Ристевска – Јорданова: Во ЕП Македонија доби позитивна оценка за реформите, силно е инсистирањето преговорите да почнат
Ристевска – Јорданова: Во ЕП Македонија доби позитивна оценка за реформите, силно е инсистирањето преговорите да почнат
Бајден на средба со лидерите на Шведска и Финска
Бајден на средба со лидерите на Шведска и Финска
Петровска ги посети студентите на АУЕ ФОН кои се на теренска настава со армиските специјалци: практичната настава е значајна за квалитетно образование
Петровска ги посети студентите на АУЕ ФОН кои се на теренска настава со армиските специјалци: практичната настава е значајна за квалитетно образование
За Грција е историска одлуката за Шведска и Финска да аплицираат во НАТО
За Грција е историска одлуката за Шведска и Финска да аплицираат во НАТО
Фирмата НИКОБ обезбедување оваа година одбележува 25 години од своето основање - Лазаров: НИКОБ е бренд во кој луѓето веруваат, внесовме квалитет, инвестиции и иновативност
Фирмата НИКОБ обезбедување оваа година одбележува 25 години од своето основање - Лазаров: НИКОБ е бренд во кој луѓето веруваат, внесовме квалитет, инвестиции и иновативност
Финска не сака нуклеарно оружје на своја територија, вели премиерката Марин
Финска не сака нуклеарно оружје на своја територија, вели премиерката Марин
Архиепископот Стефан: Му благодариме на Бога што наидовме на братољубиво разбирање кај патријархот Порфириј
Архиепископот Стефан: Му благодариме на Бога што наидовме на братољубиво разбирање кај патријархот Порфириј
Позната листата со барања на Турција за да дозволи влез на Финска и Шведска во НАТО
Позната листата со барања на Турција за да дозволи влез на Финска и Шведска во НАТО

УКРАИНСКАТА ВОЈСКА ГИ ЧУВА ЗАГИНАТИТЕ РУСКИ ВОЈНИЦИ ВО ГОЛЕМИ ВАГОНИ СО ФРИЖИДЕРИ, СПРЕМНИ ДА ГИ ПРАТАТ ЗА РУСИЈА КОГА ЌЕ ЗАВРШИ ВОЈНАТА

(Reuters) – Ukrainian military authorities loaded the bodies of Russian soldiers collected after fighting in the Kyiv and Chernihiv regions onto refrigerated rail cars on Friday.

Volodymr Lyamzin, the head of Ukraine’s civil-military cooperation, said his country was acting in accordance with international law and was ready to return the bodies to Russia.

“According to the norms of international humanitarian law, and Ukraine is strictly following them, after the active phase of the conflict is over, sides have to return the bodies of the military of another country.

“Ukraine is ready to return the bodies to the aggressor,” he said.

Lyamzin said there were several refrigerator trains stationed in different regions across Ukraine where the bodies of Russian soldiers were being kept.

Several hundred bodies were being stored at a facility on the outskirts of Kyiv filmed by Reuters.

“In this refrigerator train several hundred bodies of Russian occupiers are kept. Most of them was brought from the Kyiv region, there are some from Chernihiv region, and from some other regions too,” Lyamzin said.

Moscow calls its invasion of Ukraine a “special military operation” to demilitarize a neighbour threatening its security. Ukraine denies posing a threat and says Russia is waging a war of aggression that has killed thousands of civilians, uprooted millions of others and destroyed cities and towns since the conflict began in late February.

(Reporting by Sergiy Karazy; Writing by Mark Porter; editing by Grant McCool)

loading...
tải go88