(ВИДЕО) Евро пратеникот Ројтен: Заев направи многу, а РС Македонија со сите реформи и напредок навистина заслужи ЕУ да ги испорача ветувањата

ЕУ дефитинивно е свесна дека довербата во евроинтеграцискиот процес е изгубен, а особено е свесен Европскиот параламент, изјави за Утрински брифинг Тајс Ројтен, пратеник во Европскиот парламент и член на Мешовитиот парламентарен комитет ЕУ-Северна Македонија.

-Јас пред две недели говорев во ЕП и разговорарме за исходот на Западниот Балкан и за потребата на отворањето преговори со РС Македонија, вели Ројтен за Утрински брифинг.

-Поддршката за тоа беше исклучително голема, но како што знаете сѐ уште постои проблем со една од соседните држави, којшто мора да се реши прилично скоро, бидејќи РС Македонија стаса толку далеку и постигна многу, што со сите реформи и напредок навистина е време Европа да ги испорача своите ветувања, додаде Ројтен.

Целиот разговор погледнете го во видеото: