27.8 C
Скопје
14/07/2024 22:42
МАКТЕЛ

  

     

 

Координаторот на пратеничката група на Движењето ЗНАМ Бобан Карапејовски: Во името на пратеничката група на ДвижењетоЗНАМ, сакам да истакнам дека ние ќе ја поддржиме Владата и искрено веруваме во остварувањето на сите програмски и стратегиски начела

      

Тој во својот говор истакна:Еден од симболите на демократијата на овие простори, Зоран Ѓинѓиќ, ќе
рече:Нашата генерација е генерација што има огромна одговорност.
Се разбира, со одговорноста оди и честа. Ние сме избрани, ние имаме
мисија. Таа мисија нам лично, на нашата генерација, не може ни да донесе
никакви почести, не може да ни донесе никаква материјална благосостојба,
зашто времето во кое живее и дејствува нашата генерација е време на
аскеза и на одрекување. Само оние што се подготвени да се одречат од
својата благосостојба, можат да речат: ние ѝ припаѓаме на онаа
генерација во државата што ја спаси, ние сме луѓето на новата политика.
Изборот на влада на една држава треба да биде свечен чин.

   

Денес треба да се избере новата генерација, која се надевам дека ќе се
откаже од својата благосостојба за добросостојбата и за спасот на
државата, денес ќе избереме луѓе на една нова политика.
Независно од тоа дали се согласувате или не се согласувате во
политичкото дејствување со оние што ја формираат, денот на расправата по
кадровските решенија и по програмата на владата е одраз на народната
волја на избори. Ние сме биле сведоци на секакви сцени во работата на
Собранието, но политичката култура мора да порасне и да дојде до
рамниште кога ќе се нотираат забелешките и потоа ќе ѝ се даде поддршката
и простор на владата за да го сработи она за што добила доверба.
И ние да станеме дел од луѓето што ѝ припаѓаат на новата политика.
Денес и утре ние имаме привилегија да учествуваме во работата на
Собранието на Македонија кога се одлучува КАКО и КОЈ ќе ја води оваа
држава. Согласни или не, ниесме тие што како 11. собраниски состав на грбот треба да ја износиме
одговорноста за да  се направи Македонија подобро место за живеење.

 

Особено ми е жал ако не успееме да го задржиме тоа ниво на торжественост
на оваа седница и ако се сведе дискусијата на лични дискредитации, како
израз на немоќ или на недостиг на аргументи, наспрема изборните
резултати. Се надевам дека опозицијата ќе се надмине и ќе ја поддржи
програмата на Владата, на тој начин демонстрирајќи подготвеност да
учествува во градењето на Македонија во следниот период.
Да даде придонес кон новата политика.
Како што реков, сме се изнагледале сè и сешто во ова Собрание, сме
гледале и прекројување на народната волја, особено од претходното
мнозинство, кое како да ја знаело Марксовата дека, ако го откинете
народот од неговата историја, лесно можете и да го убедите во сѐ и
сешто.

   

     

Но, да ја дополнам оваа мисла: колку и да се превоспитува народот да
заборави, тој знае од каде иде и каде оди. И, тоа откинување и
антимакедонство мора да запре и оваа влада да стане стожерниот елемент
во зачувувањето на македонските државни и национални интереси. Но, за
тоа – потоа, историјата е немилосрдна и таа е најдобриот судија.
Пред нас се наоѓаат два клучни документи и со гласањето за Владата ќе
треба да се произнесеме за две работи што произлегуваат од експозето на
мандатарот.Едната го вклучува персоналниот состав на Владата, на кој би сакал
накратко да се осврнам, а другата е програмата за работа на Владата и приоритетите за работа. Тие
два сегмента се нераскинливи: нè интересира ШТО ќе се прави и КОЈ ќе го
прави сето тоа.

Пред нас, бездруго, имаме луѓе со силни биографии, како и со неоспорни
етички и професионални капацитети. Луѓе без каква и да е дамка во своето
портфолио, дури и на ниво на шпекулации.
Ресорот правда го води правник, администрацијата – долгогодишен
општествено-политички работник и менаџер со државни институции,
образованието – универзитетски професор, спортот – истакнат ракометар,
културата – докажан актер, итн.,
Во секој ресор, практично, она за што Движењето ЗНАМ – За наша
Македонија се залагаше во предизборната кампања, а сега на тоа инсистира
и ќе инсистира во работењето на Владата – наместо стратегијата од
државата и од владата да се прави некаков виц со прераспределба на кадри
во ресори за кои немаат квалификации, да дојдат вистинските луѓе на
вистинските места. Некои ваквиот пристап можат да го квалификуваат како
врвен патриотизам, други, пак, како човекољубие. Во секој случај, дали е
поради земјата, државата или поради човекот, семејството, соседите и
пријателите, давањето шанса на најдобрите е единствениот излез од
актуелната состојба, во која Шарената револуција се претвори во грст
шарени лаги, кои ја уништија надежта и предизвикаа интелектуален и
демографски помор – умните и младите бегаат во очај, барајќи
функционална држава и систем, а не племенски уредено општество, водено
од неспособни, молчаливци желни за власт, или од криминални кланови.
Движењето ЗНАМ-За наша Македонија на политичката сцена во Македонија
нуди еден поинаков пристап во политиката, тоа е квалитетот на кадрите,
транспарентни и конзистентни политики и решенија, но и доследна имплементација на
сопствените политики.

Досега докажавме дека за нас зборот е збор.
Ние ја прифативме одговорноста за учество во владата во ресорите правда
и јавна администрација, во согласност со програмските приоритети од
предизборната програма во сферата на правосудството, каде што
промовираме нула толеранција за криминалот и корупцијата, обезбедување
правна држава и сигурност на граѓаните преку стабилен политички систем
во државата.Ја добивме довербата како никој досега при прв настап на избори, а таму
врвно место заземаше и концептот на самоодржлива држава во делот на
енергетиката и на производството на храна.
Со измените на Законот за организација и работа на органите на државната
управа се создадоа предуслови овие програмски цели на Движењето ЗНАМ да
добијат поголема видливост и да се стави на нив поголем акцент, особено
со создавањето на новото министерство за енергетика. Оваа Влада има
должност Македонија да ја направи горда и преку тоа што нема да зависи од
шпекуланти на пазарот на енергенсите.

Искрено се надевам дека зголемената грижа за македонскиот јазик, не само
преку додавање алинеја во надлежностите на Мин. за култура туку и преку
активно залагање и работа на Советот за македонски јазик, како и
соработката на ресорните министерства за култура и за образование и
наука, ќе се ефектуира во зголемена заштита, но и поддршка на научното
истражување на овој сегмент.
Особено ми е драго што поддршката за научни истражувања и изучување и
популаризација на македонскиот јазик зазема сериозно место во програмата
на мандатарот.Во таа смисла, заштитата на културните богатства, Охрид и Старото
градско јадро,кои ги доведовме на работ на уништувањето и губење на статусот на
заштита во УНЕСКО поради урбанистичкиот хаос, ќе биде еден од
приоритетите на новата влада. И не само Плаошник, кој е издвоен во
програмата туку и сите други културни богатства ќе бидат во фокусот.
Особено ми е драго што во програмата на владата потенцирана е
Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ и
ставањето акцент на нејзина реконструкција, со оглед на очајната
состојба во која се наоѓа, запустена и однадвор и однатре последниве
неколку години, како и Универзалната сала, еден од белезите на
  Скопје, за која граѓаните од изборната единица од која сум избран, ИЕ
1, негуваат посебен сентимент и која мора, конечно, да им биде вратена
на скопјани!

Бидејќи доаѓам од високото образование и науката, сакам да ги поздравам
програмските заложби на Владата во овој сегмент. Зголемувањето на
издвојувањата за образованието, но особено, за науката, треба да бидат
врвен стратегиски приоритет.
Поттикнувањата да се објавува во високорангирани списанија со фактор на
влијание е исклучително важно, но мора да се имаат предвид и националните
дисциплини, за кои треба да се направи одделна стратегија за меѓународна научна промоција,
со посебни фондови и стимулации, имајќи предвид дека пристапот на
природно-математичките, техничките и медицинските визави националните дисциплини (јазикот,
книжевноста, фолклорот итн.) има свои специфики и, нужно, поинаков пристап и начин на
евалуација. Периодот на владеење на претходната Влада остави зад себе последици во
многу сфери на живеењето.
Ние влегуваме со елан и желба да учествуваме во изградба на државата.
Македонија ја доби својата шанса на овие избори, дури, според степенот
на загриженост кај граѓаните и ниското ниво на оптимизам, можеби дури и
својата последна шанса.

Искрено се надевам дека ова ќе биде чесна, скромна и одговорна влада,
која нема да функционира по принципот на сфери на влијание и
одговорност, туку по принципот на поделба на одговорност во сите сфери
на одлучување, а министрите ќе му одговараат на премиерот и на
Собранието, а не на партиски моќници и чудни групации на интерес, кои
  досега ја држеа во своевидно заложништво претходната влада.
Македонија ни припаѓа на сите подеднакво и никој нема ексклузивно право
на нејзина сопственост. Македонците треба да прифатат дека оваа земја не
е само наша своина, таа е на сите граѓани. Но, и останатите наши
сограѓани од другите етнички заедници треба да разберат и да прифатат
дека лојалноста кон сопствената држава е секогаш повисоко ниво од
лојалноста кон сопствениот етникум во други држави.
Само така ќе обезбедиме хармонични меѓуетнички односи, кои се засноваат
на искреност и почит, а не како досега – на уцени и бизнис-зделки.
Досегашното високо ниво на дијалог меѓу коалициските партнери дава надеж
дека и во сферата на меѓуетничките односи ќе се направи исчекор до тој
степен што тие веќе нема да бидат на ничија агенда.
Не треба да има политички реваншизам, но секој што се огрешил пред
законот, сѐ што е противзаконско, треба да се преиспита и секој што не
работел за најдоброто награѓаните и на Македонија – да одговара.

Успешноста на владата зависи и од тоа колку таа ќе успее да управува и
да работи за гласачите, а помалку да владее со граѓаните. Ние ги
претставуваме граѓаните, Владата ќе треба да работи за нивно добро.
Со коалициските партнери усогласени се принципите и начинот на
функционирање на идната Влада врз рамноправни, автономни и партнерски
односи, со заемна одговорност во делот на имплементацијата на владината
програма.
-Интегрирање во Европската Унија на Македонија на достоинствен начин, со
почитување на македонскиот национален идентитет, јазик, култура и
вековна национална историја, во согласност со критериумите од
Копенхаген, на начин на кој членство обезбедиле сите постојни членки е
дел од тие приоритети.

-Македонија како држава што испорачува правда за сите граѓани, која
промовира нулта толеранција кон политичкиот криминал, корупцијата и
ефикасна борба против организираниот криминал.
-Македонија како современа, демократска, модерна, европска држава,
втемелена на илинденските и на асномските вредности;
-Македонија како самоодржлива држава;
-стабилни меѓуетнички односи како столб на македонската држава и
-забрзани и ефикасни реформи во економијата и во социјалните политики,
во насока на подобрување на животниот стандард на граѓаните се
приоритети за сите граѓани, а тоазначи и за оваа владејачка гарнитура.
Имајќи ги предвид клучните програмски залагање на оваа Влада, во кои се
содржани главните начела на Движењето ЗНАМ – За наша Македонија, во
името на пратеничката група, сакам да истакнам дека ние ќе ја поддржиме
Владата и искрено веруваме во остварувањето на сите програмски и
стратегиски начела, како и проектните планови што ги изнесе мандатарот.
Пред нас имаме исклучително квалитетен предлог, кој заслужува не само
шанса за да се реализира туку и наше целосно залагање и помош во
остварувањето, за општо добро.

Движењето ЗНАМ – За наша Македонија и кадрите предложени од наша страна
ќе се истакнат со висок степен на имплементација на владините политики.
Тоа е нашето кредо,нашето „вјерују“ и од тоа отстапување – нема!
Се надевам на огромна поддршка од пратениците за владината програмата и
за изборот на министри на мандатарот и, дозволете ми уште отсега да им
честитам и да им посакам успешна работа.Бидете новата генерација политичари,
на кои државата им е пред личното.Почитувајте го секој граѓанин и сакајте ја и работете за Македонија!
Сектор за односи со јавност

    

Најново

ВМРО ДПМНЕ: СДС падна на многу ниски гранки чим меша деца на Мицкоски за политички поени, патувањето на синот државата не ја чини ништо, тој не е дел од делегацијата

Sase Ivanovski

МНР во одбрана на премиерот: Јован Мицкоски не беше дел од делегацијата на Самитот на НАТО која броеше 21 член

Sase Ivanovski

МЕПСО: Исклучени два далекуводи во неготинско од безбедносни причини, нема прекини во снабдувањето со електрична енергија

Sase Ivanovski

Бајден по обидот за атентат врз Трамп: Нема место за вакво насилство во Америка

Sase Ivanovski

Кремљ го осуди обидот за атентат врз Трамп, прстот го вперија во демократите на Бајден

Sase Ivanovski

СДСМ: Мицкоски да ги објави приватните сметки за картата и трошоците за синот

Sase Ivanovski

Гаши: Обидот за атентат врз Трамп е напад врз демократијата

Sase Ivanovski

Али Ахмети: Најостро го осудувам обидот за атентат на претседателот Трамп

Sase Ivanovski

ДОДЕКА НЕГОТИНО ГОРИ, ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА МОРЕ, ЈАНЧЕВ МУ ГО ГАСИ ПОЖАРОТ Се очекува денес да се стави пожарот кај Неготино под контрола, кажа кавадаречкиот градоначалник Јанчев

Sase Ivanovski

Поради топлотниот бран 10 до 15 колапси дневно и зголемен број сообраќајки

Sase Ivanovski

Министрите Тошковски и Мисајловски на терен: Пожарот во Неготино е под контрола, Владата донесе одлука за 30 дневна кризна состојба

Sase Ivanovski

Мицкоски го осуди обидот за атентат врз Трамп: Нашите мисли и молитви се со претседателот Трамп

Sase Ivanovski

Тошковски во интервју за „Фокус“: Случајот со судијата Наке Георгиев е чист, фатен е на лице место

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Полициски хеликоптер исфрли над 38 тони вода  врз пожарот на планината Серта

Sase Ivanovski

Вонреден инспекциски надзор во пицерија – ресторан во Гостивар откако деветмина гостиварци се затруле со храна

Sase Ivanovski

Трамп до своите поддржувачи: Господ ме спаси, мора да останеме обединети

Sase Ivanovski

Герапетритис: Новиот политички и државен врв на Северна Македонија систематски го прекршува Договорот од Преспа

Sase Ivanovski

Филипче го осуди обидот за атентат врз Трамп

Sase Ivanovski

Павле Трајанов: Најостра осуда на обидот за атентат над Трамп

Sase Ivanovski

Почина Шенон Доерти – ѕвездата од серијата „Беверли Хилс“ ја загуби битката со опасната болест

Sase Ivanovski

Стотина македонски војници и два хеликоптери МИ 8/17 ќе помагаат во гаснењето на пожарот во Неготинско

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Атентат врз Трамп, ранет е во уво – напаѓачот е убиен

Sase Ivanovski

Видео од атентаторот на Трамп: Ги мразам републиканците, го мразам Трамп!

Sase Ivanovski

Петровска: Прво владино патување, прв скандал!

Sase Ivanovski

181 казнет возач во Скопје

Sase Ivanovski

Бајден по обидот за атентат врз Трамп: Нема место за вакво насилство во Америка

Sase Ivanovski

Светските лидери се шокирани – го осудија обидот за убиство на Трамп

Sase Ivanovski

Затворен за сообраќај патот Штип-Неготино поради пожарот на планината Серта

Sase Ivanovski

УЈП НАЈАВУВА ЗАСИЛЕНИ КОНТРОЛИ ЗА ФИСКАЛИЗАЦИЈА На удар ќе бидат трговците во туристичките центри

Sase Ivanovski

АВИОКОМПАНИЈАТА „АЈЕТ“ ГО РЕАЛИЗИРА ПРВИОТ ЛЕТ ЗА СКОПЈЕ Авионите на релација Скопје – Истанбул ќе летаат 4 пати неделно

Sase Ivanovski

НАЈУСПЕШНИТЕ ЖЕНИ МЕНАЏЕРКИ КАЈ СИЉАНОВСКА ДАВКОВА Георгиевска-Јовевска, една од најуспешните менаџерки

Sase Ivanovski

Пожар на четири места на висорамнината Љубаш, причината најверојатно човечки фактор

Sase Ivanovski

СРБИН НАПРАВИ ХАОС НА АЕРОДРОМОТ ВО ТЕЛ АВИВ Ископал канал за бегство од притворскиот оддел

Sase Ivanovski

КРЕЈЧИКОВА Е НОВА ШАМПИОНКА НА ВИМБЛОН Чехинката ја победи Италијанката Паолини

Sase Ivanovski

НАЈДОБРИОТ МАКЕДОНСКИ ЏУДИСТ ОДИ НА ОЛИМПИЈАДА Еди Шерифовски ќе настапи во категорија до 81 кг

Sase Ivanovski

ЗАПЛИВА ВО СЕНА ЗА ДА ДОКАЖЕ ДЕКА Е ЧИСТА Француска министерка тврди дека олимпискиот пливачки тријатлон може да почне

Sase Ivanovski

ЗА УТРЕ, ОБЕЗБЕДЕНИ СЕ АВИОНИ, ЛУЃЕ И ХЕЛИКОПТЕРИ Јанчев по денешната координација со градоначалникот на Неготино

Sase Ivanovski

„ЕР-ТРАКТОРИТЕ“ НЕ СЕ ВРАТИЛЕ НА ОГРАЖДЕН Од ЦУК тврдат се повлечени да наполнат гориво и на мини сервис

Sase Ivanovski

ВИДЕО: Обид за атентат врз поранешниот американски претседател, Трамп

Sase Ivanovski

Жена, маж и двајца малолетници тепале една жена

Sase Ivanovski

Еден човечки гест не ја загрозува секуларноста на државата, велат од „Вреди“ за молитвата во Собранието

Sase Ivanovski

Италијанската полиција ослободи 33 индиски земјоделски работници од ропство

Sase Ivanovski

Унгарски медиуми: Зделката за кредитот од 500 милиони е крајно мистериозна*

Sase Ivanovski

Детска клиника: Една сестра нестручно се однесувала кон доенчето, случајот ќе го разгледува комисија

Sase Ivanovski

Состојбата со пожарот кај Неготино се влошува, итно се бараат доброволци со механизација!

Sase Ivanovski

Каракашев: Производната цена на пченицата чини неполни 14 денари, не сме задоволни

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Загрозени се куќи кај Калањево од пожарот на Серта: Барајте помош од Србија, штом немаме доволно авиони!

Sase Ivanovski

Мемеди: Според сестрата, повредата на десната рака на бебето настанала при земање крв

Sase Ivanovski

Подобрена е состојбата на бебето кое го нашол случаен минувач во центарот на Велес

Sase Ivanovski

„Му ги кинела нервите со години“: Реакции за Србинот кој ја исфрли жена му на автопатот кај Демир Капија

Sase Ivanovski

Регионална депонија во Свети Николе: Зошто да биде европска кога може да е дива

Sase Ivanovski

Досега против рудник, сега против фабрика за алуминиум, нови протести на југоистокот

Sase Ivanovski

Матка 20 години чека заштита, законот е готов, но заглави во Собранието

Sase Ivanovski

По Пентагон, и Москва потврди дека имало телефонски разговор Остин – Белоусов, детали не се откриваат

Sase Ivanovski

(ФОТО) Страотен пожар на планината Серта: Пламените јазици се доближуваат до патот

Sase Ivanovski

Стани Мурто да седне Курто

Sase Ivanovski

Оружјето на Мицотакис

Sase Ivanovski

(ФОТО) Најмалку 20 лица загинале во воздушен напад врз хуманитарна зона Газа

Sase Ivanovski

Поради несреќа со ракетата на „SpaceX“ сателитите „Starlink“ завршија во „погрешна“ орбита

Sase Ivanovski

Министерот Љутков најави реконструкција на локалитетот „Залив на коските“ на Охридското Езеро

Sase Ivanovski

Судот ги отфрли обвиненијата против Алек Болдвин

Sase Ivanovski

(ВИДЕОИНТЕРВЈУ) Ѓорѓиевска: Од грешките се учи, светот не се руши ако грешите

Sase Ivanovski

ССК: Австриецот Евалд Коениг туристичкиот гигант, нов Потпретседател за надворешна соработка и туризам

Sase Ivanovski

Неверемето со град предивика поплави и сообраќаен хаос во Баварија

Sase Ivanovski

Кривична пријава за тешки дела против здравјето на луѓето, СВР Скопје го расчисти случајот со четирите малолетни лица

Sase Ivanovski

Шпанија му нуди на селекторот Де ла Фуенте трипати поголема плата

Sase Ivanovski

ВЛЕН: ДУИ е во опозициски кошмар!       

Sase Ivanovski

СДСМ: Кредитот од Будимпешта е политички мотивирана одлука, нема финансиска оправданост

Sase Ivanovski

Продолжува засиленото полициско присуство на територија на СВР Скопје

Sase Ivanovski

Велешанец во центарот на градот пронашол напуштено бебе во тешка здравствена состојба

Sase Ivanovski

Во пресрет на големиот настан по повод стогодишнината од Прилепска Пиварница

Sase Ivanovski

Таравари: На одговорност ќе бидат повикани сите кои несоодветно се однесувале со тримесечното бебе

Sase Ivanovski

ССНМ: Да запрат прес-конференциите на отворено среде топлотен бран

Sase Ivanovski

МИЦКОСКИ ЗА ЕУ: Останавме во ходник да чекаме вратата да ни ја отворат, да седнеме и да преговараме

Sase Ivanovski

ПАДНА „МОЈ ДДВ“: Граѓаните реагираат, не можат да скенираат сметки

Sase Ivanovski

Уапсен сопственикот на куќата каде беа пронајдени четворицата малолетници кои завршија на Токсикологија А.А

Sase Ivanovski

Мицотакис: Грција нема да ги открие оружјата што ѝ се на располагање доколку соседната земја продолжи со актуелната тактика

Sase Ivanovski

Тошковски во интервју за „Фокус“: Немам фирми во Бугарија, обвинувањата на Апасиев се ниски

Sase Ivanovski

Семејство на тримесечно бебе тврди дека детето било тепано на Детска клиника, Таравари најави ригорозни казни

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Филипче додека беше министер ја направи државата заложник на здравствената мафија, луѓе собираа пари за лекување преку СМС пораки, а неколку фирми блиски до него се богатеа

Sase Ivanovski
Вчитувам....