(ВИДЕО) Шахпаска : Продолжуваме со заложбите, лицата со попреченост да бидат вклучени во општествениот живот на еднакви основи со останатите граѓани

* реклами —————————————————————————————————————————————

————————————————————————————————————————————————-

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска се сретна со претставниците на Полио Плус –движење против хендикеп

На средбата соговорниците разговараа за потребите на лицата со попреченост, пристапот до помош, поддршка, лична асистенција во нивните домови, како и овозможување на еднакви основи, со останатите граѓани бидат вклучени во општествениот живот . Притоа, се разговараше и за новиот Закон, кој Министерството за труд и социјална политика сериозно го подготвува, а се однесува на вработувањето на лицата со попреченост, Националниот Регистар на лицата со попреченост и Комисиите за функционална проценка на нивната работоспособност за да можат да бидат вклучени на пазарот на трудот.

* реклами —————————————————————————————————————————————–

————————————————————————————————————————————————————

„Разговаравме и за додатоците односно паричните права на лицата со попреченост, во делот на посебниот додаток на младите лица до 26 години, личната асистенција како начин на нивно вклучување во општеството и можноста за поголем опфат на овие лица и како заеднички да ги движиме работите во вистинска насока,“ изјави Шахпаска.

Таа посочи дека изминатиот период заеднички се покренати и прашањата за имплементација на Конвенцијата за лицата со попреченост во членот 29 , за нивната политичка вклученост, во процесите на избирање, да бидат бирани и да имаат пристапност до гласачките места, процеси кои се прилично придвижени.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————–

„15 отсто од општата попоулација ја сочнуваат лицата со попреченост, таа бројка во нашата држава е е околу 300.000 граѓани.

Како одговорни носители на политики, продолжуваме да правиме се за нив, но не без нив,“ порача министерката Шахпаска.

Од страна на претставниците на Полио Плус, беше посочено дека заедничката соработка со Министерството за труд и социјалана политика продолжува и понатаму особено во делот на експертиза од нивна страна, со цел создавање на добар систем на градење приоритети кои се од клучно значење за лицата со попреченост.

Link with us
Game bài đổi thưởng