Осум угостителски објекти се затворени, а дополнително вкупно 54 казни биле изрешени од страна на инспекторите на Агенцијата за храна и ветеринарство при проверка на повеќе угостителски објекти, или објекти каде се служи храна. Како што информираат од АХВ, нивни инспекциски тимови од 16 до 19 јули направиле вонредни контроли во објекти и оператори со храна, како што се хотели, ресторани, времени – кетеринг објекти,месарници и маркети во туристичките центри Дојран, Охрид, Струга и Преспа.
– Со вонредните контроли во овие четири туристички центри опфатени беа 112 објекти – оператори со храна. Изречени беа 54 глоби на 54 оператори со храна, од кои на 8 оператори со храна им беше изречена забрана за работа до отстранување на констатираните недоследности.Со контролите утврдено беше неисполнување на општите и посебните хигиенски барања во сите фази на производство, преработка и дистрибуција на храна, неимплементирање на сите процедури на ДПП/ДХП базирани на НАССР принципите, храна со поминат рок на употреба, промет на храна без декларација и означување согласно Законот за безбедност на храна и подзаконските акти според кои ваквите производи се прогласуваат за небезбедни за човечка употреба и нештетно се уништуваат – објаснуваат од Агенцијата.
Од таму објаснуваат дека со контролите се проверуваше имплементацијата на добра производствена и хигиенска пракса (ДПП/ДХП) базирана на НАССР принципите, инфраструктурните услови во објектите, а се спроведуваа и контроли на активностите согласно регистрацијата на операторите со храна. Во услови на високи надворешни температури, акцент со контролите беше ставен на условите на чување и складирање на производите и роковите на употребливост на храната.
– Од страна на инспекторите за храна и официјалните ветеринари констатирана беше и работа на објекти – оператори со храна кои не се регистрирани или одобрени за работа од страна на АХВ, поради што изречени беа мерки забрана за работа, а затекнатите производи беа забранети за промет и нештетно уништени. Утврдени беа и лоши инфраструктурни и хигиенски услови во кујните, производствените простории, за што некои оператори добија времена мерка забрана за работа – нагласуваат од АХВ.
Притоа укажаа дека од промет биле отстранети 8.700 килограми небезбедна храна која беше нештетно уништена.
– Во наредниов период АХВ ќе продолжи со спроведување на вонредни контроли и во другите туристички центри, а поради високите температури, на сила останува мерката за засилени контроли кај операторите со храна на целата територија на земјава – укажуваат од Агенцијата.