ЗЛАТКО МАРИН: Со буџетот за 2021 година предвидуваме повеќе средства за заштита на животната средина

ИНТЕРВЈУ СО ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА АЕРОДРОМ, ЗЛАТКО МАРИН
Како ќе ја оцените изминатава година како градоначалник?
– Годинава што изминува, за жал, беше во знакот на справување со пандемијата што го зафати светот. Тоа, секако, се одрази и на државно и на локално ниво. Сепак, и покрај кризата, успеавме да реализираме голем дел од планираните проекти за 2020 година. Тука, пред сè, мислам на изградбата на новите паркови во Бојмија и во Мичурин, реконструкцијата на околу 20 детски и спортски игралишта, реконструкцијата на паркингот на булеварот Јане Сандански, обновата на улицата 20 во Долно Лисиче, како и целосната реорганизација на комуналните активности.

Што ќе издвоите како најголем проект реализиран во 2020 година?
– Уште од почетокот на мојот мандат и во текот на изминатите три години од практикувањето на локалната власт, моја цел беше и е да создадеме чиста и одржлива средина, која ќе овозможи квалитетни услови за живот за сите граѓани. На тој план направивме многу. За три години засадивме десет илјади нови високостеблести дрвја, обезбедивме прочистувачи на воздух за сите детски градинки и основни училишта, секоја година доделуваме субвенции за велосипеди, инвертер-клими, печки на пелети, за чистење оџаци, организиравме многу екоакции, исчистивме голем број мини-депонии. Реализацијата на еколошките проекти, всушност, кулминира токму во оваа 2020 година, кога зелените површини во Аеродром значително ги зголемивме и ја достигнавме бројката од набавени и засадени близу десет илјади нови дрвја на различни локации низ Аеродром. За голема радост на сите, можам да констатирам дека 2020 година измина во знакот на изградба на нови паркови во Аеродром. Тука посебно ги издвојувам новите паркови „Мичурин“ и „Бојмија“ во населбата Острово, како и просторот во Мичурин кај железничката станица, некогашна депонија, кој заедно со Град Скопје го претворивме во прекрасен парк. Исто така, наскоро Стар Аеродром ќе добие два нови парка, покрај улиците Методија Шаторов-Шарло и Пандил Шишков. Нови паркови ќе се градат и меѓу булеварот Трета македонска бригада и касарната „Гоце Делчев“.

Која е вашата најголема новогодишна желба како градоначалник?
– Најмногу од сè сакам што побрзо да излеземе од оваа пандемија и да се вратиме на нормалното функционирање. На таков начин ќе успееме да ги реализираме сите планирани проекти што се од интерес на сите граѓани на Аеродром.

Што ќе посакате за вас и за општината за 2021 година?
– Посакувам развој на општината, задоволни граѓани и што помалку проблеми.

На што ќе се фокусирате во 2021 година?
– Во 2021-та, односно во четвртата година од мојот мандат, фокусот ќе биде насочен кон заокружување на ветените проекти, односно довршување на клучните и капиталните проекти. Со буџетот за 2021 година повторно предвидуваме повеќе средства за заштита на животната средина, за развој на спортот во општината, посебна грижа и поддршка за децата со посебни потреби. Исто така, предвидена е и доградба на детската градинка „Црвенкапа“ во Стар Аеродром, со што ќе се зголеми капацитетот на згрижување на децата. Хортикултурно ќе уредиме уште две површини – на булеварот Јане Сандански и на булеварот АСНОМ, зад Фудбалска федерација на Македонија (ФФМ), а ја почнавме и постапката за изградба на нова општинска административна зграда. Исто така, наскоро ќе почнат реконструкцијата на амбулантата во населбата Лисиче и изградбата на домот на спортовите, со помош на Владата, а во напредна фаза е и изградбата на новиот објект на училиштето „Димитар Македонски“ во населбата Лисиче, кој ќе биде готов наесен.

Што ќе им посакате на граѓаните на вашата општина за наредната година?
– На моите сограѓани од Аеродром, пред сѐ, им посакувам многу здравје и исполнување на сите желби. Новата, 2021 година да им биде многу поинаква и многу поуспешна на секаков план.

ИЗВОР: НОВА МАКЕДОНИЈА

Link with us
  • tải go88 go88 go math go88link
  • go88 go88link tại game go88 trí tuệ siêu phẩm
  • sunwin sun win 888
Game bài đổi thưởng