Заев: Цената на струјата нема да се покачи до крајот на годината, ќе ги заштитиме граѓаните со намалување на ДДВ-то за струјата!

Премиерот Зоран Заев денеска истакна дека цената на струјата нема да се покачи до крајот на годината. На прашањето дали Владата всушност ќе го субвенционира зголемувањето кое го бараат енергетските компании, Заев истакна:

-Ние всушност го субвенционираме со намалување на ДДВ од 18 на 5% и таа разлика останува на ЕСМ, со конечна цел да ги заштитиме граѓаните. Зошто периодот е период на ковид кризата. Првата интервенција е намалување на ДДВ. Од 1 јули 2021 до 1 јули 2022 година ќе биде 5 проценти, потоа од 1 јули 2022 до 1 јули 2023 година, таа ќе биде 10 проценти, а од 1 јули 2023 година се враќа на 18 проценти, истакна Заев.

Link with us
Game bài đổi thưởng