УШТЕ ЕДНА МАНИПУЛАЦИЈА НА ПЛУСИНФО: ГАСНО ПОВРЗУВАЊЕ НА СРБИЈА СО БУГАРИЈА ЗА РУСКИОТ ГАС ПРИКАЖАНО КАКО ЗАГУБА ЗА МАКЕДОНИЈА?!?!

Во текстот и во насловот се вели дека се работи за цевковод кој ќе влече гас од Атина, но тоа не е точно, се работи за поврзување со цевката од таканаречениот ТУРСКИ ТЕК кој носи руски гас до Бугарија преку компанијата Газпром.

Еве што пишува на Плусинфо:

Децениски стар проект меѓу Бугарија и Србија за гасно поврзување кој ќе ја одмине Македонија, а ќе влече гас од Атина, само што беше започнат на почетокот на месец феверуари. Интерконекторот Ниш-Димитровград-Софија ќе овозможи 1,8 милијарди кубни метри гас за нашиот источен и северен сосед преку цевка со пречник од 70 сантиметри долга над 170 километри.

Ако сѐ оди по планот, градбата ќе заврши до крајот на 2023 година. Две третини од средствата , 49,6 милиони евра ги обезбедува Европската Унија како неповратна помош, а 25 милиони евра се обезбедни преку кредит од Европската инвестициска банка кој Србија ќе го плаќа за делот кој минува на нејзината територија. Се очекува гасоводот да ги зголеми капацитети на Србија за дополнителни 80 отсто. Договорот бил првпат потпишан во 2010 година, но дури сега се реализира.

На отпочнувањето на работите присуствуваа српската премиерка Ана Брнабиќ и бугарскиот министер за енергетика Александар Николов како и други официјални лица.

Но ако се провери оригиналната вест на портали во Србија ќе се види дека никаде не се споменува цевковод до Атина туку е цевка од Ниш до Софија и ништо повеќе од тоа. Очигледно е дека се работи за поврзување со рускиот гас кој доаѓа преку Турски Тек.

Што значи дека Македонија не била заобиколена затоа што воопшто нема да има крак од Атина, туку Бугарија веќе се има обезбедено со гас од ТУрски Тек и никаде не се планира градење на цевка од Атина до Софија. Уште еден обид на Плусинфо да ја прикаже владата на СДСМ и ДУИ како неуспешна и некадарна која наводно ниже порази секој ден. Лажни порази секако.

Bulgaria’s natural gas domestic market is only 2.5 to3.5 bcm. per year. However, the country has an extensive network of gas pipelines that serve Bulgaria’s needs as well as those of neighboring Turkey, Greece, and Macedonia. As of January 1, 2020 Bulgaria has started receiving Russian gas through the Turkish Stream pipeline. The local gas supplier Bulgargaz signed an agreement with Gazprom Export regarding new fuel deliveries coming via Turkey, and changing the entry point for Russian natural gas. The Bulgarian energy minister claimed that the state company Bulgargaz is saving around $2.6 million through lower tariffs avoiding transit through Ukraine and Romania. Gas is currently a small component of the country’s energy mix. It is primarily utilized by the industrial sector, with a modest role in power generation and very low consumption in the residential and commercial sectors. Roughly 10 percent of industrial consumers represent 80 percent of gas demand, primarily in in the chemicals, fertilizers, and glass sectors as well as combined heat and power plants. Bulgaria’s gas transmission network is ring-shaped with a maximum technical capacity of 7.5 bcm/year, pressure of 54 bar and with 115 exit points (AGRS, GMS) – see the picture below.

game sunwin tải sunwin sunwin web

sun win

sun win

tải sunwin

sun win