Производителите на свинско месо во Србија објавија дека увозниците и трговците го уништиле свинскиот фонд во Србија, бидејќи сега е за околу 70 проценти помал отколку пред неколку години. Сопственикот на свињарската фарма во Лачарко, Бора Шуљманац, изјави дека досега никогаш не се случило прасињата да не можат да се продаваат за Велигден и 1 мај. Беа увезени „ужасни“ количини месо. Килограм свинско месо во жива мера чинеше 170 динари со месеци, а не би требало да биде поевтино од 220-250 динари“, рече Шуљманац за Бета.
Министерот за земјоделство, Драган Гламочиќ, неодамна изјави дека бројот на свињи е намален, и поради ова, минатата година биле увезени 50.000 тони свинско месо и 500.000 прасиња, како и дека бројот на маторици за производство на прасиња е намален, па затоа го запрел увозот на месо со цел да го закрепне домашното производство. Според Шуљманац, поголемиот дел се увезува од Шпанија, која е најголемиот „непријател“ на Србија во производството на свињи. Шпанците, како што рече, ги хранат свињите со соино брашно направено од модифицирана соја, што е забрането во Србија, а поради големата понуда на пазарот, оваа храна е евтина, поради што производството на свињи и домашното производство на месо не можат да бидат конкурентни со цената на месото што доаѓа од таа земја.
„Штом увозот беше запрен, цената на свинското месо почна да расте и утрово, наместо 170 динари за килограм жива мера, се искачи на 200-210 динари за килограм“, рече Шуљманац. Тој додаде дека притисокот врз кланичната индустрија поради прекинот на увозот е огромен. „Тие ќе поткупат и ќе направат сè за да им дозволат да увезуваат. Нивниот капитал расте со огромна брзина поради увозот на месо по ниски цени, а ние не можеме да преживееме“, рече Шуљманац, објави Данас.