(ВИДЕО) ШЕЌЕРИНСКА ГО НАПАДНА ЦРВЕНКОВСКИ: Логиката на тн. „скопско крило“ е низ призмата раздели-па-владеј

Радмила Шекеринска, министерка за одбрана и веќе поранешна потпретседателка на СДСМ говори за состојбите во СДСМ и за текот на 26. Конгрес на партијата ги освежи своите редови.

-Во слобода и во услови на слободни медиуми не е многу атрактивно и и интересно да фалиш партија на власт, особено кога има кадровски конгрес и тоа е вообичаено. Секогаш, сите сакаме да мериме што можело подобро да биде, но тоа не треба да биде фокусот на загриженост или интерес на СДСМ. Вообичаено во осумгодишен период на партија која треба да биде на власт имате неколку стандардни предизвици. Една од нив е замор на материјалот. Тука не мислам само на луѓето кои ги мобилизарате и за потребите постојано да внесувате свежа крв. Мислам дека и нашиот рецепт кој успеа во 2016, успеа бидејќи покажа дека СДСМ не е само структурата, туку дека за победа на продемократски, проевропски, прослободарски сили ни треба тој додатен елемент. По мене СДСМ тоа секогаш треба да го прави, изјави во Утрински брифинг, министерката за одбрана и доскорешен заменик претседател на СДСМ, Радмила Шекеринска.

Според неа кадровските се полесните прашања, за разлика од политичките кои се главни предизвици.

– Кога кажувам замор на материјал тоа не е материјалот на луѓе. Замор на материјал, најпроблематичен за партии на власт е во способноста да продуцирате добри идеји. Кога си во опозиција немаш друга работа освен да собираш луѓе и да размислуваш. И тие идеји горе доле се јасни кога ќе дојдете на власт и тогаш моторот на идеја на желба нешто да промениш е многу силен. Сега тој мотор мора да се нахрани со нови идеји и мислам дека тоа е една од главните задачи не само на СДСМ. Вториот дел које важен и специфичен е успешно да се справиме со старата замка, старата опасност, а тоа е еден дел од граѓаните да велат сите се исти. На прв поглед можеби изгледа дека убиствено и за ВМРО и за СДСМ и за другите. Но според моето искуство ова е убиствено само за СДСМ. ВМРО-ДПМНЕ ќе си ја носи својата стандардна гласачка машинерија што помалку им замера за некои грешки, додека кај нас како течат годините лупата е се поблиску до нас, вели Шекеринска.

Таа не смета дека во структурите на СДСМ влегле луѓе со половично работно време.

-Такви нема. Партијата помина низ еден тежок период од 11 години. Ако за толку време не сме виделе на кого можеш да се потпреш, а на кого не, навистина ништо не сме научиле. Не мислам дека во формалната структурата на СДСМ има такви луѓе, но факт е дека ова е еден од предизвиците. Прашањето е дали нашето уво, политичкото време, капитал повеќе ќе го трошиме на луѓе кои поаѓаат од позиција интерес или од оние кои што поаѓаат од позиција на идеја. Овој тест е еден од важните – тест на карактер на СДСМ, изјави за Утрински брифинг Шекеринска.

Шекеринска се осврна и на третиот нов предизвик за СДСМ.

-Класичните идеолошки партии постојат, но се под постојан тест и во одредени држави во повлекување. Првите знаци за такво нешто беа уште пред неколку години. Тие испити ги положивме. Она што се случи на пример сега во Хрватска на изборите – тоа се предизвиците. Тие граѓански иницијативи се хранат од наративот – сите се исти, смета Шекеринска и додава дека политичките партии се помалку треба да работат на целосно единство, а се повеќе на коегзистенција.

-Тоа значи дека општеството не е поделено во лоша смисла, туку дека имате толку различни групи на кои им се битни различни работи, што не можете на сите да им понудите едно нешто. Но партијата на сите тие групи треба да им даде причини зошто треба да и веруваат, смета Шекеринска.

-Јас бев вицепремиер за европски прашања во еден многу важен проект кој што успешно заврши – кандидатски статус. Почнав на 30 години. Искуството е важно, годините се важни, но немора ти да го имаш искуството ако знаеш да се вратиш назад, да прочиташ, да чуеш, да анаизираш. Дебатата не треба да ја сведеме на прашање на години, но факт е дека и во врвното раководство има луѓе со искуство – дел животно, професионално, партиско. Тоа на СДСМ како и на другите партии им треба, вели Шекеринска.

Таа нагласи дека во составот на ИО на СДСМ има многу луѓе кои навистина постигнале многу во својата кариера, во животот, плановите, партиски и не само партиски.

-Но велам, да не судиме врз основа на четири реда биографија. Во политиката во минситерството, обично луѓето ќе ви се покажат со резултатите, а не со тоа што ќе каже чаршијата, изјави Шекеринска.

– Кога учестувам во тим и кога го градам тимот на пример во министерството како прв човек, и кога учествувам во тим кој друг го гради, мојата дефиниција е едноставна – тимот е тука за да говори многу отворено, да анализира, понекогаш и непотребна скепса, да мери 100 пати и кога ќе излезе со одлука таа одлука сите заедно да ја правиме. За мене дефиницијата на тим е дека тоа се луѓе кои навистина ги имаат истите вредности, понекогаш имаат различни идеји како да стигнат до целта, но дефинитивно во тој тим лојаноста не се мери колку пати ќе клименте, туку преку тоа колку пати ќе говорите. И позитивно и негативно. СДСМ најтешките епизоди од 2013, 2014, 2015, најголемиот дел од енергијата го вложувавме да седнеме на маса и да испланираме како понатака. Иако беше исцрпувачки резултатот беше многу добар. Вчера беше годишнина од 17 мај, кој се смета за симбол на новот време кое дојде. Кога ќе се сетам колку време за секој детаљ вложивме дека различните групи, поединци да чувствуваат дека не ги презела уздите СДСМ, туку дек ае тоа заеднички проект нема д ами верувате. И со Преспанскиот договор и со тешките политички моменти, успеавме заради тоа што и на власт го сочуваме тој капацитет дека лојалноста ја градиме кон идејата, а не кон „шефовите“, вели Шекеринска.

– Не ја гледам логика за т.н „Скопско крило“ – зарем во Скопје немаме разлики. Јас напротив многу често со моите скопски колеги повеќе дискутирам и имаме разлики во ставовите од некои други. Така што мислам дека е тоа поедноставување и гледање на работите низ призма – раздели па владеј. Така што мислам дека таа тема беше комплетно промашена и мислам дека во СДСМ ќе се троши многу време ако се обрне внимание на овие тези. Другиот дел – дебатирање, проверување на различни идеји, да не се отфрлаат како непријателски, тоа е тестот на карактер на партијата, на владата, смета Шекеринска.

Темата за „Бранковисти“ и 2013-14 беше актуелна и рална тема. Се сеќавам во 2013, бидејќи бев една од обвинетите дека сум била против бојкотирањето на локалните избори, поделбата на таа тема вештачки се направи. Тогаш многу енергија се потроши на кавга заради кавга, тоа не беше дебата. Во партиите мора да имате и чувство на верба во заедничката кауза, рече Шекеринска.

Link with us
Game bài đổi thưởng