14.8 C
Скопје
06/06/2023 05:34
МАКТЕЛ

     

МАНУ: Чудовиште во олицетворение на мајка!

    

Недамно, на една регионална конференција во Црна Гора, кај што учествуваа видни регионални експерти, меѓу нив и едно звучно регионално име од сферата на економијата, кој економски оздравил неколку држави. Еден наш колега многу радознал го праша за македонската економија. Toj се насмевна со солзи, дури му стана непријатно поради таквото „непристојно“ смеење, по морашее да се извини. А што се однесува до прашањето тој кажа: „Драг колега, во вашата Македонија нема идеја, ниту визија, а уште помалку стратегија за развој. Едно време таа снабдуваше со земјоделски производи околу 25 отсто од целиот југословенск пазар, плус себе. Со бројки, таа хранеше околу седум милиони луѓе. Сега вие самите увезувата храна скоро една милијарда евра годишно! Вашиот земјоделски потенциал е паднат десет пати. Сега храните само 700 илјади луѓе, а имате многу добри природни услови и ресурси. Видите што прават Израел и Турска! Тито го создаде Голиот оток, ама вие создадовте комплет гола држава“ – кажа професорот чие име нема да го спомнам!

   

Исто така објасни дека е голем хендикеп што ние не сме изградиле или увезувале ниту едено звучно име кој би ја предводил државата низ економски развој. Тоа има големо психолошко и практично значење. А дометот на постојните економски членови на владата е смешното борење со цените на прехрамбените производи! Се уморивте од пружење прилика таму кај што живее неприлика! Па затоа со години пловите без компас, често воден од пијани гусари. И гледате дека бродовите ви тонат во плитки води! Па вие со развој бевте многу понапред од сите држави од источна Европа, а пред Бугарите биле и пингвините од Aнтарктик! Сериозно кај вас нешто не функционира- вели професорот!

 

Кажа дури и дека ништо не работиме ниту во насока на заздравувањето на загадената свест кај нашите луѓе дека земјоделската и сточарската работа е понижувачка работа! Дека кај нас е срамота да се посветите на земјоделието и фармите, а тие производи ги јадете три пати на ден! „Кај вас колега, се треба од почеток, оти немате ниту основно знаење како треба да тргнете! Дека на запад државите организираат звучни фамилии и имиња за да држат фарми со цел да мотивираат и други! Кај вас незнаењето и партизацијата се живо има уништено, вклучително и главната гранка на развојот. А ова што го имате е само лук и вода“ – кажа егоцентричниот професор.

  

Тоа му го потврдив и јас кога своевремено ние тројцата членови на парламентарното собрание на ОБСЕ од Македонија, во еден прием во Копенхаген, по некоја случајност седнавме на иста маса со сестрата на тогашниот германси министер за надворешни работи Јошка Фишер, која ни кажа дека освен адвокатска канцеларија држи и фарма со крави, и дека повремено и самата работи во неа.

    

Бројни бескорисни стратегии!?
Низ годиниве во државава биле усвоено бројни стратегии за еконосмки и општествен развој, но тие не ја оправдувале ниту цената на хартијата, о да не зборуваме за хонорарите, кои впрочем често биле единствената цел. Блиски партиски кадри со малку знаење правеве големи стратегии!!! Тука се пазареле и бројни невладини организации, а крајната цел не била развојот на државата туку парите и партиските поддршки. Изгледа плитка корупција ама со длабоки последици за судбината на многу луѓе!

За жал во бројни такви лажни проекти имаат учествувано и некои академици кои наводно со години пишуваат сериозни проекти, а главната цел им е цицањето пари. Како поинаку кога од таа структура не сме виделе ниту еден серизен проект за добро, за економски развој, за добро владеење, ниту добра анализа за департизација на институциите, за потребата од воведување мерит-систем во сите јавни и општестевнени дејности! Затоа денес неписмени ни стануваат обвинители, судии, амбасадори, конзули, министри, државни секретари итн, а писмените ни бегаат во странство!

Особено, политичката корупција поттикнува големи социјални разлики, дикриминации, а оттука и масовно исселување. Кога гледат дека слаб кадар добива работа или функција, тоа е знак дека нема што да барате веќе тука. Таа неминовно доведува до заробена држава и потоа се се распаѓа. Ако порано младите сакаа да се отселат и да бараат подобри услови за живот во развиениот свет, а родителите правеа се децата да им останат тука во татковината, денес, се повеќе млади брачни парови, работат и сонуваат децата да им заминат во подобар живот, некаде надвор, далеку од татковината.

МАНУ – навладина организација
Во нормални и отворени демократски општества, нема место за организми паразити. Добиеното мора да се заслужува. Незаслуженото трошење огромни буџетски пари со паушали поголеми од три големи плати е крајно неморално за институција која претендира да продава морал и знаење. Сите тие „јаки“ академици, освен таков паушал примаат и плати, пензии плус други донации, а башка што имаат влијание во лажната визија за развој. А од друга страна бројни од нив јавно поддржуваат партиски агенди! Некои дури оддржувале говори по партиски митинзи, кај што се гледаше дека царот е гол!

При состојба на масовен екзодус на младите од државата, крајно е себично МАНУ да има таква доминантна положба во расфрлувањето со јавни пари. Таква амортизирана и паразитна институција по ниедни морални критериуми не заслужува буџетски пари. Таа како таква, со деценија наликува на чудовиште во олицетворение на мајка!
Во нормалниот свет, се помалку има вакви институции, а уште помалку поединци академици кои незаслужено добиваат јавни пари. Дури и да се жалат дека тие им се малку! Во модерниве европски општества, ваквите институции имаат скоро ист третман како и невладините организации. Претендираат на проекти во отворена конкуренција и заработуваат заслужено. Но, готови паушали нема. Лагата е убава, голема и брза, за разлика од вистината која е грда, мала и бавна. Првата е производ на ѓаволот, а втората на Богот.

Мнозински изборен систем!
Кога одлучувачките политички центри би имале елементарна искреност, тие би се определиле за мнозинскиот изборен систем според кој државата би имала 120 изборни единици и фронтално би се бореле кандидатите. Тој е ем подемократски ем по ефикасен, оти граѓаните би имале кому да се обратат. Лидерите како докажано зло видно би загубиле во сила, оти пратеникот за својот став би се консултирал со граѓаните во својата изборна единица.

Пропорционалниот модел со една изборна единица, веројатно не е прифатлива за партии кои слабо работеле на економск и развој, па граѓаните масовно им избегале надвор. Бројни села, посаебно во западниот дел на државата се скоро празни. Сега егзодусот почнува и кај останатиот дел од државата. Ваква човечка трагедија веројатно немаше да создадат ниту окупациони сили. Така е кога луѓето цело време ги затварале очите, а сега дојде времето кога веќе не ќе можат да ги отворат. Конфучио вели: – Ако човек не погледне во далечина, тагата му е зада неговите потпетици.Излез професоре! Рече, дека тоа се плаќа! „Плус што мора сите да ме слушат, ако воопшто сакаат спас“! Воопшто не е лесно да го изнајдете вистински пат, кого цело време сте го заобиколувавале!
Автор Мерсел Билали

  

Најново

Мицкоски најавува пакт против ДУИ: Историски момент за обединување на македонскиот блок!

Sase Ivanovski

Алтернатива: Дали ДУИ го слави раселувањето на над 300 илјади Албанци за време на нивното владеење?

Sase Ivanovski

Раководството и фракцијата на ДУИ со различни настани за годишнината од основање на партијата

Sase Ivanovski

САКАЛ ДА ГРАДИ НАДВОР ОД ДОЗВОЛЕНОТО Герасимовски го затрупа неговото градилиште

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Вкупниот криминал на подрачјето на СВР Штип во изминатите пет месеци од 2023 година, споредбено со истиот период претходната година, бележи намалување за 18%, додека процентот на расчистени кривични дела изнесува високи 69%.

Sase Ivanovski

Украина: Напредуваме на голем фронт и ги заземаме брдата, непријателот е во дефанзива

Sase Ivanovski

Дали е безбедно 14-годишно дете да управува со електричен тротинет со брзина од 25 километри, праша денеска Ангелов

Sase Ivanovski

Денеска рамо до рамо со граѓаните на Прилеп беше генералниот секретар на СДСМ, Миле Зечевиќ Вардарски: Многу долг и трнлив пат сме изоделе и сите премрежја сме успеале да ги надминеме. Сега како народ, како нација и како држава имаме историска шанса да го продолжиме патот кон Европа

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Годинава, за овие 5 месеци, имаме 36 кривични дела за корупција. Најбројни се „злоупотреба на службена положба и овластување”, со коруптивни елементи, такви имаме 19

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Лажен говор на Путин емитуван на руско радио: Украинците ја минаа границата, тие се посилни!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БИБЛИОТЕКАТА ВО ПРИШТИНА ВО БОИТЕ НА ЛГБТ ЗАЕДНИЦАТА ПРЕД ПОЧЕТОКОТ НА НЕДЕЛАТА НА ГОРДОСТА

Sase Ivanovski

„Ако се позиционираат против другите заедници, тоа единство ниту може да се направи, ниту да се дозволи“, вели Џафери за идејата на Мицкоски за проширено македонско единство

Sase Ivanovski

КОВАЧЕВСКИ: Ми беше чест што вечерва заедно со жителите на Бардовци во општина Карпош, го одбележавме верскиот празник Св.Троица

Sase Ivanovski

Меџити: Инспекцијата потврди злоупотреби на кардиологија. Затоа го разрешив професор др. Јовев

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Фатени се 10 криумчари на мигранти кои вршеле транспорт по цена меѓу 2.000 и 4.000 евра по лице

Sase Ivanovski

Крвна одмазда во БиХ: 26- годишно момче го уби убиецот на својот брат

Sase Ivanovski

Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ пред лидерската средба: Нема промена на Уставот под бугарски диктат!

Sase Ivanovski

Макстил доби награда за најеколошка компанија во Општина Гази Баба

Sase Ivanovski

НИКОЛОВСКИ: Навремено ги информираме земјоделците за процесот на аплицирање за субвенции 2023

Sase Ivanovski

ИЗГЛЕДА НАСКОРО ЌЕ ПРЕСТАНЕ ДА ВРНЕ И НЕМА ВЕЌЕ ДА ИМА ОЛУИ И ТОРНАДА

Sase Ivanovski

ММФ: Уште неколку години ќе бидат тешки, се трошат пари на одбрана место за помош и развој на земјите

Sase Ivanovski

СВР Тетово информира дека полицајците ќе вежбаат пукање, граѓаните да не се вознемируваат

Sase Ivanovski

Официјално утврдено: Нема дискриминација во МВР, лажни се обвинувањата на најмалубројниот синдикат на полицијата

Sase Ivanovski

МВР најостро ги демантира лагите објавени во порталот Нетпрес за наводно, како што пишува порталот, вадење на син на висок функционер на МВР од наркоинцидент во кој настрадал полицаец

Sase Ivanovski

Спомен соба и 12 бисти за Ваташките младинци за 80-годишнината од убиството: Смртта стана немоќна пред нашата младост исправена!

Sase Ivanovski

Глутница кучиња нападнаа маж во Кичево, со тешки повреди пренесен е во болница

Sase Ivanovski

Во Софија беше одбележан празникот Свети Дух, Ден на загинатите за слободата на Македонија

Sase Ivanovski

171 санкционирани возачи во Скопје, 52 за брзо возење

Sase Ivanovski

Меџити за разрешениот Јовев: Стануваше збор за злоупотреба на работното време

Sase Ivanovski

ФОТКА НА ДЕНОТ: ВО ОХРИД НА МАРАТОНОТ ТРЧАА И ДЕВОЈКИ ВО НАРОДНИ НОСИИ

Sase Ivanovski

На барање на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) почнува јавна дебата за креирање на Фонд за новинарски продукти: ЗНМ и европските новинарски организации на средба во Владата

Sase Ivanovski

Ахмети е оптимист, смета дека за 3-4 години земјава ќе влезе во ЕУ

Sase Ivanovski

Џафери: Ние не го зборуваме јазикот на 20 отсто, туку најстариот јазик во Европа – албанскиот јазик

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТРАЈКО СЛАВЕСКИ: НЕКОИ ЗАПАДНИ АМБАСАДОРИ СИ ДОЗВОЛУВААТ ДРСКИ ИЗЈАВИ, ВЛАДАТА ДА РЕАГИРА И ДА ГИ УКОРИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ШЕКЕРИНСКА: „Патем речено, да ги ставиме Бугарите во Уставот јас мислам дека е Македонски национален интерес. Тоа ќе стане јасно и во нашата преамбула, едно се Македонците, а сосема нешто различно се Бугарите“.

Sase Ivanovski

ФЛЕКС КРЕДИТ ГО ОДБЕЛЕЖУВА ТРЕТИОТ РОДЕНДЕН!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Спасовски: „Отворен Кабинет” стартуваше во СВР Штип, идеите на граѓаните ни се важни и претставуваат дополнителен мотив за уште подобри резултати

Sase Ivanovski

Димитриеска – Кочоска: Власта прави корупција и криминал, пеналите од автопатите ги прикажува како инвестиции

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КОЧОСКА ГО ОБВИНИ ЕСМ ДЕКА ГИ ЛАЖИРА ФИНАНСИСКИТЕ ИЗВЕШТАИ: ЗА ТОА НЕКОЈ ЌЕ ОДИ ВО ЗАТВОР?!?!

Sase Ivanovski

КОВАЧЕВСКИ: Ја рехабилитираме и автопатската делница Демир Капија – Неготино, дел од Коридорот 10, во должина од 15 километри и во вредност од 9 милиони евра

Sase Ivanovski

Почнува кампањата за спречување африканска свинска чума, годинава нема жаришта

Sase Ivanovski

Бабовски: Нема тешки метали во доматите и краставиците, ширењето лажна паника и тревога е кривично дело

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КОЛКУ ЧИНАТ ТРИБИНИТЕ НА ВМРО ДПМНЕ СО ОГРОМНИ ВИДЕО БИМОВИ, КРАНОВИ И ДРОНОВИ, НЕЛИ СМЕТКАТА ИМ Е БЛОКИРАНА?!

Sase Ivanovski

ВМРОВЦИТЕ НА ТРИБИНА ВО ГАЗИ БАБА ДОНЕСОА НАЈГЛУП ЗАКЛУЧОК ВО ИСТОРИЈАТА НА СИТЕ ТРИБИНИ: МАКЕДОНЦИТЕ И МАКЕДОНИЈА ИМААТ ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВМРО ДПМНЕ ОДРЖА ТРИБИНА ВО ВЕЛЕС: Нашата борба е вредности, идеал и кауза. Нашата борба е да ја обновиме Македониј

Sase Ivanovski

ЕСМ доби лиценца скопјани да ги снабдува со парно во следните 10 години

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЛУДИЛО: МИНИСТЕРОТ ЗА АДМИНИСТРАЦИЈА ОД АЛИЈАНСА НА АЛБАНЦИТЕ СИ ГО СТАВИЛ ЗЕТОТ ЗА ШЕФ НА КАБИНЕТ?!?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СПЕЦИЈАЛЦИ УПАДНАА СО АВТОМАТСКИ ПУШКИ: Сузбиена организирана меѓународна група за криумчарење мигранти, приведени 10 лица

Sase Ivanovski

ПРОЛЕТЕРИ СО СТИЛ НА МИЛИОНЕРИ: ПОГЛЕДНЕТЕ КАКО СЕ ОБЛАЧАЛЕ КОМУЊАРИТЕ НА ВРЕМЕТО

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НЕКАНЕТИ ГОСТИ НА СВАДБА ВО ОХРИД: ТУРИСТИ ОД ХОЛАНДИЈА УПАДНАА НА СВАДБА И НАПРАВИЈА ДАР МАР!

Sase Ivanovski

ПАРТИИТЕ ГИ ЗАПОСЕДНАА ЦРКВИТЕ: СДСМ ВЧЕРА ВО БАРДОВЦИ, ВМРО ДЕНЕСКА ВО БУТЕЛ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СОВЕТНИЦИТЕ НА ЧАИР ИЗГЛАСАА: ЌЕ СЕ ПРОШИРУВА ЦВЕТАН ДИМОВ, НАЈТЕСНОТО СООБРАЌАЈНО ГРЛО ВО СКОПЈЕ

Sase Ivanovski

ПЕНДАРОВСКИ: Честитки за 12-те најуспешни дипломирани инженери што годинава, на 20. јубилејна церемонија го добија Инженерскиот прстен

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДУИ ПРОСЛАВИ 21 РОДЕНДЕН, АХМЕТИ ЗА ОГНЕНИТЕ ВЕЛИ ДЕКА ПРОБЛЕМИТЕ ТРЕБА ДА СИ ГИ РЕШИМЕ ДОМА А НЕ ВО КОМШИИ

Sase Ivanovski

ЉУТКОВ: Денес ТИМ 4 заврши со теренската активност во општините Илинден, Петровец и Зелениково. Посетивме 30 населени места во овие општини

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Рамо до рамо со граѓаните на Битола – нашата држава, нашиот народ се исправени пред историска одлука да се продолжи европскиот пат на државата, преку усвојување на потребните реформи. Одговорност за тоа имаат сите 120 пратеници, сите политички субјекти, вклучително и ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

ЈАВНОСТА ЗГРОЗЕНА: Ресенчанец осомничен дека силувал 6-годишно девојче, другарка на внука му!

Sase Ivanovski

Во Скопје ќе се одржи Саем за транспорт

Sase Ivanovski

ДАРКО ЛЕШОСКИ: “Се што не можам на мајка ми в очи да и кажам.” Полн и е новчаникот со фискални сметки од супермаркети и од аптеки

Sase Ivanovski

Вранишковски по 20 години се врати во МПЦ

Sase Ivanovski

Вучиќ со бизарна изјава: Ако ме убијат, останува синот Данило. Ако него го убијат, останува ќерката Милица

Sase Ivanovski

БОГОЈЕСКИ: 100 години после српската окупација на Македонија, СПЦ си ги присвојува македонските епархии…

Sase Ivanovski

МУЦУНСКИ: Аеродром станува првата смарт општина во Македонија 💡✅

Sase Ivanovski

Шеќеринска: Противење на уставните измени се одигран автогол за Северна Македонија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПОРНО ЗА ВМРОВЦИ: ГРЦИТЕ СЕ ИЗМИСЛЕН НАРОД, МАКЕДОНИЈА Е ДО ТОКИО!

Sase Ivanovski

НИКОЛОВСКИ: Со Мицкоски или без него Македонија ќе продолжи кон ЕУ

Sase Ivanovski

И СО МОДАТА СЕ ПРЕТЕРА: Ако си богат и славен можиш и со зимска гума околу врат да си модерен

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Орбан се посрамоти: Сакаше да ѝ бакне рака на молдавската претседателка, но попусто

Sase Ivanovski

НИКОЛОВСКИ: Ги подобруваме условите во ЈП Национални шуми. Реконструирани се вкупно 13 објекти, подружници на ЈП Национални шуми

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Гол маж бегаше од балконот на петтиот кат, а потоа гневните соседи го фатија

Sase Ivanovski

Разрешениот кардиохирург Јовев за „Фокус“: Меџити ме разреши бидејќи го избрав датумот кој го предложи Ковачевски за настан

Sase Ivanovski

РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА ЈА ПОЧНУВА КАМПАЊАТА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ?! ГОЛЕМ ДЕЛ ОД ГРАЃАНИТЕ КОИ СЕ ПРОТИВ УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ НЕ СЕ ПРОТИВ ЕУ, ТУКУ ИМААТ ОПРАВДАН СТРАВ ДЕКА ОВА НЕ Е КРАЈ НА БАРАЊАТА, ВЕЛИ ШЕКЕРИНСКА

Sase Ivanovski

СО ЛИТУРГИЈА ВО ОХРИД ЦРКВАТА НА ВРАНИШКОВСКИ ПРИПОЕНА КОН МПЦ-ОА, СИНОДОТ ЌЕ ЈА ПОТВРДИ ОДЛУКАТА НА 20 ЈУНИ

Sase Ivanovski

ВИДЕО ТЕЛМА: Условни казни за поранешните директори на тетовската болница, докторот Вучевски ослободен од вина за пожарот во модуларната

Sase Ivanovski

МЕЏИТИ ГО РАЗРЕШИ ОД РАКОВОДИТЕЛ НА КАРДИОХИРУРГИЈА Д-Р ЈОВЕВ КОЈ ЈА ВОДЕШЕ ПРВАТА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА СРЦЕ, РЕЧЕ НЕ ТОЛЕРИРА ДИРЕКТОРИ БЕЗ РЕЗУЛТАТИ

Sase Ivanovski

Возовите запреа, вработените во влеча на протест оти не ја добиле платата за април

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕТРОВСКА ВО ПОСЕТА НА САД, ЌЕ СЕ СРЕТНЕ СО ВРВОТ НА ПЕНТАГОН

Sase Ivanovski

Средбата Ковачевски и Мицкоски во среда во клубот на пратеници, тема уставните промени

Sase Ivanovski

ЛЕВИЦА: СОЛИДАРНОСТ СО СРПСКИОТ НАРОД НА КОСОВО И МЕТОХИЈА!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА ЕФТОВ: МАФИЈАТА НАСКОРО ЌЕ СЕ ОБИДЕ ДА ЈА СРУШИ ВЛАДАТА НА КОВАЧЕВСКИ

Sase Ivanovski
Вчитувам....