СПАСОВ: Јанушев го спасува од срам Мицковски

Мицковски понудил одржување на вонреден конгрес на партијата на кој тој не би се кандидирал за претседател, или со други зборови понудил оставка на функцијата.
Арно ама, во негово отсуство, Централниот комитет не прифатил такво нешто да и се случи на партијата и се се завршило во духот на песната “Татко и ја дава село не ја дава оти е убава”.
Но, тоа е веќе познат и виден политички фолклор кај нас. Она што загрижува кај Мицковски е начинот на кој тој како лидер го дефинира својот политички конкурент и противник. Главниот политички противник на неговата партија според него не е некоја легална политичка партија или група со различна идеологија во земјава туку “мафијата предводена од Зоран Заев”.

Колку и зборот мафија да го користи како метафора или обид за политичка дисквалификација, таквата дефиниција на противникот подразбира претворање на неговата партија во еден вид на “антимафијашка полициска структура” во која не ви се потребни лекари и ветеринари какви што ставил Мицковски во новиот извршен комитет туку друг вид на “специјалци” за борба против мафијата.
Ако партијата ја подготвувате за еден вид војна против мафијата и против “политичките хиени” во опозицијата и во своите редови, тогаш таа мора да и каже збогум на демократијата и да се претвори во борбен одред, во строго дисциплинирана и хиерархизирана партија во која тајноста на договарањето и дејствувањето ќе бидат основните принципи на делувањето.

И тоа не е ново во ДПМНЕ. Режимот на Груевски 11 години опозицијата ја третираше како опасен непријателски елемент во државата на кој не смееше да му се дозволи пристап до власта.
Мицковски ја наследил од Груевски и реториката за ексклузивното право на ДПМНЕ да ги препознава и брани македонските национални интереси. Тој својата партија,без било каков доказ, ја издига на ниво на столб и кичма на македонизмот а тоа подразбира дека секоја критика и секој напад на неговата партија е напад врз македонизмот и може да биде дело само на национално неосвестени сили или на национални предавници и непријатели на Македонците и на македонскиот народ.

А тие два елементи не ја прават партијата ДПМНЕ ниту модерна ниту партија на пат кон своја модернизација и демократизација.
Во таквите партии генералниот секретар по губењето на изборите си поднесува оставка на функцијата и вели дека тоа го прави од лични причини.
Кога би рекол дека поднесува оставка заради тоа што лично чуствува одговорност за поразот на изборите би го ставил во многу незгодна положба претседателот,во овој случај, Мицковски кој не чуствува таква одговорност.

sunwin

sunwin.apk mới nhất

sunwin

sunwin sunwin apk sunwin apk

sunwin