(Видео) За шест месеци пријавени 435 случаи на семејно насилство во земјава, над 90% жртви се жените и родителите

Потпретседателот на СДСМ и министер за внатрешни работи на онлајн трибината „Молкот не е решение”, организирана од Форумот на жени на СДСМ, истакна дека родово базираното насилство продолжува да биде едно од најзначајните повреди на човековите права во сите општества.

„Иако од родово заснованото насилство не се имуни ни жените, ни мажите, но практиката и официјалните показатели, сепак, покажуваат дека мнозинството жртви се припаднички на женскиот пол”, рече потпретседателот Спасовски.

Според статистиката на МВР, во првото полугодие од 2020 година извршени се 435 кривични дела, за кои се пријавени 450 сторители. Висок процент од сторителите 91,3 % се мажи кои вршат насилство врз нивните сопруги и родители. Во однос на начинот на извршување на делата, во 341 случај сторителите употребиле физичка сила врз жртвите, нанесувајќи им телесни повреди, 32 случаи се извршени со ладно оружје, а три со употреба на огнено оружје.

„Оттаму, користењето на родово базирано насилство како аспект е важно, бидејќи го потенцира фактот дека многу форми на насилство врз жените се вкоренети во нееднаквостите на моќта меѓу жените и мажите”, заклучи потпретседателот Спасовски.

Во обраќањето потпретседателот Спасовски истакна дека не смее да се занемари бројот на фемициди и тоа 5 случаи во 2019 и 4 во првото полугодие од 2010 година. Токму ваквите бројки се силен мотив уште пожестоко да се посвети на темелно третирање на родово базираното насилство, со искористување на сите можни алатки, ресурси и можности за укажување помош и заштита.

„За нас, постапувањето по пријавите за семејно насилство, во услови на Kовид-19, претставува посебен приоритет. За таа цел, меѓу другото, до сите полициски станици доставивме телефонски броеви од советувалишта, невладини организации кои работат со жени жртви на семејно и родово базирано насилство, како и телефонски броеви од националните сервиси, кои согласно своите програми може да преземат мерки за, сместување на жртвата, соодветна здравствена заштита, психосоцијална интервенција, третман, правна помош и застапување и слично”, кажа Спасовски.

Спасовски информираше дека интернет-странicата на МВР и во сите полициски станици, на видно место се објавени постер и брошурата со телефонски броеви за помош и поддршка, како и електронска адреса за поставување прашања за помош и советување.

„Насилството врз жените и родово базирано насилство не познава ниту имотен, ниту општествен ни образовен статус, ниту вера, туку претставува негативна појава присутна секаде во светот“, истакна членката на ЦО на СДСМ, Јагода Шахпаска. Таа се осврна на Законот против насилство врз жените и семејното насилство, кој се наоѓа во собраниска процедура и изрази надеж дека ќе биде поддржан и од позицијата и од опозицијата.

„Законското решение е наша обрска, но за некои жени претставува прашање на судбина, прашање на живот и затоа ве повикувам да се заокружи со изгласување на законот“, потенцираше Шахпаска.

Во законот е предвидено брзо и ефикасно постапување на сите институции во институционален одговор на секаков обид за насилство, кое покрај фичичко може да биде психично, сексуално, принуда на абортус па и фемицид, рече Шахпаска.Таа додаде дека законот предвидува судот во рок од 24 часа од насилството да донесе одлука за отстранување на строителот од дома од 10 до 30 дена, како и сет мерки и услуги за превремен престој за жените жртви на семејно, нивните деца, жртвите на трговија на луѓе и сексулано насилство, каде ќе им биде обезбедена помош и поддршка.

Link with us
Game bài đổi thưởng