Градоначалникот на Мариупол повика на целосна евакуација на градот

Градоначалникот на украинскиот пристанишен град Мариупол рече дека неговиот град е „во рацете на окупаторите“ по еднонеделната опсада од страна на руските сили кои го срамнија градот со земја, оставија непознат број цивили мртви и принудија стотици илјади луѓе да одат од нивните домови.

„Не е сè во наша моќ“, рече Вадим Боиченко, провладиниот градоначалник на Мариупол, во телевизиско интервју во живо. „За жал, денес сме во рацете на окупаторите. Бојченко повика на целосна евакуација на преостанатото население од Мариупол, кое имаше над 400.000 жители пред Русија да ја започне својата инвазија на Украина на 24 февруари.

„Според нашите проценки, околу 160.000 луѓе денес се наоѓаат во опколениот град Мариупол, каде што е невозможно да се живее бидејќи нема вода, нема струја, нема топлина, нема приклучок“, рече тој. „И навистина е страшно“.

Украинските власти тврдат дека руските сили спречиле хуманитарни конвои безбедно да се приближат или да излезат од градот. Лидерот на проруските сепаратисти во неделата рече дека околу 1.700 жители на Мариупол се „евакуираат“ дневно од градот и неговата околина, но украинските власти велат дека Русите всушност го спроведувале, како што го опишуваат, насилното депортирање на илјадници во Русија.

„Потребна ни е целосна евакуација од Мариупол“, рече Бојченко. „Нашата најважна мисија денес е да го спасиме секој живот… И има надежи дека ќе успееме. На пример, има 26 автобуси кои треба да одат до Мариупол за да се евакуираат, но за жал, не добиле дозвола за движење. И оваа игра се игра секој ден. Цинична игра како „Да, ние сме подготвени. Можете да возите таму, но всушност тоа не функционира. Нашите херојски возачи под огнот се обидуваат да стигнат до местата каде што жителите на Мариупол можат да бидат подигнати и чекаат со надеж дека ќе имаат таква можност. Но, Руската Федерација игра со нас уште од првиот ден“.

Статистиката објавена од украинските власти во неделата прикажува мрачна слика за резултатот од неколкунеделните гранатирања и урбани борби во Мариупол. Според тие бројки, оштетени се 90отсто од станбените згради во градот, од кои 60 отсто се директно погодени, а 40 отсто се уништени.

Седум од градските болници – 90 отсто од болничкиот капацитет на градот – беа оштетени, од кои три беа уништени. Оштетени се и три породилишта (со едно уништено), седум високообразовни институти (со три уништени) и 57 училишта и 70 градинки, при што уништени се 23, односно 28.

Голем број фабрики беа оштетени, а пристаништето во градот претрпе штета.

Според тие официјални статистички податоци, до 140.000 луѓе го напуштиле градот пред да биде опколен, а околу 150.000 успеале да го напуштат за време на блокадата. За време на екот на опсадата, околу 170.000 луѓе останаа во градот, а украинските власти тврдат дека 30.000 луѓе од Мариупол биле депортирани во Русија.