ЗАКАНИТЕ КОИ ГИ ПИШУВАВ НА ФБ БЕА ЦРН ХУМОР ОД ЛИК ВО ЦРТАН ФИЛМ: АКТИВИСТОТ НА ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА, МАРЈАН КАМИЛОВСКИ СЕ ЖАЛИ ДЕКА ПОЛИЦИЈА МУ УПАДНАЛА ДОМА И МУ ОДЗЕЛА КОМПЈУТЕРИ

Но, настаните кои ми се случија мене на 16.06.2021г, односно, полицискиот упад во мојот стан и моето приведување, ми давааат за право отворено да се сомневаме дека нашата политичка активност се следи, опструира и прислушкува, и врз нас се прави притисок како би ретерирале во ставовите околу пописот, а кој пак се масовно поддржани од граѓанството.

На ден 16.06.2021г, тргнав кон својот автомобил кој беше паркиран пред зградата во која живеам, со цел обавување на секојдневните активности. На паркингот бев пресретнат од полициски инспектор, кој културно се легитимираше и ми покажа налог за претерс на мојот стан, издаден од страна на истражен судија. Потоа се појавија и околу 10-тина полицајци од кои 4-рица во униформи на Специјалната полиција и видливо тешко вооружени. Морам да признаам дека се однесуваа пристојно и дека целиот процес помина без инциденти и немаше никакви провокации ниту од нивна ниту од моја страна, освен што се шегувавме за необично големиот број вооружени полицајци за приведување на уметник и политички активист. Посебно се изнасмеавме на мојата примедба дека тој кој испратил толкава вооружена сила по мене, очигледно ме поистоветил мене, МАријан Камиловски, академски сликар и цртач на стрипови и моето фејсбук Алтер-его Логан, односно суперхеројот Вулверин.

Но, законските членови по кои е наложен претресот не се наивни, напротив, само покажуваат како хунтата ги первертира законите и ги користи за политичка супресија и репресија. Од многуте членови наведени во налогот, запаметив само 2 -Велепредавство и Организиран криминал.

Освен што е прилично вознемирувачки и очекувано од страна на нелегалната хунта, ова беше и добар изговор за запленување на моите 2 компјутери и лаптопот, како и мојот личен мобилен телефон. На страна да го оставиме фактот дека компјутерите ми се основно средство за работа, бидеќи како ликовен уметник, тезгарам, правејќи графички дизајни, затоа што од денот на Комунистичко-балистичкиот преврат во Македонија и јас и повеќето колеги кои работевме проекти за предходната влада сега сме без работа, ситуацијата им овозможува и тотално да ги блокираат и моите политички активности во „Не отворам врата“ а кои се воглавно онлајн. При претресот, не беше пронајдено ни огнено, ни ладно оружје, ни распрскувачки материјали, било што би било компромитирачко, па поради тоа моето лишување од слобода беше кратко и заврши со моја изјава која воглавном се однесува на моите фејсбук статуси базирани на хумор и црн хумор, типичен за поднебјево и типичен за суперхеројот Логан чиј имиџ го имам превземено на мојот Фејсбук профил.

Дел од соопштение на Единствена Македонија

sunwin tài xỉu sun win

rikvip go88 rikvip

sunwin phien ban moi nhat sunwin sunwin club tại