ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР СЕ ОРГАНИЗИРАШЕ ЗАВРШНИОТ НАСТАН ОД ХУМАНИТАРНИОТ ПРОЕКТ „СТОИМЕ ЗАЕДНО“ ЗА ПОДДРШКА НА 1620 СЕМЕЈСТВА

(Скопје, 31.5.2021) Во рамките на Општина Центар се организираше завршниот настан од најголемата национална акција „Стоиме заедно“, хуманитарен проект за донација на прехранбени производи и средства за дезинфекција за помош и поддршка на социјално загрозените семејства што живеат во Република Северна Македонија.

„Честитки до сите учесници и до сите инволвирани организации и општествено одговорни компании што заеднички успеавме да ја реализира најголемата национална хуманитарна акција ‘Стоиме заедно’ за борба против намалувањето на сиромаштијата и гладот во нашата држава. Живееме во време на глобална здравствена криза и затоа секоја помош е неопходна за најранливите категории граѓани да добијат храна, секој ден во годината. Како локална самоуправа ја продолжуваме мисијата и визијата за ‘Општество без глад’ и преку заеднички активности со националните здруженија, организации и институции да обезбедиме храна за сите“, изјави градоначалникот Саша Богдановиќ

Мисијата на проектот е подобрување на правната и институционалната рамка во Република Северна Македонија, која има цел да овозможи соодветна превенција од фрлање на храна, како и заеднички акции за намалување на гладот и сиромаштијата. ВСС Ефект е заеднички проект да ги инспирира, зајакне и поддржи локалните граѓански организации и граѓаните и да креира подобар пристап до здрава и безбедна храна за сите.

Во проектот беа вклучени волонтери и претставници од разни здруженија и институции, кои преку патувачкиот караван посетија 20 градови во државата, а беа поделени 35.000 килограми прехранбени производи за 1620 семејства приматели на социјална помош.

Проектот го спроведува невладината организација „Банка за храна“, а се реализира со поддршка од Европската Унија во Скопје, Цивика мобилитас и ЦБФ Македонија.

Link with us
Game bài đổi thưởng