(ВИДЕО) Османи учествуваше на 132- та сесија на Комитетот на министри на Советот на Европа / Osmani mori pjesë në seancën e 132-të të Komitetit të Ministrave të Këshillit të Evropës

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи денес во Торино учествуваше на 132-та министерска сесија на Комитетот на министри на Советот на Европа, на која се изврши и примопредавање на претседателството со Комитетот од Италија на Ирска за следниот шест-месечен период.

Фокусот на дискусиите на министрите беше насочен кон последиците од агресијата на Руската Федерација врз Украина, што меѓу другото доведе и до исклучување на Руската Федерација од Организацијата во март оваа година. Во тој контекст, беа разменети мислења и во однос на улогата и следните чекори и приоритети на Советот на Европа.

Министерот Османи во своето обраќање нагласи дека Северна Македонија, од самиот почеток на воената агресија, се приклучи кон изјавите, иницијативите и мерките преземени во рамки на мултилатералните форуми за нејзина осуда, вклучувајќи ги и санкциите на ЕУ. Исто така, ја нагласи потребата Советот на Европа да продолжи со активна помош на Украина и солидарност со нејзините граѓани, имајќи го предвид мандатот, но и акумулираната експертиза во доменот на човековите права, демократијата и владеење на правото.

Потоа, нагласи дека сега е моментот на уште позајакнат мултилатерализам заснован на вредности и правила, како и синергија со другите меѓународни организации.

“Kако иден претседавач со ОБСЕ посветен сум на тесна соработка со Советот на Европа за сите прашања од заеднички интерес и за изградба на иднина на мир, безбедност и кохезија во Европа заснована на заеднички вредности” рече Османи.

На маргините од министерската сесија МНР Османи реализираше билатералнa средбa сo Генералниот секретар на Советот на Европа, Марија Пејчиновиќ Буриќ. Дискутираа повеќе актуелни теми, вклучително и за иднината на Организацијата, како и за пошироките импликации на воената агресија од хуманитарен, безбедносен, геополитички и економски аспект врз Европа. Исто така разговараа и за статусот и очекувањата во однос на ЕУ интегративното досие на Северна Македонија и, во тој контекст, потребата од позасилена регионална динамика. Северна Македонија и Советот на Европа остануваат партнери во зачувувањето на европските вредности на патот кон полноправното членство во ЕУ. На крај, министерот Османи ја запозна соговорничката и со текот на подготовките за претстојното претседавање на Северна Македонија со ОБСЕ во 2023.