Утре со почеток во 20 часот во Националната опера и балет ќе се оджи „Гала оперски концерт“ за отворање на фестивалот „Есенски музички свечености“

На концертот ќе настапат солистите, хорот и оркестарот на НОБ под диригентската палка на Иван Еминовиќ.

Годинешното издание на фестивалот ќе биде посветено на домашните уметници, а ќе се одржи согласно здравствените протоколи за спроведување на мерките за заштита од КОВИД-19.