Заев за БГНЕС: Бугарија ќе го чува нашето небо заедно со Грција, договорот ќе биде закон, ќе спречуваме омраза, „Длабоката држава“ е во опозиција

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————–

Немаме поделена историја. Имаме заедничка историја. Гоце Делчев е револуционер и за Бугарите и за Македонците, кои се бореа за слободата на Македонија и регионот на Одрин. Наследивме време кое не беше во прилог на пријателството меѓу нас. Југославија нѐ подели. Ако не ги признаеме слабостите на историјата, не можеме да ја градиме иднината, вели македонскиот премиер Зоран Заев во интервјуто за БГНЕС.

Треба да создадеме позитивна атмосфера за младите да го користат ова минато како отскочна даска за подобра иднина во наредниот период. Бугарија не е фашизам, Бугарија е наш пријател. Новите генерации не ја знаат целата оваа реалност и таа мора да нѐ обедини. И во Северна Македонија и во Бугарија, ова влијае на луѓето на многу погрешен начин. Ако некој си дозволи да ја оцрни Бугарија со ПР публикации ширум светот, тој ќе сноси одговорност. Тоа нема да го дозволиме. Државата не учествува во ова.

* реклами —————————————————————————————————————————————–

—————————————————————————————————————————————————

„Длабоката држава“ остана во ВМРО-ДПМНЕ. Имплементацијата на Договорот со Бугарија ќе биде закон. Македонија ја потврди својата доверба во Бугарија да го заштити нашето небо. Имаше голем притисок од Турција и Италија. Но, рековме: Извинете, нашиот прв сосед е Бугарија, така што Грција и Бугарија ќе бидат двете земји што ќе го штитат нашето небо. Како шеф на владата, јас сум посветен во името на целиот македонски народ за примена на Договорот како пример. Како прво, затоа што на овој начин најдобро ќе им служам на мојот народ, но, секако, и на пријателската Бугарија. Лично, ја потврдувам нашата позиција целосно да се спротивставиме на говорот на омраза, што мора веднаш да се запре. Активистот од ВМРО-ДПМНЕ, кој го запали бугарското знаме, ќе сноси одговорност.

Ова го рече во ексклузивното интервју за агенцијата БГНЕС македонскиот премиер Зоран Заев. Следува целосниот текст на разговорот со премиерот на Македонија.

Бугарија ништо не негира, нека нѐ обедини историјата

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————

БГНЕС: Господине премиер, веќе неколку месеци во Македонија се одвива кампања дека Бугарија не ги признава вашиот идентитет и јазик. Но, вчера исто така рековте дека Бугарија нема проблеми со оваа работа. Зошто трае оваа кампања, која ги труе односите меѓу Бугарија и Македонија?

– Првата причина е што за време на разговорите не може сè да се сподели со јавноста и веројатно не се создава многу добар впечаток. Бугарија многу често нагласува дека ја препознава реалноста дека Македонците и македонскиот јазик постојат. Се бара да се утврди тој дел од историјата, од историски прашања што се важни. Историјата е јасно утврдена, пред сè, од историчарите и може да биде добар мост за пријателство и соработка. Се надевам дека целиот овој процес ќе заврши успешно и што е можно побрзо, за да може сè да се отвори до крај и да се види дека Бугарија е голем пријател на Македонија. Отсекогаш било и сега е. Се разбира, минатото остави многу неправди во Македонија, за време на поранешна Југославија и за време на комунизмот. Многу граѓани доживеале неправда, вклучително и Бугари и други. И сето тоа се одрази врз македонската нација. Но, мора да признаеме дека од 2017 година отворивме многу добра перспектива. За жал, од овие 3 години една година помина во коронакризата. Имаше избори во Македонија, се случија многу работи. Имаме теми на кои можеме да соработуваме во иднина и верувам дека само пораките за пријателство имаат корист за граѓаните на двете земји.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

———————————————————————————————————————————————————

БГНЕС: Еве, прифаќате дека за Бугарија таков проблем не постои – да го негирате она што го чувствувате, сакате и зборувате на јазикот што го сакате.

– Бугарија е првата земја што ја призна нашата независност и држава. Признавајќи го суверенитетот и државата, таа категорично го призна нашето право на самоопределување. Значи, тука нема сомнеж – дека сме Македонци и зборуваме македонски е факт. На крајот на краиштата, тоа е чувство, правилно е. Секој може да се дефинира како што сака, како што се чувствува, итн. Вие знаете дека имаме многу националности, освен Македонците – Албанци, Турци, Власи, Бошњаци, Роми, имаме и Бугари кои живеат во земјата. Тие се наши граѓани и се добар мост за соработка меѓу двете земји и верувам дека во иднина она што треба да го разјасниме, пред сè, е тој историски момент, но низ призмата на пријателството.

Гоце Делчев се борел за слободата на Македонија и Одринско

* реклами —————————————————————————————————————————————

————————————————————————————————————————————————-

БГНЕС: Зборувате за минатото. Бидејќи вашиот идентитет сега е реалност, така и во минатото тоа беше многу јасно. Еве, да речеме, Гоце Делчев за кој многу се зборува. Србија го смени името на булеварот во центарот на Белград затоа што Гоце Делчев беше Бугарин. Велејќи дека е Бугарин, зошто е тоа проблем? Дали Гоце Делчев е помалку Македонец?

– Затоа што заедничката и општата историја е заедничка и општа. И мора да дозволиме да нѐ обедини нас, граѓаните на двете земји – и Бугарите и Македонците – да го почувствуваме тоа. Затоа што ако Гоце Делчев го немаше, мораше да го измислиме за да нѐ обедини. Бидејќи приказната е вообичаена во еден минат регион, територијата на регионална Македонија, каде што живееле Македонци кои зборувале македонски. Имаше Бугари кои зборуваа бугарски. Живееле луѓе кои се чувствувале и Бугари и Македонци. И ова е апсолутно точно. Ние, двете земји, мора да бидеме доволно паметни да ја искористиме оваа заедничка приказна за да изградиме мостови на пријателство. Затоа велиме дека Гоце Делчев е револуционер и за Бугарите и за Македонците, кои се бореа за слободата на Македонија, за регионот на Одрин и за сè. И ова е апсолутна реалност.

* реклами —————————————————————————————————————————————–

————————————————————————————————————————————————————

БГНЕС: Значи, нема проблем да се каже како се чувствувал Гоце Делчев? Дали е ова проблем?

– Така е. Ги имаме книгите и тие треба да се популаризираат, историчарите треба да го потврдат тоа и треба да го сториме сето ова на најдобар можен начин за да станеме уште подобри пријатели, да соработуваме уште повеќе. Да се ​​создаде позитивна атмосфера за младите да го користат ова минато како отскочна даска за подобра иднина во наредниот период.

Бугарија не е фашистичка земја, туку наш пријател

БГНЕС: Ако ве разбирам правилно, македонската држава сега е подготвена да ја отвори оваа страница и луѓето во Македонија да разберат што се случило?

– Одредивме заедничка прослава за историски личности од средниот век од Цар Самоил назад – од Кирил и Методиј, од Климент и Наум, имаме протоколи. Верувам дека двете земји се подготвени да ги објават, затоа што мора да ги вклучиме во учебниците. Бидејќи новите генерации не ја знаат целата оваа реалност, таа мора да нѐ обедини. И во Македонија и во Бугарија, ова влијае на луѓето на многу погрешен начин. Треба да го смениме тоа. Ние веќе заменивме повеќе од 20 табли во земјата, каде што беше напишано „бугарски фашистички окупатор“. Тоа не е така – Бугарија не е фашизам, Бугарија е наш пријател.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————–

БГНЕС: По таа логика, кога зборувате со г-ѓа Меркел, мора да ѝ кажете дека тие се фашисти.

– Ова не е точно. Во тоа време, на почетокот, имаше администрација. После тоа, Бугарија се крена со антифашизам, се избори за слобода, за демократија и несомнено беше дел од антифашистичкиот фронт. Бугарските и македонските трупи ослободија територии – Крива Паланка, Куманово, целиот регион, Скопје и целиот овој дел. И ова е добар дел од нашата историја, што нè прави уште пообединети, итн. Ви ги потенцирам историските факти на кои треба да работиме во иднина, бидејќи минатото не ни ја даде оваа можност. Сега мора да покажеме здрав разум, во сегашните генерации, да го смениме сето ова во духот на големото пријателство што го имаме, што гарантира уште подобра соработка во иднина.

Југославија нѐ држеше поделени

БГНЕС: Пред да преминеме на Договорот, вие го покривте периодот од 1945 година. Повторно е актуелен. Но, да ја земеме 1945 година, па дури и првиот претседател Ченто, неговата десна рака Панко Брашнаров, една од легендарните фигури на солунските атентатори Павел Шатев беа убиени или прогонувани во Македонија. Официјално, според УДБА, имало 130.000 досиеја. И во исто време се вели дека ова е најдобриот период. Што требаше да се случи – да има 500.000 УДБА-досиеја? Кога Македонецот ќе ја разбере вистината за оваа трагедија во 1945 година?

– Ние не само што го разбираме, туку и во парламентот усвоивме декларација за осуда на сите комунистички активности против граѓаните на Северна Македонија, тогаш Македонија, кои беа од различна националност – меѓу нив имаше и Македонци, имаше и Бугари, имаше исто така од други етнички националности, Албанци, Турци. За овој период веќе постои декларација на парламентот, имаме можност да плаќаме поволности. На денешните разговори, во сите наши протоколи забележуваме дека е јасно дека сегашните генерации го препознаваат фактот дека голем број граѓани биле убиени затоа што не се согласувале со тогашниот комунистички начин на организирање на општеството, бидејќи постоел режим кој бил дополнителен проблем за самите граѓани. И овој дел од прашањето е решен.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————–

БГНЕС: Има многу осудени за независна Македонија. Илјадници.

– Се согласувам.

БГНЕС: Кога, на пример, Македонецот ќе разбере кој е Лазар Мојсов?

– Како да разбереме?

БГНЕС: Знаете дека тој беше обвинител во периодот 1945-48 година, тој осуди на смрт многумина Македонци.

– Ние знаеме за овие луѓе од нашето минато, но не сакам да зборувам многу за тоа, бидејќи не го познавам добро овој дел од приказната. Јас сум личност која гледа кон иднината и сакам да ги видам сите овие позитивни моменти. Кога ни беше тешко, ни беше тешко заедно, кога бевме добри, заедно бевме добри. И да ги најдеме работите што нѐ поврзуваат. Затоа што е должност на сите граѓани, а најмногу на сите нас политичарите, да ги зближат нашите народи, бидејќи тие многу години ги држеа далеку едни од други. Различни власти, главно за време на поранешна Југославија, пред поранешна Југославија… Но, ние мора да бидеме заедно затоа што сме први соседи. И, треба да ја градиме оваа соработка во средина каде што луѓето се пријатели, се ракуваат. Знаете дека сум од Струмица. Луѓето од Петрич и Струмица зборуваат на ист јазик – ние сме толку блиски. Дали е македонски или бугарски?

* реклами —————————————————————————————————————————————–

—————————————————————————————————————————————————

Во текот на изминатите децении, ние не изградивме инфраструктура што нè поврзува

БГНЕС: Кога зборувате за блискост – имаме договор кој во моментов не е целосно имплементиран. Бугарија сака гаранции дека овој договор ќе се спроведе. Дали македонската страна, со цел да погледне, како што велите, во иднината, е подготвена да преземе одговорност за конкретната имплементација на овој договор?

– Мислам дека не само Зоран Заев, неговата влада и овој парламент, туку и сите идни влади, бидејќи ова е во интерес на Македонците и на Македонија. Во текот на изминатите години и децении, ние не изградивме добра патна инфраструктура за да нѐ поврзе. Не создадовме доволно институции од сите области за да нѐ поврзат. Веќе работиме интензивно на ова прашање. На пример, во однос на изградбата на Коридорот 8, јасно е дека треба да работиме поинтензивно и поефикасно. Главниот дел од коридорот е оној што ги поврзува двата главни града Скопје и Софија и за кој има одлука да биде автопат. Во однос на пругата имаме слабости, но потребните средства се добиени и работиме на изградба на овој дел од коридорот. Верувам дека изградбата ќе започне и од бугарска страна. Всушност, таму има многу малку.

Се согласувам дека можеше да се изгради многу повеќе од Коридорот 8, но мора да ги земеме предвид кризата со ковид-19, лошите проекти што треба да се санираат, но сакам да ве уверам дека ова е во наш интерес, затоа сакаме да ги завршиме брзо овие градежни активности.

Пред неколку дена презентиравме патоказ со предлози за тоа како можеме да ја подобриме соработката во различни области – економија, инфраструктура, култура, образование итн.

Бугарија ќе го заштити нашето небо

БГНЕС: Да се ​​вратиме на прашањето на Договорот. Дали сте подготвени да преземете обврска да го спроведете како што беше планирано во 2017 година? Бидејќи ова е моментално пречката за Македонија.

– Ние сме целосно подготвени да ги исполниме нашите обврски, а Бугарија се обврзува да ги исполни своите обврски. Само спроведувањето на Договорот е начин да се изгради уште поголемо пријателство и соработка меѓу двете земји. Што е постигнато досега со овие пет историски личности, приказната за историјата…

БГНЕС: Не, не мислам само на историјата, туку на сите точки на Договорот.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————

– Зборувам за сите точки. Овде давам пример колку е направено, велам дека државата зеде 1 милијарда евра заеми за коридорите, што се многу пари за Македонија. Станува збор за патишта, железници и гасна врска, интернет комуникација, енергетски коридори што треба да се зајакнат бидејќи имаат мал капацитет. Ние сакаме да се приклучиме на бугарската берза за да можеме да учествуваме директно. Имаме соработка и во областа на одбраната – пред неколку дена Владата на Северна Македонија ја потврди својата доверба во Бугарија да го заштити нашето небо во согласност со стандардите на НАТО. Имаше голем притисок од Турција и од Италија затоа што Италија ги опфаќа Црна Гора и Албанија, Турција има специфичен пријателски однос кон Северна Македонија. Рековме: Извинете, нашиот прв сосед е Бугарија, така што Грција и Бугарија ќе бидат двете земји што ќе го штитат нашето небо. Во однос на долгото и краткото име, проблемот е решен.

Спроведувањето на Договорот ќе биде закон!

БГНЕС: Дали се обврзувате дека нема да имате никакви побарувања кон Бугарија?

– Испративме документ што не е за премиерот Борисов или за министерката за надворешни работи Захариева, туку за граѓаните – за Бугарите и за Македонците, за да знаат што се случува. Во него напишавме дека немаме територијални претензии и дека нема да се мешаме во внатрешните работи. Во овој документ, јасно ставаме до знаење дека немаме побарувања за малцинства. Овој меморандум мора да биде одобрен од двете меѓувладини комисии. Владата на Република Северна Македонија ќе го објави во Службен весник со цел да има законски обврски за нивно спроведување. Ние исто така понудивме патоказ до Договорот, во кој сме заемно посветени на исполнување на сето ова.

БГНЕС: Зоран Заев и владата преземаат одговорност за иднината на Македонија да не ја напушта оваа работа на времето?

– Пред мене е 4-годишен мандат. Имаме доволно време и не само Република Северна Македонија, туку и македонскиот народ е загарантиран. Како шеф на владата, јас сум посветен, во име на целиот македонски народ, на примената на Договорот како пример. Како прво, затоа што на овој начин најдобро ќе му служам на својот народ, но, секако, и на пријателска Бугарија, со која имаме огромни можности, главно економски, со што ќе се подигне стандардот на граѓаните. Разговаравме со премиерот Борисов и другите: Ако се обединиме и излеземе заедно, и Западна и Северна Европа ќе нѐ почитуваат повеќе. Имаме предност и можеме да го водиме ова пријателство и да ја реализираме соработката на сите можни начини. Верувам дека во текот на овој 4-годишен период, граѓаните ќе можат да кажат: Ова е она што ни требаше! Beќе можам лесно да го стартувам автомобилот, да доаѓам за еден час и 15 минути од еден до друг главен град.

За време на коронакризата, имаме повеќе од 12 нови бугарски инвестиции тука во Северна Македонија и две многу добри македонски во Бугарија. Да не беше ковид-19, веројатно ќе имавме уште повеќе инвестиции.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

———————————————————————————————————————————————————

„Длабоката држава“ остана во ВМРО-ДПМНЕ

БГНЕС: Кога Бугарија преговараше за членство во Европската унија, сите политички формации – и владејачката и опозициската, беа обединети. Има нешто што не се разбира во Софија: однесувањето на опозицијата во Македонија. Кога Христијан Мицкоски се состана со Бојко Борисов, тој го одобри Договорот. Кога Антонио Милошоски дошол во Софија, тој ја сакал Бугарија, се чувствувал како Бугарин итн. Васко Наумовски тврди дека Бугарија е најдобриот пријател. Тие се враќаат во Скопје, кажуваат работи што не можете да ги кажете дали се истите луѓе. Дали е ова длабоката состојба за која зборуваше поранешниот премиер?

– Ова е приказната за мојот живот во политиката. Кога се надвор, велат едно, а кога се тука, друго. Ова го правеа кога беа на власт и сега, како опозиција, го прават истото. Постигнавме договор со Бугарија, го постигнавме Договорот од Преспа со Грција. Ги решивме прашањата меѓу двете најголеми заедници во земјата, Македонците и Албанците. Тие (ВМРО-ДПМНЕ) не учествуваа во ништо и само создадоа проблеми. Нивниот став е дека колку е полошо за државата, толку подобро за нивната партија. Ги поканувам насекаде, им ги давам сите можни аргументи и информации, само за да застанат заедно во интерес на државата. Деновиве повторно напаѓаат Антонио Милошоски, Христијан Мицкоски, Александар Николоски.

БГНЕС: Договорот од 1999 година го потпиша ВМРО-ДПМНЕ. Која е оваа партија во моментов?

– Целосно е променет. Дел од оваа „длабока држава“, за која зборува Љубчо Георгиевски, остана тука. Ова не е патриотизам и не е европско однесување. Многу е лесно да се карате со некого, македонскиот и бугарскиот народ се предиспонирани да бидат најдобри пријатели. Имаме роднини од двете страни на границата. Да не бидеме најголеми Европејци, но да бидеме доволно паметни за нашите деца.

БГНЕС: Ќе бидеме паметни?

– Ние мора да бидеме! Имаме неискористен капацитет. Премиерот Борисов и јас решивме да ги укинеме обичаите и да ги отвориме границите. Почнавме да планираме и организираме средношколски спортски лиги, натпревари помеѓу деца. Почнавме да организираме заеднички театарски претстави во Скопје, Битола, Охрид, Бургас и на многу други места.

* реклами —————————————————————————————————————————————

————————————————————————————————————————————————-

Забрануваме каква било омраза кон Бугарија

БГНЕС: Ако ве разбирам правилно, дали Македонија е поразлична од овие инциденти што се случија во последните десет дена, безобразниот јазик што се користеше?

– Апсолутно. Ние како раководство – претседателот Пендаровски, јас како премиер, министерот за надворешни работи, министерот за европски работи Димитров, парламентот, сите политичари апелиравме: Стоп! Вие немате право да ги уништувате стратешките интереси на државата и пријателството со нашите соседи. Сега повторно ја потврдувам нашата позиција да се спротивставиме на говорот на омраза, што мора веднаш да се запре. Јас разбирам дека има некои луѓе кои би напишале сè на Фејсбук, но ова му штети, пред сѐ, на интересот на оваа личност, потоа на неговата земја, Република Северна Македонија и пријателските односи со Бугарија.

БГНЕС: Имаше и новинари кои си дозволија да бидат груби.

– Дали видовте како реагиравме веднаш? За 30 минути дадов предлог за разрешување. Имаше и ваш колега новинар. Во име на новинарите, владата предложи да биде претседател на Надзорниот одбор на Агенцијата за медиуми (МИА). Во оваа ситуација, премиерот и министерот за надворешни работи веднаш дадоа предлог до владата за негово разрешување. Тоа беше во четвртокот и денес ова прашање веќе е решено. Имаше активист на ВМРО-ДПМНЕ кој го запали знамето (бугарското) – директно во полицискиот оддел во Гази Баба беше покрената истрага, донесена е казна и тој мора да сноси одговорност. Според нашето законодавство, ова е акција против уставот, без оглед на тоа што тоа е знаме на нашиот сосед, Република Бугарија.

БГНЕС: Во врска со ова, претпоставувам дека се разликувате од изјавата дека Бугарија е Живковистичка земја? Претпоставувам дека Стево Пендаровски знае дека Тодор Живков не бил на власт 30 години?

– Секако дека претседателот знае. Верувајте ми, претседателот Пендаровски е пријател на Бугарија. Тој не е толку искусен политичар како Зоран Заев, бидејќи пред тоа работеше за Борис Трајковски, Бранко Црвенковски, тој беше национален координатор за НАТО во мојата влада. Тој е сериозна јавна личност и е целосно посветен на пријателството со нашите соседи и Република Бугарија, и секако, на интеграцијата во НАТО и ЕУ. Претпоставувам дека понекогаш јас, не само тој, не сум доволно внимателен да употребувам зборови. Искрено ви кажувам дека во неговата душа и ум е само желбата, сонот за големо пријателство што мора да го изградиме и тој е голем поддржувач на Договорот меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија.

85% од Македонците сакаат интеграција во ЕУ. 95% сакаат пријателство со Бугарија.

Понекогаш нашите граѓани реагираат со говор на омраза затоа што се навредени и ќе го замолам бугарскиот народ да покаже разбирање за ваквите одделни манифестации. Се разбира, ова мора да се осуди, особено затоа што сметаме дека бугарскиот народ е наш најдобар пријател. Сега, кога ова се случи со блокадата, има слични искри на ширење говор на омраза, што јас целосно го осудувам, а луѓето се повлекуваат и ги бришат статусите. Верувам дека сите мора да работиме заедно, најмногу и пред се ние политичарите, за да изградиме атмосфера на пријателство и соработка. Двете страни губат ако има несогласување.

* реклами —————————————————————————————————————————————–

————————————————————————————————————————————————————

Имаме заедничка, а не поделена историја

БГНЕС: Која е вашата порака до бугарскиот народ во моментов? А, што сака да постигне Зоран Заев? На крајот на краиштата, историјата ја создаваат личности. Што сака да направи Зоран Заев за Македонија?

– Бугарите многу добро го познаваат Зоран Заев од пред многу години, и како претседател на опозицијата и како премиер. Постои можност оние кои студираат политика да учат каков е Зоран Заев. Јас лично сум голем пријател на Бугарија и бугарскиот народ. Нашиот стремеж како земја, како ваш западен сосед, како некој што бара поддршка да пружи рака во исполнувањето на нејзините цели. Првата цел е пријателство со соседите и, се разбира, најпрво го направивме ова пријателство со Бугарија. Нашите следни цели се интеграција во НАТО и Европската унија. Интеграцијата во ЕУ е долг процес кој ќе трае 5, 7, 10, 15 години – никој не знае колку долго. Но, потребно е пријателство со Бугарија сега и веднаш, бидејќи тоа ќе донесе придобивки за двете земји, што ќе ги почувствуваат веднаш и Македонците и Бугарите. Затоа, мојата цел е да го докажам ова пријателство во пракса, не само со зборови. Да градиме коридори, да инвестираме едни во други, да создаваме работни места, да организираме натпревари и да одиме да видиме како нашите деца играат фудбал, кошарка, ракомет, како огранизираат Олимпијада, како се натпреваруваат заедно. Кога ќе ги отвориме учебниците, можеме да прочитаме за големината на нашата заедница, бидејќи немаме различна историја, имаме заедничка историја.

И од оваа историја произлегоа македонскиот, бугарскиот народ и македонскиот јазик и бугарскиот јазик – ова е нешто што Бугарија го признава. Поентата е да покажеме мудрост и да ги решиме овие прашања преку комисии на историчари, а ние политичарите да им помогнеме на овие историски вообичаени моменти, да ги цитираме како што се опишани во историјата и да ги користиме за да нѐ поврзат, а не да нѐ разделуваат. Веројатно некаде нешто ќе биде повеќе македонско, некаде – бугарско, но ако сме паметни, ќе оставиме да биде вообичаено. Бидејќи заедничкото е подеднакво важно и за двете страни. Тогаш сите ќе можеме да уживаме во оваа заедничка работа, да ја славиме. Кога ќе се поклониме пред Гоце Делчев во Благоевград или во Струмица, нека го сториме тоа од срце, и не само поради Договорот за пријателство. Кога го славиме Св. Кирил и Методиј, без разлика дали се во Рим или овде, дома, во Скопје, во Софија, во градовите каде што ги имаме, да го сториме тоа со љубов и од срце и да знаеме дека тоа било во минатото, кога пред многу векови бевме едно, бевме заедно. И ова треба да биде мостот за да нè потсети колку сме блиски и колку им должиме на нашите деца и внуци да ја развиваат оваа блискост, да ја растат соработката и пријателството. Верувам дека можеме да успееме во ова.

* реклами —————————————————————————————————————————————–

—————————————————————————————————————————————————

БГНЕС: Разјаснувачко прашање. Во моментов има информации дека агенција за односи со јавноста се користи за публикации против Бугарија во западниот печат. Дали сте поразлични од овие работи?

– Немам информации за тоа. Ниту, пак, државата би финансирала такво нешто. Невозможно е. Објавувам одговорно дека такво нешто не може да се случи. Може да има посебна личност од дијаспората што прави нешто во странство. Но, ако е така, јас ќе бидам директно вклучен за да го спречам ова.

Ние дефинитивно мора да ги промовираме пријателските односи. Македонската држава и сите нејзини институции немаат учество во отворање на какви било прашања во Советот на Европа, во Европскиот парламент и во усвојувањето на разни декларации и резолуции.

Јас одговорно изјавувам дека не само што немаме територијални претензии, туку немаме ниту малцински побарувања – не е наша работа да интервенираме таму. Не е можно Македонија да прави такви работи против Бугарија. Ако откриеме дека нешто се случува некаде, ќе сториме сè за да го спречиме тоа.

Во наш интерес е Бугарија да го прошири своето присуство во Европа, да се развива, бидејќи само на овој начин ќе одиме напред. Ние немаме интерес Бугарија да биде во тешка ситуација – тогаш ќе имаме проблем. Ова го изјавувам одговорно на вас и на сите граѓани на Република Бугарија.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————–

Наследивме време кое не беше во прилог на пријателството меѓу нас

БГНЕС: Ви благодарам за интервјуто. Ако имате нешто друго, би сакале да кажете?

– Се надевам дека во следните денови ова интервју навистина ќе помогне. Она што Зоран Заев го зборува искрено и од срце го споделува огромното мнозинство на целиот македонски народ.

Зошто? Прво, затоа што тоа е во интерес на македонскиот народ.

Второ, паметните луѓе им оставаат повеќе работи на своите деца и внуци отколку што ни оставија татковците. Наследивме време кое не беше во прилог на пријателството меѓу Македонците и Бугарите. Најлесно е да се остави ова во иста ситуација или да се влоши. Треба да бидеме храбри и да ги подобриме работите. Дури и денес тврдам дека двата народа се многу блиски и го сакаат најдоброто едни за други.

Сакам да испратам порака не само до премиерот Борисов, туку и до претседателот Радев, до нашата сестринска партија БСП да изгради мостови на пријателство, да најдеме начин. Затоа, ние изјавуваме дека немаме територијални или малцински тврдења дека името Северна Македонија се однесува на Република Северна Македонија, затоа дадовме предлог за бугарските авиони да го чуваат македонското небо. Затоа објавивме патоказ за преземање обврски што ќе имаат правно дејство и ќе бидат од корист за граѓаните и на Македонија и на Бугарија.

Тоа е 21 век и треба да си помагаме едни на други. Знам дека имаме слабости и досега не реализиравме сè што очекувавме од Договорот за пријателство. Но, ќе ве потсетам колку беше убаво на 1 август, кога го потпишавме Договорот, кога дојдов да славам разни празници во Софија, кога Борисов дојде тука и го подигна споменикот на полковникот Каварналиев. Јас сум тој што отстрани многу знаци со натписи „Бугарски фашистички окупатор“, затоа што напишаното во нив не одговара на вистината и не се однесува на целата земја и целата нација.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————–

Ако не ги признаеме слабостите на историјата, нема иднина

БГНЕС: Постои феномен: илјадници луѓе беа убиени во затворите за независна Македонија за време на режимот на Тито, а сепак Тито е добар – каде е логиката?

– Ако не ги признаеме слабостите на историјата, не можеме да ја градиме иднината. Затоа работите за кои сега зборувам не се насочени само кон бугарскиот народ, туку и кон Македонците. Знаете дека го подготвив македонскиот народ дека ќе има блокада. Ние мора да работиме, и ако не успееме сега, можеби во летото следната година, можеби за две години. Но, секое одложување доведува до такви реакции и говор на омраза. Македонскиот и бугарскиот народ се пријатели, јас често велам дека се браќа затоа што имаат заедничка историја, имаат заедничко минато што не обединува.

Во интерес на Македонија и на целиот македонски народ е целосно да се спроведе Договорот за пријателство со Бугарија. Следните 4 години од мандатот на Зоран Заев се многу добра можност да се реализираат работите што претстојат. Ова е гаранција дека граѓаните и на Бугарија и на Македонија ќе ги почувствуваат придобивките од спроведувањето на овој договор. На нас, обичните смртници, останува да го постигнеме ова. Затоа, реков можеби за една или две години, но подобро е ако можеме да направиме нешто добро, а не да го одложуваме.

Премиерот Борисов и целата бугарска влада покажаа големо европско лидерство на Балканот и тоа мора да остане така. Во интерес на Бугарија, Македонија и Западен Балкан е да бидат дел од ЕУ, бидејќи тоа е единствениот правилен пат за целиот регион. Верувам дека ќе продолжиме по овој пат, бидејќи само тој е правиот.

Link with us
Game bài đổi thưởng