(ВИДЕО) БРАВО: Со 24,5 милиони евра за Оперативниот план за вработување опфатени ќе бидат над 10.000 граѓани, грижата за сите продолжува

Почитувани граѓани, почитувани новинари,

Владата предводена од СДСМ и премиерот Зоран Заев продолжува со вистинска грижа за сите граѓани.

Продолжуваме со мерки и политики кои го подобруваат економскиот стандард на граѓаните и ја намалуваат стапката на невработеност.

Во таа насока е и Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување кој за оваа 2021 е димензиониран на 1,5 милијарда денари, односно околу 24,5 милиони евра.

Со овој Оперативен план ќе бидат опфатени 10.279 лица.

Една од главните цели на Оперативниот план е различни ранливи категории на невработени лица, млади лица, жени, лица со попреченост, лица кои ја загубиле работата поради корона кризата, побрзо и полесно да пристапат на пазарот на трудот и да добијат вработување.

Истовремено, преку мерката „Економија на грижа“, односно преку Обука и вработување на лица за услуги на грижа во заедницата за лица со попреченост и лица со хронична болест, се обезбедува обука за невработени лица за стекнување стручни квалификации и вештини.

Со оваа мерка опфатени се 150 лица кои во следните 10 месеци ќе обезбедуваат грижа за лицата со попреченост и за лицата со хронични болести и за тоа ќе добиваат месечен надоместок од 30.780 денари.

Невработените лица и работодавачите веќе можат да аплицираат за програмите и мерките за вработување за кои веќе се објавени јавните огласи, односно за програмата Самовработување, мерката Субвенционирање на плати, програмата Практиканство, мерката Обука на работно место за познат работодавач и програмата Јавни Работи.

Ги повикуваме сите кои ги исполнуваат критериумите, да се пријават и да бидат опфатени со некоја од мерките и програмите од Оперативниот план.

Како одговорна партија, продолжуваме со мерки и политики за поддршка за креирање на нови работни места и зголемување на вработливоста на лицата кои се невработени.

Грижата за сите, а особено за најранливите продолжува уште повеќе и уште подобро.

Link with us
  • tài xỉu online sunwin sunwin bị công an bắt tải sunwin
  • rik vip rikvip pc rikvip1
  • sun win club tài xỉu sunwin sunwin
Game bài đổi thưởng