 1. Партиципативни начини на управување и донесување одлуки
– 2. Одржливи системи за култивација и дистрибуција на храна и рурални области
– 3. Декарбонизација, децентрализирање и обновување на енергетскиот систем
– 4. Природен капитал: заштита и обновување на екосистемите
– 5. Јавно здравје и прочистување на воздухот, водите и почвата
– 6. Социјална праведност и пристап до достоинствена работа
– 7. Уметност, култура, образование и градење на вештини и знаења
– 8. Циркуларна економија: одржливо производство, потрошувачка и трговија
– 9. Финансирање на транзицијата и алтернативни економски модели

Понатаму, врз база на собраните податоци ќе се креираат насоки и договори кои ќе бидат доставени до релевантните национални владини и невладини институции, одлучувачки тела и Парламентот со цел да се изврши притисок за соочување и справување со проблемите. Целта на Колектив Зет е да ги повикаат граѓаните на акција и да се изнајдат на конкретни решенија за проблемите во нашето општество. “Време е заеднички да креираме смели трансформативни стратегии за дејствување кон подобрување на животите на нашите заедници и да го трансформираме сегашниот неправеден систем во систем што се заснова на љубов, солидарност и длабока грижа, и просперира во ослободувањето на народите и прославувањето на нашите различности, во хармонија со природата.

Затоа, ве повикувам сите, било каде да сте во нашата држава, дали сакате креативно да се изразите и да ја визионирате својата иднина, или сте сведоци на некоја неправда што се случува во моментот, да ја споделите со Зелен глас и да ни се приклучите. Затоа што секој глас е важен!” изјави Софија Гетова, проектен менаџер во Колектив Зет. Имено, Колектив Зет е здружение за климатска и социјална правда предводено од жени, на млади кои работат кон градење на капацитетот и мобилизација на сите граѓани за социјална трансформација, социјална, економска, климатска и системска правда.

Колективот е посветен на градење на движење меѓу сите граѓани и општествени групи, со особен фокус кон маргинализираните заедници, за интерсекционални акции и подобрување на условите во општеството во кое живееме. За повеќе информации за оваа иницијатива како и за платформата на Зелен Глас, можете да прочитате на https://www.zelenglas.mk/

Link with us
Game bài đổi thưởng
    Còn coppy thì link seo vẫn con ponograph vedios ahihih Con gà gáy le té le te sáng đi xem phim desi gold con gà ơi :D