(ВИДЕО) ВО МОМЕНТОВ ВО КОРНВЕЛ, АНГЛИЈА СЕ ОДРЖУВА САМИТ НА 7-ТЕ НАЈМОЌНИ ЗЕМЈИ ВО СВЕТОТ, БЕЗ КИНА И РУСИЈА

Г-7 групата се состои од САД, Британија, Германија, Франција, Италија и Јапонија, кои се сметаат за најбогати индустриски земји во светот, но на средбата некогаш беше поканувана и Русија а во иднина ќе дојде момент кога ќе мора да се покани и Кина која за неколку години ќе го има најголемиот БДП во светот, значи ќе ја надмине САД која сега е лидер со 21 илјади милијарди долари БДП. Истото важи и за Индија која ја следи Кина, а тоа може да се каже и за Бразил.

Главна одлука која се очекува да ја донесат на самитот оваа година во Англија е да споделат 1 милијарда вакцини со останатиот дел од светот кои уште не се вакцинирани на задоволително ниво за да се спречи пандемијата со Ковид 19.

Повеќе за средбата на АБЦ.

Link with us
Game bài đổi thưởng