8.8 C
Скопје
28/11/2022 16:07
МАКТЕЛ

   

ЗА ПОПОВА ШАПКА СЕ ПОТРЕБНИ МНОГУ ПАРИ, АМА И ПОДОБАР ПЛАН Експерт ги открива слабостите на Мастер планот и предлага решенија

 

Плусинфо ангажираше локален експерт да го рецензира Мастер планот за скијалиштата на Попова Шапка, изработен во 2010 година. Редакцијата се надева дека неговото и мислењата на други експерти и љубители ќе бидат од помош за најавениот странски инвеститор, кој треба да вложи 50 милиони евра. Само првата фаза од реализирањето на бизнис-проектот за развој на скијачкиот центар Попова Шапка ќе чини повеќе од 55 милиони евра, вели за Плусинфо Агим Авзиу, директор на „Елемтурс“, откако пред некој ден министерот за животна средина Насер Нуредини најави дека странски инвеститор ќе вложи 50 милиони евра во скијачкиот центар како стратешки партнер. Најавено беше и дека инвеститорот ќе биде познат за неколку дена. Плусинфо се обиде да дознае за кого станува збор. Се што можеше да ни каже висок владин функционер е ова – голем европски конзорциум.

„Инвеститорот е сериозен, ама уште не смееме да кажеме кој е“ –Судејќи според изјавата на Авзиу, инвестицијата ќе биде повисока од спомнатите 50 милиони евра, бидејќи се предвидени 6 фази. „Инвеститорот е сериозен и моментално сме до процесот на негово прогласување за стратешки инвеститор, по што ќе биде претставен на јавноста“. Но, освен оваа изјава на Нуредини и денешната на директорот на „Елемтурс“, одговорните институции досега не кажуваат ништо повеќе за големиот инвеститор. Авзиу тврди дека многу брзо ќе се обелодени името на приватниот партнер на државата за преобразбата на Попова Шапка во светски ски-центар, но тој не може да го каже, ниту пак може да каже од која земја потекнува. Тврди дека станува збор за сигурен партнер за реализација на проектот, кој во моментов управува со повеќе европски ски-центри. – Во првата фаза ќе има најмногу вложувања, бидејќи во неа е целата инфраструктура на центарот, сите жичарници, хотелите, патеките, како и изградбата на сите потребни објекти, кои ќе му дадат изглед на светски ски-центар. Дополнително се разговара за останатите фази, кои ќе го зголемат вложувањето – вели Авзиу. Тој појаснува дека во разговорите со идниот инвеститор е ставено и прашањето за гондолата која го поврзува овој ски-центар со Тетово. И таа е дел од преговорите. Верувам ќе биде обновена, како и целата инфраструктура на жичарници и ски-лифтови – додава тој.

 

Што предвидува Мастер планот од 2010 година? –Продажбата на Ски-центарот Попова Шапка ја најави поранешниот премиер Зоран Заев, уште пред две години, бидејќи според него државата потфрлила во управувањето со овој туристички центар, затоа што, како што рече, „државата е лош менаџер и не ги знае сите аспекти на туристичката понуда“. Беше нарачана и физибилити студија што ја подготви компанијата PWC, по налог на „Елемтурс“. Но, јавноста скоро и да не доби информација што предвидува таа, бидејќи јавната расправа беше речиси затворена за јавност. Од целата студија јавноста дозна дека се предлагаат три можности за продажба на ски-центарот. Во изминатите години, во изјавите на премиерите и на министрите, најчесто, како и сега, се споменуваше странски партнер кој е познат во Европа и управува со неколку европски ски-центри. За оваа студија од иницијативата Да ја спасиме Попова Шапка се тврдеше дека не нуди конкретно решение, туку само опции и дека со овие решенија е опфатена само една третина од целиот комплекс, односно делот со кој стопанисува ЕСМ. Свој план за развој на Попова Шапка имаше и владата на ВМРО-ДПМНЕ уште во 2010 година, кога беше подготвен и Мастер план, кој требаше да почне да се реализира во периодот од 2011 до 2015 година. Оваа илустрација најверојатно е дел од тој Мастер план.

Како што може да се види, проектот вклучува унапредување на скијачката инфраструктура, патеки и ски-лифтови, а  планирана е и инсталација за вештачки снег, со што ќе се обезбеди поквалитетна и подолга скијачка сезона. Се планира изградба на нови, современи жичарници и ски-лифтови, кои ќе бидат со голем капацитет и поголема брзина и ќе ги задоволат потребите на скијачите. Планот предвидуваше и изградба на нов хотел со четири или пет ѕвезди, поголем паркинг-простор и реконструкција на постојните и изградба на нови сместувачки капацитети. Покрај тоа, беше предвидена и изградба на ресторани од типот на т.н. бачила, блиску до скијачките патеки. Со реализацијата на овој значаен проект, Попова Шапка треба да прерасне во атрактивен планински ресорт и мегапопуларен спортско-рекреативен центар кој ќе им биде конкурентен на познатите европски скијачки центри. Но за разлика од сегашниот план ВМРО-ДПМНЕ планираше парите за вложување во овој проект да ги обезбеди АД ЕЛЕМ како сопственик на дел од објектите и приватни домашни и странски инвеститори.

Експерт за Плусинфо: Мастер планот од 2010 година веднаш да се стопира! –За Мастер планот и за идеите како Попова Шапка да прерасне во модерен ски-центар Плусинфо побара рецензија од Жарко Трпковски, претседател на ски-клубот Љуботен и долгогодишен директор на Шарпланинскиот куп, од 1994 до 2009 година. Тој е човек со големи познавања и многу контакти со експерти за проектирање и изградба на ски-центри. Ако е вистинита, убава и за поздравување е веста дека постои сериозен странски инвеститор спремен да вложи во развојот на Попова Шапка. Но, итно треба да се стопира натамошната реализација на Матер планот Ekosign Mounting Phasing Plan од 2010 година. Би препорачал инвеститорот да ангажира професионален, искусен проектант, кој во консултација со локалните експерти ќе направи вистинска работа за развојот на Попова Шапка. Ако тоа го можеше Копаоник, со свој ум, знаење и со свои пари, можеме и ние.  Јахорина бележи уште побрз, дури експресен развој и со 80 милиони евра инвестирани за последниве 4 години, сега е ски-центар кој прв ја отвора сезоната и има 135 скијачки денови, 80% технички оснежени патеки и пораст на приходите за 12 пати. Треба и ние добро да размислиме каде ќе тераме – вели Трпковски. При дефинирање на траекториите на жичарниците и на ски-лифтовите не е почитуван принципот на компактна целина, кој ќе обезбеди лесно преминување од било која точка (патека) на било која друга патека од скијалиштето. Не се дефинирани клучните коти (врвови, сртови), кои треба да се „освојуваат“ со жичарниците. На пример, за да се качите на Син врв (Церипашина), треба да одите со сега постоечкиот шестосед, па да се спуштите до платото над  Мал Јелак, па да одите со жичарницата до Син врв. Дополнително, како ќе се качуваат посетителите нескијачи или скијачите со пониско ниво на знаење до Син врв? Како ќе се качуваат до Попова Шапка нескијачите од паркингот во Сидол? Како ќе се враќаат од Попова Шапка скијачите и нескијачите кон Сидол и кон приодниот паркинг? Преку Церипашина? Или преку  жичарницата до сртот на Јелак, па пешки до горната станица на жичарницата Сидол – Срт Јелак? Како ќе се враќаат скијачите од Попова Шапка во викендиците на викенд населбата?

Мора да се бега од јужно ориентирани локации и да се оди повисоко –Ова се спорните теми поврзани со Мастер планот, за кој Трпковски вели дека мора да се напушти. – Предвидено е во зоната од локацијата Аеродром кон релејот да се направи јазол, каде што ќе има паркинзи (бр.8 и бр.9 на мапата на илустрацијата) и од таму со 2 жичарници да ги искачува скијачите и туристите до Аеродром. Ова решение е целосно неприфатливо, од следниве причини. Прво, тоа би бил најјужен дел од скијалиштето, југоисточно ориентиран, кој никогаш досега не се користел за ништо, па дури ни за фрирајд. Прилично рамен е и неатрактивен терен. До него треба да пристига новата транспортна гондола од Тетово. Но, таа локација е целосно на периферијата на ски-центарот, најдалеку од викенд населбата и од сите други објекти, хотели, полиција, медицинска амбуланта итн. Секако, покрај жичарата траба да се направи и крак на магистралниот пат од Тетово, од месноста Голгота, кој треба да преминува преку долот на реката, претпоставувам со мост. Едноставно, ова е фрлање пари, кога имате алтернативни локации – Сидол, Шипковачки Бачила, Јелак. Тоа се извонредно атрактивни локации, со природен снег од 6 месеци, од ноември до април, до кои многу поедноставно би се изградил крак на патот. Таму всушност и постојат патишта кои се користат од  мештаните за потребите во овој дел – објаснува Трпковски. Од 1974 година наваму, проектантите и реализаторите на тогашниот развој на Попова Шапка повеќе пати правеле катастрофални грешки, со нереализираните проекти за активирање на Јелак и на другите повисоки локации, „преместувајќи“ ги предвидените ски лифтови во најјужните делови, токму на зоната околу и под локацијата Аеродром. Последниот двосед, „Св. Илија“, поставен во 1990-тите години појужно од на локацијата од најјужниот ски-лифт, е целосно промашување. – Мора да се следат светските трендови. Во светот веќе се демонтираат ски-лифти и жичарници под 1.600 метри надморска височина и на јужна ориентација. Мора да се исправат пропустите од минатото, со освојување на повисоките падини кон Баубинова стена, Церипашина, најприоритетно Јелак и кон северните падини кон Сидол и Шипковачки бачила – категоричен е Трпковски, човек кој има големи познавања и контакти со луѓе кои проектираат ски-центри во регионот.

Најголемиот македонски туристички потенцијал заслужува повеќе –Студијата од ОЕЦД од Париз, изработена од проектантската куќа AKAU, Geneve, за скијалиштето Попова Шапка – Јелак, со ски патеки со вкупна висинска разлика од 11.000 метри, е за најмалку 18.000 скијачи. Имајте предвид дека од 1974 до денес потенцијалот е 3 до 5 пати поголем. Според пресметката во оваа студија, тоа е една третина од Цермат, локација си практично неограничена можност за развој, во сегментот ограничен со реките Пена и Боговињска река и понатаму низ цела Шар Планина. Во 1980-тите години Попова Шапка ја посетуваа повеќе од 100.000 гости во сезона. Тоа е еден од најстар и најголем ски-центар во Македонија, кој датира уште од 1947 година. Сместен на надморска висина од 1.800 метри, се одликува со голем број сончеви денови и со снежна покривка погодна за квалитетно скијање од крајот на ноември до април. На овој потег има голем број врвови со над 2.500 метри надморска висина. Зимско-рекреативниот центар е оддалечен 18 километри од Тетово и 53 километри од Скопје. Од Тетово води асфалтиран пат кој поминува низ попатните шарпланински села. До Попова Шапка порано можеше да се стигне и со гондолата долга околу 7 километри. Но, сето тоа веќе му припаѓа на минатиот век. Да се надеваме дека новиот инвеститор ќе донесе не само пари, туку и многу знаење и дека во консултација со локалните експерти ќе се направат вистинските потези за ски-центарот којшто претставува  најголем потенцијал на македонскиот туризам воопшто.

   

Најново

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ НА СВЕЧЕНАТА АКАДЕМИЈА ПО ПОВОД 28 НОЕМВРИ – ДЕНОТ НА ЗНАМЕТО 

Sase Ivanovski

Грковска се обрати на Комитетот за демократија и управување во Советот на Европа: Неопходно е да обезбедиме поголема транспарентност и одговорност кај носителите на одлуки

Sase Ivanovski

(Видео)СДСМ:Неспособноста на ВМРО-ДПМНЕ предизвика колапс на јавниот превоз и хаос во Град Скопје

Sase Ivanovski

(Видео)Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ да се фатат за работа, создадоа хаос и во Скопје и во другите општини

Sase Ivanovski

(Видео)Тренчевска: Им даваме силна поддршка на жените за нивна поголема интеграција на пазарот на трудот 

Sase Ivanovski

Трипуновски: За цели 40 проценти е отпаднат откупот на тутун откако СДС е на власт, за каква помош зборуваат Николовски и Ковачевски?

Sase Ivanovski

ВМРО-ДПМНЕ предложи и беше изгласан субвенции на градот Скопје за ранливи категории, Левица, ГРОМ беа против помош

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ковачевски и Арсовска наместо за матни тендери на тајните состаноци да договорат решавање на проблемот на превозниците

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ова младо момче кое Зечевиќ го извади на прес, нека му кажат дека Арсовска имаше тајна средба со Ковачевски и Јакимовски во влада

Sase Ivanovski

Ковачевски: Расте цената на тутунот, откупот стартува со над 30% повисока цена, владините мерки за развој на тутунопроизводството даваат позитивни резултати

Sase Ivanovski

(Видео)Саботковски: И покрај големите наследени долгови во општината, реализиравме голем број на проекти за жителите на Општина Могила

Sase Ivanovski

Диаверум со едукативно предавање „Хронична бубрежна болест – превенција и третман“

Sase Ivanovski

Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје ќе добие инфраструктурен кампус, Шаќири присуствуваше на поставувањето на камен темелникот

Sase Ivanovski

Поевтинуваат горивата, Бислимовски вели: Не можеме да влијаеме на крајните цени!

Sase Ivanovski

Штрајк на железничарите во Австрија, бараат повисоки плати

Sase Ivanovski

Рашковски со кривични пријави за обвинители за сторени пет кривични дела

Sase Ivanovski

Симеон Саксобурготски за оштетувањето на клубот: Напаѓачите да прочитаат меѓународни книги за Цар Борис Трети!

Sase Ivanovski

Ден на албанското знаме: Пред 1000 приврзаници во Александар Палас, лидерот на ДУИ Али Ахмети ги читаше имињата на сите загинати борци на УЧК во 2001ва

Sase Ivanovski

(Видео)ГО ИЗВАДИЈА ОД ШИНИТЕ ПРЕД ДА ПОМИНЕ МЕТРОТО Њујорчанин имаше среќа, полицајците брзо реагираа

Sase Ivanovski

ВОЗОТ ПРЕГАЗИ ПЕШАК Несреќата се случила на мостот кај Маркова Река

Sase Ivanovski

Исусе Христе-Ламбе паликуќа ќе води бидникова поворка на МПЦ?!

Sase Ivanovski

САЛМОНЕЛА ЈА КРЕНА НА НОЗЕ СЛОВЕНИЈА Се води истрага за труење со тартарски бифтек

Sase Ivanovski

ВО СЛОВЕНИЈА ПАДНА ПРВАТА КАЗНА ЗА РОДИТЕЛИ-ИНФЛУЕНСЕРИ 1.500 евра поради користење на децата за промоција на производи

Sase Ivanovski

ВЕРУВАЈТЕ, НЕ БИ САКАЛЕ СЕГА ДА СТЕ НА ХАВАИ Еруптираше најактивниот вулкан на светот – Мауна Лоа

Sase Ivanovski

Бегај и врачи албанско државјанство на Дуа Липа и рече „Таа е наша гордост”

Sase Ivanovski

По вчерашниот струен удар во Маџари: Тинејџерката со изгореници од трет степен на 30 отсто од телото

Sase Ivanovski

Полицијата претепа и уапси новинар на Би-Би-Си за време на протестите во Кина

Sase Ivanovski

АВМУ со осуда на однесувањето на поранешниот министер за правда Јашари кон новинарка од „Фокус“

Sase Ivanovski

Интервју со Азески: Бизнисот ги знае информациите неколку месеци однапред, но знаењето не се користи

Sase Ivanovski

(Видео)Митева: Нападите врз новинарите и медиумите се резултат на нивниот став од незаконското работење, бараме итни оставки

Sase Ivanovski

(Видео)Митева: Еден директор во владата на Ковачевски дава тендер на сопругата на друг директор во владата на Ковачевски

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Антовски: На криминалите во РЕК Битола им нема крај

Sase Ivanovski

Србите ги уапсија: Украинец и Унгарец се обиделе да влезат во Македонија со 268.000 евра

Tamara Ivanovska

Киев: Русите во Украина оштетиле околу 32 илјади цивилни објекти

Tamara Ivanovska

Бесими: ЕБОР продолжува со силната поддршка за реализација на капиталните инвестиции

Tamara Ivanovska

МАКЕДОНИЈА ВО БЕЛО Зимска идила на планините, метеоролозите најавуваат уште снег

Tamara Ivanovska

ПЛАТЕТЕ НИ ГО ТОА ШТО СМЕ ГО СРАБОТИЛЕ Превозниците со јасна порака од протестот кон Арсовска и кон ЈСП Скопје

Tamara Ivanovska

МАФИЈАТА ПАДНАТА НА КОЛЕНА Разбиен е „суперкартелот“ одговоерен за третина од кокаинот во Европа

Tamara Ivanovska

Исповед на девојка која излезе од CEKTA: Моите 12 години во ПEKOЛОТ на Јеховини сведоци!

Tamara Ivanovska

Министерство за транспорт и врски: Заштедивме 47% електрична енергија споредено со истиот период минатата година, мерките носат резултати

Tamara Ivanovska

Герасимовски: Финансиската поддршка за пензионерите ќе биде исплатена до крајот на следниот месец

Tamara Ivanovska

Бесими: Капиталните инвестиции и развојот приоритет на Владата, ЕБОР продолжува со силната поддршка за нивна реализација

Tamara Ivanovska

Спасовски: Постигнати се добри резултати во санкционирање на насилството врз жени, но имаме уште многу работа во неговото превенирање

Tamara Ivanovska

ЖЕНИТЕ ОТКРИЛЕ ШТО ГИ ИЗНЕНАДИЛО НАЈМНОГУ КОГА СТАНАЛЕ МАЈКИ Мајчинството не остава време за себе

Tamara Ivanovska

НЕ КОРИСТИ ТЕЛЕФОН ДОДЕКА ВОЗИШ Секој повик може да почека!

Tamara Ivanovska

Хуманитарецот Александар вети дека ќе му изгради нов дом на кумановското семејство со пет деца

Tamara Ivanovska

Ватикан сака да посредува меѓу Русија и Украина

Tamara Ivanovska

Драма на концертот на Брена: Шест пензионери се онесвестиле, еден прескокнал ограда и се качил на бина

Tamara Ivanovska

НАГРАДАТА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ЗА АКАДЕМИК ВЛАДА УРОШЕВИЌ, КАРДИОХИРУРГОТ САШКО ЈОВЕВ, УМЕТНИКОТ ИСМЕТ РАМИЧЕВИЌ И ПРОФЕСОРОТ АФРИМ ОСМАНИ

Tamara Ivanovska

Кога градот престанува да биде Град

Tamara Ivanovska

Македонскиот државјанин осомничен за трговија со мигранти задржан во притвор во Софија

Tamara Ivanovska

КИНЕЗИТЕ СИ ПОСТАВИЛЕ СВОЈ КАРДИНАЛ ЗА КИНА, НО ВАТИКАН НЕ ГО ПРИЗНАВА

Tamara Ivanovska

САД ПЛАНИРААТ ДА И ДАДАТ НА УКРАИНА РАКЕТИ СО ДОСТРЕЛ ОД 200КИЛОМЕТРИ

Tamara Ivanovska

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: КОМИСИЈАТА ДА НЕ ПРЕГОВАРА ЗА ИСТОРИСКИ ПРАШАЊА ПОВРЗАНИ СО ОА

Tamara Ivanovska

Талат Џафери: Срдечни честитки по повод албанскиот национален празник, 28 Ноември – Денот на знамето

Tamara Ivanovska

Казакстан сака да ги национализира енергетските компании откако остана без греење на минус 30

Tamara Ivanovska

Русија сака да го ликвидира Лукашенко и да ја преземе белоруската армија?

Tamara Ivanovska

„Мавровка“ блокирана, протестот ќе трае до исполнување на барањата

Tamara Ivanovska

Сообраќаен хаос во Скопје

Tamara Ivanovska

Македонскиот тим од историската комисија: Не го решаваме црковното прашање на МПЦ-ОА

Tamara Ivanovska

Кличко му одговори на Зеленски: „Не сакам да се вовлекувам во политички битки“

Tamara Ivanovska

Трагичен биланс на невремето на италијанскиот остров Искија

Tamara Ivanovska

Лекарите и вработените во државните болници во Грција реагираат за новиот закон од Министерството за здравство

Tamara Ivanovska

Конфискувани шест милиони евра од Сашо Мијалков влегоа во државниот буџет

Tamara Ivanovska

Ќе стигне ли ТТК Банка до добивка од милион евра?

Tamara Ivanovska

Советот на Народната банка донесе 12 подзаконски акти: Поголема заштита на правата на корисниците на платежни услуги

Tamara Ivanovska

Штајнмајер утре во официјална посета на Македонија

Tamara Ivanovska

И АМЕРИКА Е ИЗНЕНАДЕНА ОД ОТПОРОТ КОЈ ГО ПРУЖААТ УКРАИНЦИТЕ ПРОТИВ РУСИТЕ

Tamara Ivanovska

Средба Тренчевска-Рана: Воспоставувањето на соработка помеѓу Северна Македонија и Индија, ќе донесе придобивки за граѓаните на двете држави

Tamara Ivanovska

(Видео) Екипите на ЈПОЗМРП Скопје – “Македонија Пат” спремни ја следат ситуацијата на патните правци и планинските превои

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Нов удар по џебот на граѓаните, поскапите цени на услугите од Катастар се за да се покрие недомаќинското раководење

Tamara Ivanovska

177 санкционирани возачи во Скопје, 80 за брзо возење

Tamara Ivanovska

СДСМ: Ковачевски има економски план, 2023 ќе биде година на пресврт и економски раст

Tamara Ivanovska

СДСМ: Хаос со превозот во Скопје, ВМРО-ДПМНЕ создаде катастрофа

Tamara Ivanovska

(Видео) 953 санкции за брзо возење

Tamara Ivanovska

По само месец и половина од првото, второ издание на „Идентитетот е приказна“ од Иван Антоновски

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Наместо СДС и Арсовска да прават политика од хаосот во град Скопје, веднаш да се реши проблемот со превозот

Tamara Ivanovska

Македонија со три тима на Светското Првенство во Еспорт Бали 2022

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Одговорност за случајот Онишченко мора да се бара во врвот на власта, Ковачевски и Спасовски го оправдуваа доделувањето на државјанство на човек од црната листа на САД

Tamara Ivanovska

(Видео) Реакции: Тезата на бугарските историчари дека Охридската архиепископија била бугарска е фалсификат

Tamara Ivanovska

Leave a Comment