37.8 C
Скопје
20/07/2024 15:58
МАКТЕЛ

  

     

 

Германска болница го тужи Фондот за здравство, не ги платил фактурите од над 400.000 евра, покажа ревизорскиот извештај

      

Државниот завод за ревизија изврши ревизија на финансиските извештаи заедно со ревизија на усогласеност на Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија за 2022 година. Ревизијата континуирано известува за слабостите во контролните активности за вршењето на здравствените услуги во здравствените установи кои не се соодветно воспоставени или спроведени, поради што не е обезбедено целосно потврдување на фактурите за извршени здравствени услуги. Непостоењето на единствен интегриран систем за издавање упати, лекарски извештаи и пресметки за извршени здравствени услуги, кои се основа за изготвување на месечни фактури/извештаи создава ризик од пропусти и грешки.

   

Системските и мануелните контроли во процесот на препишување и издавање на лекови не се соодветно воспоставени и спроведени и постои ризик од плаќање на фактури за рецепти во вид и обем различен од реалниот. Иако од 2021 година се започнати активности за воспоставување на систем еРецепт кој треба да овозможи целосна контрола во процесот на издавањето на рецепти и лекови и фактурирањето кон Фондот, истиот до денот на ревизијата не е имплементиран. Издвоените средства за условен надоместок во 2022 година изнесуваат 1.721.002 илјади денари за 24 јавни здравствени установи и истите бележат континуиран раст, прикажан на следниот Графикон.

 

   

     

Реализацијата на условниот надоместок во јавните здравствени установи нецелосно се следи од Фондот и не се вршени финансиски контроли на наменското трошење на средствата, на набавката и евиденцијата на лековите и на извршените здравствени услуги за 2022 година. Утврдените состојби укажуваат на слабости во планирањето, реализацијата и контролата на условниот надоместок и влијаат на остварувањето на целите заради кои е одобрен условен надоместок.

„Во постапката за упатување за лекување во странство на осигурените лица постојат слабости и неправилности, при што не е обезбедена соодветна правна заштита на барателите и не е воспоставена контрола и систем на следење на успешноста на лекувањето во странство. Побарувањата за дадени аванси за лекување во странство нецелосно се евидентирани и не се воспоставени соодветни контроли за потврдување на фактурите од странските болници. Ваквата состојба резултирала со тужбени барања од странска болница, за кои постои неизвесност за крајниот исход.

За нецелосно платени фактури за лекување во странство германска болница има покренато 12 тужбени барања до Фондот во вкупен износ од 433.777 евра што во денарска противвредност изнесува 26.720 илјади денари. За дел од тужбените барања донесени се пресуди од германски суд со кои Фондот е задолжен за плаќање на трошоците за лекувањето на осигурениците за кои е поднесена тужбата. Заради одговор на пристигнатите тужби од странската болница, побаран е и добиен Наод и мислење од извршено вештачење и правно мислење од адвокатска канцеларија, започната е комуникација со болницата заради утврдување на причините за тужбите и доставени се повеќе информации до Владата, а во одговорот Фондот приговара на надлежноста на странскиот суд, со оглед на тоа што Фондот како тужен не е со седиште на земја членка на Европската Унија.

Покрај тоа покренати се и 340 тужби од вработени лица во Фондот, со кои се бара вкупна исплата на 15.326 илјади денари за ненавремена исплата на регрес за годишен одмор за 2019 година и разлика за 2020 и 2021 година. Во текот на 2022 година исплатен е регрес за годишен одмор за 2020 и 2022 година за сите вработени во Фондот, по што до денот на ревизијата повлечени се 164 тужби, во жалбена постапка се 137, а активни се 39 предмети, за кои постои неизвесност за крајниот исход“, се вели во деталниот извештај на Државниот завод за ревизија.

Исто така ревизијата во континуитет укажува на слабостите во функционирањето на ИТ системот на Фондот поради отсуство на ИТ стратегија, недостиг на ИТ кадар и застарена серверска структура, што во 2023 година резултирало со сајбер напад на ИТ системот на Фондот. Од друга страна,при спроведувањето на постапките и реализацијата на договорите за јавни набавки на опрема и услуги за ИТ системот ревизијата констатира неправилности, односно дел од договорите не се склучени во законски предвидениот рок и не е обезбедена конкуренција.

Во делот Клучни ревизорски прашања, во ревизорскиот извештај се укажува дека не е обезбедено вистинско купување на услуги предвидено со Законот за здравственото осигурување, односно Фондот наместо да ги надоместува извршените здравствени услуги е принуден, во рамки на утврдениот буџет, да обезбеди средства за целосно функционирање на сите јавни здравствени установи. При тоа 2/3 од нив не успеваат да остварат обем на здравствени услуги во висина на договорениот надоместок, поради што имаат статус на неодржливи, што покрај останатото се должи и на неажурираните референтни цени на услугите.

Имено, ревизијата повеќе години наназад известува дека ЈЗУ и Фондот не ги прават потребните анализи на трошоци за приближување на референтните цени кон реалниот потрошок за единица здравствена услуга, а кои е потребно тековно и континуирано да се менуваат поради влијанието кое го имаат јавните набавки во цената на услугите како и зголемувањето на платите на вработените во ЈЗУ.

Покрај тоа ревизијата известува и за Листата на лекови на товар на Фондот која не е ажурирана и за Националната стратегија за е-здравство која сѐ уште не е усвоена.

Од страна на раководните лица на Фондот добиени се Забелешки на Нацрт извештајот на овластениот државен ревизор, истите се разгледани и констатирано е дека три забелешки не се прифаќаат, а останатите преставуваат известување за преземените мерки по дадените препораки и образложение за констатираните состојби.

    

Најново

18-ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ГЕРШКОВИЧ?! Има сигурни докази дека е шпион на ЦИА, тврди руското обвинителство

Sase Ivanovski

БЛОГЕРКА И ДИЛЕР НА ДРОГА ЗАД РЕШЕТКИ Брачната двојка му помагала на осомничениот за убиството на полицаецот во Лозница

Sase Ivanovski

Пакет Vibe On – Зајакнување на финансиската доверба кај младите

Sase Ivanovski

ТРАМП И ЗЕЛЕНСКИ НА ЛИНИЈА Договорен нивниот прв телефонски разговор

Sase Ivanovski

Бајден размислува да се откаже, не може веќе да го издржи притисокот и прашањата за неговата способност, објавуваат медиуми

Sase Ivanovski

Откриен виновникот за масовниот технички проблем:„Ова не е безбедносен инцидент или сајбер напад“

Sase Ivanovski

Шефчовиќ од Белград: Ве сакаме во ЕУ a проектот Јадар само ќе го забрза тој процес

Sase Ivanovski

Јапонците поради алкохол и цигари ја исфрлија младата ѕвезда од тимот за Олимписките игри

Sase Ivanovski

Што содржи Меморандумот за соработка меѓу Србија и ЕУ, потпишан од Вучиќ и Шолц

Sase Ivanovski

Српските мелничари бараат брашното да поскапи за пет денари

Sase Ivanovski

Таравари им вети на дијабетичарите дека догодина ленти и глукомери ќе добиваат со „референтна цена“

Sase Ivanovski

Повредениот во пожарот кај село Сирково, Златко Димов се опоравува од изгорениците

Sase Ivanovski

Џабир Дерала ја доби наградата за солидарност за новинари од Југоисточна Европа

Sase Ivanovski

Вработени од градинка во Куманово на протест во понеделник, не добиле јунска плата

Sase Ivanovski

(Видео) Трамп ја прифати номинацијата:„Ќе ставам крај на секоја меѓународна криза што ја создаде сегашната администрација“

Sase Ivanovski

Пожари во Македонија: Зошто не беа подготвени воздухопловните капацитети за гаснење пожари од воздух

Sase Ivanovski

Ребалансот (на предизборните ветувања) и Трите писма на Мицкоски

Sase Ivanovski

Аксиос: Се очекува Бајден викендот да се повлече од трката за реизбор

Sase Ivanovski

ЈА ИНИЦИРАШЕ МАКРОН, А МАКЕДОНИЈА Е ЧЛЕНКА Зошто постои Европската политичка заедница?

Sase Ivanovski

СЕТ ОД 132 ОБРОЦИ СО РОК НА ТРАЕЊЕ ОД 25 ГОДИНИ о Америка можете да купите канта со храна за случај на апокалипса

Sase Ivanovski

„Топ тема“: Девијантното однесување на младите станува сè позагрижувачко

Sase Ivanovski

Трилинг: Ќе ги тргне ли власта рацете од судската и обвинителската власт?

Sase Ivanovski

24 Интервју со Арбр Адеми: Мајскиот договор, или во закон, или во Устав

Sase Ivanovski

Жените иако пообразовани се помалку застапени на врвни места каде што се креираат и носат политики

Sase Ivanovski

Реакции по ребалансот на буџетот

Sase Ivanovski

Концерт на националниот џез оркестар и Васил Хаџиманов во Охрид

Sase Ivanovski

Втор случај на Западно-нилска треска во Македонија

Sase Ivanovski

Капче, крема … ИЈЗ советува како да се заштитат бебињата и децата од штетното сонце

Sase Ivanovski

Средба на министерот Муртезани со чешкиот амбасадор Лудва  

Sase Ivanovski

Арбен Таравари именуваше нови в.д. директори во следните јавни здравствени установи…

Sase Ivanovski

Средба на министерот Муртезани со јапонскиот амбасадор Казуја

Sase Ivanovski

Средба на министерот Муртезани со германската амбасадорка Дрекслер

Sase Ivanovski

Средба на министрите Тошковски и Андоновски: Електронски лични документи и дигитални услуги, гужвите на шалтерите на МВР ќе станат минато

Sase Ivanovski

МВР: 158 санкционирани возачи во Скопје

Sase Ivanovski

Средба Муцунски-Буршаков

Sase Ivanovski

Министерката Јаневска се сретна со италијанскиот амбасадор Силвестри

Sase Ivanovski

Министерот Орхан Муртезани оствари средба со Армен Григорјан, Постојан претставник на УНДП

Sase Ivanovski

Дурмиши: Финансиска поддршка од 80 милиони денари за микро и мали и средни компании, за занаетчии, за воведување на ХАЛАЛ и ИСО стандарди и проекти за развој на претприемништво

Sase Ivanovski

Како да се избере најдобриот факултет и идната кариера!? Семинар на тема „Кариера и професионален развој“ на Heidelberg Faculty of Skopje

Sase Ivanovski

“Брат ми ми ги украде документите” – Се огласи осомничениот за убиството на полицаецот во Лозница

Sase Ivanovski

Столтенберг: „Исклучително важно“ е САД и понатаму ја поддржуваат Украина

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Охриѓанецот, Д-р Анис Сефиданис го направи првиот хуманоиден робот во Македонија кој „гледа“ и „слуша“

Sase Ivanovski

БРАВО! 13-годишниот Дарјан Мирчевски освои златен медал на математичка олимпијада во САД!

Sase Ivanovski

Меѓународниот суд на правдата: Израелската окупација на палестинските територии е нелегална и мора да престане

Sase Ivanovski

Анкета: Харис би била добра претседателка на САД

Sase Ivanovski

САМО РЕШЕНИЕ СО ДВЕ ДРЖАВИ Борел вели дека ЕУ не ги признава промените на границите на Израел од 1967 година

Sase Ivanovski

Антикорупциска сепак побарала службени возила

Sase Ivanovski

МИЦКОСКИ: Почитувана г-а Урсула фон дер Лајен, Во име на Владата и во мое лично име, Ви упатувам најискрени честитки за вашиот повторен избор за Претседател на Европската комисија

Sase Ivanovski

АНЃУШЕВ: ИМАМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ВИШОКОТ ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА – СМАРТ БАТЕРИСКИ  СИСТЕМ ЗА СКЛАДИРАЊЕ И УПРАВУВАЊЕ НА СТРУЈАТА

Sase Ivanovski

ВЛЕН е долгоочекуваната надеж на Албанците: Ветуваме дека ДУИ ќе се соочи со нивното мрачно минато

Sase Ivanovski

„ШТЕТИТЕ ОД ДОСЕГАШНИТЕ ПОЖАРИ СЕ НЕЗНАЧИТЕЛНИ“ Митко Јанчев раководи со новоформираниот регионален Кризен штаб

Sase Ivanovski

Историска шанса и надеж за решавање на клучните проблеми на ромската заедница: Аваја го поздравува храбриот потег на премиерот и листата со предлози во владиниот кабинет на премиерот Христијан Мицкоски, каде што за прв пат во историјата на државата има дури двајца заменици министри во ресорите

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Спасов, со катастрофалниот ПР на СДС, испитува како дното да се пробие, што повеќе на партијата

Sase Ivanovski

Реформа за противпожарна заштита: Трансформација која ќе ги обедини ЦУК и ДЗС под една команда

Sase Ivanovski

Бесими, Бектеши и Лога влегоа на листата на функционери со апанажа

Sase Ivanovski

Сите се против платформата за легитимитет на Ахмети

Sase Ivanovski

Најмалку 40 загинати во пожар на брод кај Хаити поради вуду ритуал

Sase Ivanovski

ПОЛУГОЛ ПОЗИРАЛ НА ТИК ТОК, А ДЕН ПОДОЦНА ГО УБИЛ ПОЛИЦАЕЦОТ! Осомничениот Фатон Хајризи и во бегство бил активен на социјалните мрежи

Sase Ivanovski

Трамп:„Разговарав со Зеленски, ќе ставам крај на војната во Украина пред јануари“

Sase Ivanovski

СИЛНА ВОЛЈА ЗА РЕФОРМИ ВО АДМИНИСТРАЦИЈАТА Министерот Минчев и амбасадоркат Агелер ја истакнаа заедничката заложба

Sase Ivanovski

УЖАС ВО СТРУМИЦА 53-годишен струмичанец извршил обљуба врз малолетник со пречки во развојот

Sase Ivanovski

Автомобил удрил во запрено возило на автопатот Куманово-Скопје, четворица повредени

Sase Ivanovski

„Фокус“ дознава: Агим Красниќи и Сехат Рамадани екстрадирани од Косово во Македонија

Sase Ivanovski

Невреме со силен ветер, дожд, град и електрични празнења попладнево во Дебарско. Неколку села без струја

Sase Ivanovski

ОДАМНА СИ ГО БАРАЛ СО БОРИНЧЕ: Ликвидиран убиецот на српскиот полицаец, давал отпор и пукал кон полицијата. Хајризи пред една недела побегнал од затвор во Косово, каде отслужувал казната за убиство на руски војник на КФОР

Sase Ivanovski

ТАВ Македонија:„Не се соочуваме со прекини или технички проблеми на нашите системи“

Sase Ivanovski

Михаилов: Вработени во Македонски шуми ги гасат пожарите “по влечки”, а 84 возила им стојат во гаража оти нема гориво

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Полицискиот хеликоптер фрли над 39 тони вода врз пожарот меѓу селата Драгоево и Селце

Sase Ivanovski

Се отвора најголемиот и најексклузивен продажен салон за ИТ, Гејминг и Аудио опрема во Македонија!

Sase Ivanovski

Поради пожарите бугарската опозиција бара оставка од премиерот Главчев и министерот за внатрешни работи

Sase Ivanovski

Климатските промени го пустошат Западен Балкан: Земјите треба да вложат 37 милијарди долари за ефикасна заштита од последиците

Sase Ivanovski

Скелет од диносаурус собори рекорд на аукција во Њујорк – продаден е за 44,6 милиони долари!

Sase Ivanovski

Бугарите влегуваат во долгови за ќеиф: Земаат брзи кредити и за да летуваат!

Sase Ivanovski

СÈ Е ПОДГОТВЕНО ЗА НАЈГОЛЕМИОТ СПОРТСКИ СПЕКТАКЛ Отворено Олимписко село во Париз

Sase Ivanovski

АКО БЕГАТЕ ОД СЕНИШТЕТО ВО КОШМАРОТ, СТАНУВА ПОСТРАШНО, НО АКО МУ СЕ СВРТИТЕ… Како да го надминете стравот преку 5 чекори?

Sase Ivanovski

НА ЃОКОВИЌ МУ ТРЕБА ТРЕНЕР, И САМ ГО ЗНАЕ ТОА Андре Агаси го коментираше последниот неуспех на српскиот ас

Sase Ivanovski

„ДОЛЖАТ 100 МИЛИОНИ ЕВРА, НЕМА ДА ИМ ГИ ПРОСТИМЕ“ Мајката на Мбапе најави тужба против ПСЖ

Sase Ivanovski

НОВО ЗАДОЛЖУВАЊЕ ОД РЕЧИСИ 48 МИЛИОНИ ЕВРА Издадени се државни обврзници со рок на враќање од 15 години

Sase Ivanovski

ПРЕВОЗНИЦИТЕ ЧЕКААТ ПО 5 ЧАСА НА ГРАНИЦА Царината најавува промени во работењето за да го скрати времето на чекање на границите

Sase Ivanovski

ЃОКОВИЌ ЈА ОДБИЛ ПОНУДАТА ОД ФЕДЕРЕР Новиот проект на Швајцарецот и годинава без српскиот тенисер

Sase Ivanovski
Вчитувам....