Втор ден од Скопје Економски Финансиски Форум – СЕФФ 2022

31 мај 2022, Скопје – Енергија и зелена транзиција, инфраструктура, поврзаност и трговија, финансиски иновации и инвестиции во услови на неизвесност, нови предизвици за добро владење и човечкиот капитал во 21-от век, се темите на кои ќе дебатираат учесниците денеска на вториот ден од Скопје Економски Финанискси Форум – СЕФФ, што го организира Министерството за финансии.

Почетокот на вториот ден ќе го означат претседателот на државата Стево Пендаровски и претседателот на Собранието Талат Џафери, а главни говорници ќе бидат Одил Рено-Басо, претседателка на Европската банка за обнова и развој и Лилјана Павлова потпретседателка на Европската инвестициска банка.

Во првиот панел од вториот ден панелистите ќе дебатираат за намалување на влијанието од загадувањето врз здравјето и животната средина и креирање стратегии и политики.

Во вториот панел ќе се разговара за развивање на инфрастуктурата и услугите што се зелени, остварливи, отпорни, добро управувани и може да поттикнат одржлив развој.

Учесниците во третиот панел ќе се осврнат на нови алтернативни инвестициски инструменти и поголема употреба на технологијата во финансиите.

Владеење на правото, борбата против корупцијата и организираниот криминал, професионалниот, ефикасен и непристрасен судски систем како клучни предуслови за заштита на човековите права и креирање окружување што овозможува раст е тема на четвртиот панел од вториот ден од СЕФФ и последниот панел е посветен на човечкиот капитал како главен двигател на продуктивноста, конкурентноста, иновациите, долгорочните изгледи за раст и намалувањето на сиромаштијата.

Ова е втора Годишна конференција на Министерството за финансии во рамки на СЕФФ, на која покрај нобеловецот Пол Кругман, учествуваат креатори на политики од регионот, високи претставници на меѓународни финансиски инститиуции, претставници на бизнис секторот, експерти и други.

sunwin

sunwin web sunwin game sunwin

sunwin web sunwin tài xỉu sunwin club

sunwin

sunwin