ВИЦЕ ПРЕМИЕРОТ БИТИЌИ ВО ПОСЕТА НА ХЕЦ ЗЛЕТОВИЦА: Во моментот се во тек градежни активности за пречистителни страници за питка вода во општините Штип и Свети Николе, додека за Лозово и Карбинци е во тек тендерска постапка за избор на изведувач, за оваа намена се инвестираат 6,5 милиони евра од буџетот на Република Северна Македонија

ℹ️ Денес во официјална посета на ЈП ХС Злетовица и општина Пробиштип присуствуваа заменик претседателот на Владата, Фатмир Битиќи, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Аријанит Хоџа, градоначалникот на Свети Николе, Сашо Велковски, на која се разговараше инвестициите кои Владата ги вложува во ХС Злетовица.

➡️ Во моментот се во тек градежни активности за пречистителни страници за питка вода во општините Штип и Свети Николе, додека за Лозово и Карбинци е во тек тендерска постапка за избор на изведувач, за оваа намена се инвестираат 6️⃣.5️⃣ милиони евра од буџетот на Република Северна Македонија, а тоа ќе значи комплетно затворање на Фаза – 1 од ХС “Злетовица”.

➡️ Владата истовремено води разговори со Европската Инвестициона Банка за нова инвестиција во поглед на Фаза – 2, со што ќе се овозможи наводнување на 3600 хектари обработливо земјиште во општина Пробиштип, додека вредноста на оваа инвестиција е во висина од 2️⃣6️⃣ милиони евра.

➡️ Овие инвестиции во нашата општина и регионот директно ќе придонесат за економски развој, не само на општина Пробиштип, туку и на целиот Источен регион.

sunwin

https://flipboard.com/@sunwinfan

go88 go88 md5 go88