19.8 C
Скопје
22/09/2023 01:32
МАКТЕЛ

   

    

НЕМА СПОРЕДБА СО СКАНДАЛОТ НА ОНКОЛОГИЈА, ХЕМАТОЛОГИЈА Е УСПЕШНА ПРИКАЗНА Д-р Ирина Пановска Ставридис отворено за нападите врз неа и врз веледрогеријата „Д-р Пановски“

    

Морничавиот скандал на Клиниката за онкологија го тресе јавното здравство и по којзнае кој пат ги покажува сите длабоки аномалии во државниот здравствен систем. Повторно се актуелизира главната болка – недостатокот на лекови за терапии на најтешко болните пациенти. Се расправа за тоа од кого се набавуваат лековите, по кои цени и во кои количества, дали истите се со сомнителен квалитет и дали со скапите лекови купени со народни пари се тргувало на црниот пазар, за да се остварува лична корист на вршителите на одговорни функции во јавното здравство.

   

Јавноста е со право згрозена, додека многу паталци на социјалните мрежи споделуваат лични или искуства на нивни блиски на клиниките каде се аплицираат цитостатици и биолошка имунотерапија. Ова е повод да се организираат и протести пред Владата и пред Јавното Обвинителство, од неформалната група „Протест против убиството на Онкологија“.

Што велат злите јазици за таткото и за ќерката Пановски?

 

Покрај Онкологија, една од клиниките кадешто согласно со протоколите за лекување на хематолошки заболувања на крвта најмногу се аплицираат биолошка, имунолошка, таргетирана терапија, нови иновативни терапии, како и класични стандардни цитостатици, е Клиниката за хематологија. А кога ќе се спомне Хематологија, вниманието по правило се врти кон актуелната директорка проф. д-р. Ирина Пановска Ставридис, ќерка на Златко Пановски, сопственикот на веледрогеријата „Д-р Пановски“.

   

     

Злите јазици, како и порано во повеќе прилики, така и сега во контекстот на скандалот на Онкологија, велат дека ова е школски пример за конфликт на интереси и дека „ќерката одработува за профитот на таткото“. Згора на тоа, дел од јавноста шпекулира дека биолошката терапија е воведена во 2017 година од страна на тогашниот министер Венко Филипче во полза на „Д-р Пановски“ токму заради наводната блискост на министерот со директорката на Хематологија.

Од директорката на Хематологија побаравме одговори на сите спорни прашања, па и за тие кои имаат карактер на класични шпекулации и непристојно оговарање. Д-р Пановска Ставридис одлучи да одговори на сите шпекулации, но разговорот сепак почнува со прашања што се однесуваат на ефикасноста на биолошката терапија, за тоа дали ја има во доволни количини и колку од таа терапија се набавувала преку веледрогеријата „Д-р Пановски“.

Користа од иновативните терапии

Биолошката имунолошка терапија е достапна на Клиниката на хематологија одамна, уште пред д-р Ирина Пановска Ставридис да се вработи во оваа здравствена институција. Во тоа време, се присетува таа, пациентите со малигни хематолошки заболувања биле лекувани со биолошката терапија интерферон и со гранулоцитно стимулирачките препарати (биолошки препарати кои стимулираат раст на леукоцитите). Тие се супортивна биолошка терапија.

– Во 2005 година за првпат на нашата клиника успешно е воведенa првата иновативна терапија,  анти CD20 моноклоналното антитело Ритуксимаб, која од 2007 година е ставена на позитивната листа на лекови на Фондот за здравство.  Воведувањето на овој лек е пресвртница за исходот на пациентите со малигни лимфоми, над 70 % од нив со додавањето на ова антитела добиваат можност за комплетно излекување. Во 2011 година на позитивната листа на лекови е ставена најсовремената во тоа време таргет терапија, лекот Иматиниб, која на пациентите со хронична миелоична леукемија комплетно им го смени животот. Оваа револуционерна терапија на пациенти со дотогаш смртоносната малигна болест, им даде можност да станат обични граѓани кои денес примаат хронична орална терапија, по една капсула дневно, работоспособни се, всушност живеат еднакво квалитетен живот како и нивните здрави сограѓани. Од 2012 на клиниката е достапно и моноклоналното антитело Брентиксумаб ведонтин, кое е зрак надеж и можност за излекување на пациентите со рефрактерна Хочкинсова болест. За жал, овој препарат никогаш не стана дел од позитивната листа на лекови, која поради неадекватните здравствени политики водени од 2011 година наваму никогаш не се дополни и не се обнови. Сепак, се најде законско решение овие лекови да станат достапни за македонските осигуреници, со помош на посебни условни буџети и одобрение на ресорното министерство и на Фондот – објаснува таа.

Д-р Пановска Ставридис вели дека еден од најважните трендови во последните неколку декади во лекувањето на карциномите во глобални рамки е развојот на високо ефикасни биолошки терапии со релативно малку несакани ефекти.

– Тие се насочени кон специфични делови од канцерогените клетки, кои не се нормално присутни во нормалните клетки и соодветно ги уништуваат само нив. Во основаta на оваа терапија е дека делува насочено и директно против карциномот, штитејќи го околното здраво ткиво, или пак го зајакнува имунитетот на самиот организмот, со што го уништува туморот и го контролира неговото ширење. Овие терапии денес се стандардна нега во лекувањето различни типови карциноми и успешно се спроведуваат кај пациентите со лимфоми, миеломи, леукемии, карциноми  на дојка, црева, на бубрег и малигниот меланом на кожа. Биолошката терапија, освен во  третманот на карцином се применува и кај разни автоимуни заболувања, како ревматоидниот артритис, мултиплекс склерозата, Кроновата болест и други, покажувајќи голема ефикасност споредено со вообичаените терапии – објаснува директорката на Хематологија.

Се чини дека темата за оваа иновативна терапија, којашто e решение што нуди поголеми и подобрени пристапи за третмани со долгорочен ефект, што влијаат врз закрепнувањето и животот на многу пациенти, на д-р Пановска Ставридис ѝ е омилена тема што сака да ја сподели со јавноста, обидувајќи се да ја развие свесноста за фактот што разновидноста на тековните биолошки третмани ги става во првите редови кога станува збор за третман на карцином, го подобрува квалитетот на животот на многу пациенти и придонесува за помалку компликации.

– Иднината на третманот на огромен број заболувања, малигни, автоимуни, инфективни, се новите биолошки, таргетирани, имунолошките и клеточните терапии. Класичната хемотерапија, лека полека, во следните две или три декади ќе стане минато, особено за богатите државите кои се грижат за оптимална терапија за своето население – вели таа.

„Д-р Пановски“ набавува лекови уште пред таа да стане студентка на Медицинскиот факултет!

Во врска со сомнежот на јавноста дека секоја јавна набавка на Клиниката за хематологија на која конкурира веледрогеријата „Д-р Пановски“ е поврзана со конфликт на интереси, проф. д-р Ирина Пановска Ставридис вели дека е целосно свесна дека е многу тешко, речиси невозможно, да го отргне тој сомнеж, иако таа сторила сѐ што било во нејзина моќ за да обезбеди целосна легалност на јавните набавки од моментот кога го презема раководењето со Хематологија.

– Жалам што периодот на моето менаџирање со Kлиниката го поминувам правдајќи се за учеството на „Д-р Пановски“ во јавните набавки за лекови, наместо да зборуваме за успесите на Клиниката, за воведувањето најсовремените методи за лечење на хематолошките болести, за претворањето на Клиниката во регионален центар и за нејзино инфраструктурно зајакнување, за реконструкцијата и за реновирање на постоечките капацитети. Верувајте, најмалку зависи од било која моја одлука дали и колку лекови веледрогеријата „Д-р Пановски“ ќе добавува на Клиниката за хематологија и во целото јавно здравство. Оваа веледрогерија постои 29 години, учествува во јавните набавки уште пред јас да станам студент на Медицинскиот факултет и е единствен овластен застапник на територијата на Северна Македонија за дел од лековите кои се аплицираат во терапиите за лекување хематолошките болни – објаснува д-р Пановска Ставридис.

Да биде парадоксот поголем, вели таа, праксата потврдува дека „Д-р Пановски“ има помал обем на работа со Хематологија откако ќерката на сопственикот на веледрогеријата е медицински директор. Како поткрепа на овој факт е следнава споредба: во периодот 2014-2017 година, веледрогеријата склучила со хематологија 15 договори за јавни набавки, а повеќе во двојно подолг период, сметано од 2017 до денес, период кога должноста медицински директор на клиниката ја извршува д-р Пановска Ставридис. Имено, од 2017 година до денес се склучени вкупно 12 договори за јавни набавки со „Д-р Пановски“. Се разбора, овие договори се склучуваат во рамките на максимално дозволените цени.

Формула за надминување на конфликтот на интереси

– Целосно бев свесна дека после моето назначување за медицински директор во јавноста може да се јават сомневања за евентуален конфликт на интереси. Затоа, веднаш откако сум назначена за медицински директор на ЈЗУ УК за хематологија-Скопје, согласно Законот за спречување на судир на интереси, на 18.09.2017 година, на сопствена иницијатива, писмено се обратив до Државна комисија за спречување на корупција, со барање за издавање правно мислење за начинот на постапување при постоење на судир на интереси. Државната комисија за спречување на корупција, со Известување бр. 09-6720/2 од 17.11.2017 година, укажа на фактот дека при постоење на судир на интереси, медицинскиот директор треба да побара да биде изземен и да запре со своето постапување и согласно закон, да овласти друго лице кое ќе ја спроведува постапката за јавна набавка каде како понудувач се јавува „Д-р Пановски“ и при тоа ќе ја потпише документацијата за истата – објаснува д-р Пановска Ставридис.

Почитувајќи ги укажувањата на Државната комисија за спречување на корупција, како медицинскиот директор, таа ќе побара Управниот одбор на Хематологија да донесе Одлука за изземање од постапување на медицинскиот директор во постапките за сите јавни набавки во кои како понудувач се јавува „Д-р Пановски“, како и со посебно решение да овласти друго лице од редот на вработените во клиниката да ги донесе соодветните одлуки и да ги потпише соодветните договори за доделување на договор за јавна набавка.

– Во целост го почитувам укажувањето и по истото постапувам без исклучоци – категорично тврди проф. д-р Ирина Пановска Ставридис.

Актуелната директорка на Хематологија е свесна дека нема да ги спречат шпекулациите и манипулациите. Но, фактите што ги сподели со јавноста во овој разговор, како за праксата на Клиниката за хематологија, така и за веледрогеријата „Д-р Пановски“, се достапни и проверливи и тие ѝ даваат право на проф. д-р Ирина Пановска Ставридис енергично да отфрли секаква споредба меѓу праксата на Клиниката за хематологија со која раководи со скандалозните наводи за Клиниката за онкологија, кои во овој момент се предмет на интерес на истражните органи.

 

    

Најново

За да го блокира погледот на брат си кон морето, ја изградил најтенката зграда на светот

Sase Ivanovski

ВАШИНГТОН ЌЕ ГО ДОЧЕКА ЗЕЛЕНСКИ СО 24 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ПОМОШ? Конгресот ќе одлучува откако ќе го чуе неговиот говор

Sase Ivanovski

СЕ ВРАТИ КОРОНАТА СО ПОИНАКВА КЛИНИЧКА СЛИКА Заборавете на старите симптоми, сега преовладуваат нови

Sase Ivanovski

ЗАЈКОВА: Денеска, остварив средба со делегација од Комисијата за европски прашања на данскиот парламент во македонскиот парламент

Sase Ivanovski

Со проектот „Енергетски ефикасен регион“, општината Радовиш ќе обезбеди заштеди во потрошувачката на електрична енергија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МЕЛИТА: БИВШИОТ СОПРУГ МЕ ИЗНЕВЕРУВАШЕ, ЕДНАШ ГО ФАТИВ НА ДЕЛО И ГО НАТЕПАВ И НЕГО И НЕГОВАТА ЉУБОВНИЦА!

Sase Ivanovski

МИЦКОСКИ БИ БИЛ НАЈСРЕЌЕН АКО МЕ УДРИ ТРАМВАЈ ВО БУДИМПЕШТА Груевски бара видео врска да се обрати на ЦК на ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

АМЕРИКАНСКИ ВОЕН АНАЛИТИЧАР: Tрупите на Зеленски, со мала или без воздушна моќ и недостиг на артилериска муниција, би можеле да претрпат огромни загуби и да добијат малку

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Студиска програма за СПОРТСКИ МЕНАЏМЕНТ на АУЕ – ФОН! Со над 200 дипломци, специјалисти и магистри со 100% национална и интернационална кариера!

Sase Ivanovski

Бела куќа: САД засега нема да и испорачаат ракети со долг домет ATACMS на Украина со кои може да се гаѓа Москва

Sase Ivanovski

Во Бугарија протест против НАТО, се бара смена на владата

Sase Ivanovski

„КОЈ Е СЕГА НЕОНАЦИСТ?“ Средбата на Зеленски со рабините ги разбуди искрите на социјалните мрежи

Sase Ivanovski

Просечната нето-плата во јули се искачила на 36.286 денари

Sase Ivanovski

Ердоган со критика за Западот: Русија не може да се игнорира во договорот за жито!

Sase Ivanovski

Француската полиција уапси француска новинарка поради нејзината приказна од 2021 година во која се тврди дека Египет користел француско разузнавање за цел и убивање цивили

Sase Ivanovski

СДСМ: Го штитиме стандардот, поевтини над 500 прехранбени производи

Sase Ivanovski

СЕГА МИ Е ЈАСНО Е ДЕКА ВОДАТ ОДНАПРЕД ПОДГОТВЕНА КАМПАЊА ПРОТИВ МЕНЕ Груевски за последните изјави на Мицкоски

Sase Ivanovski

БОЛНИЦАТА ВО КУМАНОВО ИМА НОВА ДИРЕКТОРКА Биљана Ивановска ветува квалитетна здравствена грижа за пациентите

Sase Ivanovski

Груевски: Ако вечерва на седница на ЦК зборувате за мене, дозволете ми да се вклучам на видео врска

Sase Ivanovski

Србија ќе бара свикување седница на СБ на ОН поради ситуацијата на Косово

Sase Ivanovski

СОПРУГАТА НА ЃОКОВИЌ ВЕЧЕРВА Е ВО СКОПЈЕ Во Сити Мол ја промовира „Фондацијата Новак”

Sase Ivanovski

СИТЕ ШТО ИЗВРШИЈА АГРЕСИЈА ВРЗ СРБИЈА ЗБОРУВААТ ЗА ТЕРИТОРИЈАЛНИОТ ИНТЕГРИТЕТ НА УКРАИНА Вучиќ вели дека секое насилство е исто

Sase Ivanovski

По Скопје, и официјална Софија го протера рускиот свештеник Васијан

Sase Ivanovski

Германија не ја поддржува иницијативата на Зеленски за одземање на правото на вето на Русија во Советот за безбедност на ОН

Sase Ivanovski

Стефковски: Давам целосна и безрезервна поддршка на претседателот Мицкоски се до конечната победа на парламентарни избори

Sase Ivanovski

Милошоски: ВМРО-ДПМНЕ никогаш не била пообединета како денес

Sase Ivanovski

Клековски: ВМРО-ДПМНЕ е евроатлантско ориентирана, но тоа не значи дека не треба да се заштитат националните интереси

Sase Ivanovski

Аналитичарот Арсовски: На долг рок ќе има борба за превласт во ВМРО-ДПМНЕ!

Sase Ivanovski

Стојаноска до Каевски: СДС е единствена партија, која што наместо на избори, премиер избрала во штаб, на партиски состанок

Sase Ivanovski

Гир со сериозни критики: Промените во Кривичниот законик можат да доведат до зголемување на неказнивоста

Sase Ivanovski

Десет милиони евра поддршка од ЕУ за Македонија за владеење на правото

Sase Ivanovski

RISE повик за апликации: поддршка за младите и социјалното претприемништво

Sase Ivanovski

Во Дојран министерот Бочварски и директорот Закоњшек ја промовираа „Европска недела на мобилност“

Sase Ivanovski

Милошоски: Во ниедна европска земја Кривичен законик не се менува за два дена, а законот за амнестија ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи

Sase Ivanovski

Русија: Ги евакуиравме Ерменците од Нагорно-Карабах

Sase Ivanovski

60 санкционирани возачи на територијата на СВР Битола

Sase Ivanovski

Саудиска Арабија: Ако Иран набави нуклеарно оружје, мораме и ние

Sase Ivanovski

Приведен 18-годишник од Скопје кој прегази малолетничка со украдено возило па избега, осомничен е за повеќе кривични дела

Sase Ivanovski

Премиерот Ковачевски на средба со Џасвиндер Каира управен директор во групацијата „Блекстоун”

Sase Ivanovski

Американските затвореници ослободени од Иран слетаа во САД по договорот за размена

Sase Ivanovski

КРЕМЉ И КИЕВ СЕ ПРЕСМЕТУВААТ ВО АФРИКА Новиот „Пригожин“ е назначен, а Украинците стојат зад напад во Судан?

Sase Ivanovski

Стефковски: Ниту една закана нема да ме заплаши, јас компромис со закон нема да правам

Sase Ivanovski

Ковачевски – Олчак: Филип Морис ги зголемува инвестициите во Тутунски комбинат Прилеп, пласман на македонското производство во странство

Sase Ivanovski

ЦК на ВМРО-ДПМНЕ: Го осуетивме планот на власта, продолжуваме обединето и кохезивно!

Sase Ivanovski

Каевски: За Никола Груевски нема да има амнестија и ќе биде уапсен во истиот моментот кога ќе стапне во земјава

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ФИРМАТА НА ЗЕТОТ ЗА ЌЕРКА НА АЛИ АХМЕТИ СВРТЕЛА 12 МИЛИОНИ ЕВРА ВО ПРВАТА ГОДИНА ОТКАКО БИЛА ФОРМИРАНА

Sase Ivanovski

Хил за апсењето Срби во Косово: Ќе оставам на другите да заклучат зошто баш сега

Sase Ivanovski

ЦУК: Изгаснати 18 пожари на отворено

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДВЕТЕ ДИВОГРАДБИ НА ПЛАСТИЧАРСКА НАМЕСТО ДА БИДАТ СРУШЕНИ, СЕ ПРИКЛУЧИЈА НА СТРУЈА?!

Sase Ivanovski

Османи: Воената агресија на Русија влијае на севкупната функционалност на ОБСЕ

Sase Ivanovski

Груевски: Марјан Ѓорчев еднаш не ми се јави да ме праша како сум, a Милошоски пред секој нов лидер на партија го напаѓа претходниот

Sase Ivanovski

Петре Шилегов: Ја нема таа политичка цена која СДСМ може да ја прифати за Груевски да биде наш коалиционен партнер

Sase Ivanovski

Шилегов: Жал ми е што не можам да најдам добри зборови за актуелнава градска администрација

Sase Ivanovski

ОЈО бара притвор за скопјанец кој со украдено возило прегазил пешак и избегал

Sase Ivanovski

Османи: Обезбедување практична помош за Украина се додека е потребна

Sase Ivanovski

Студентите да ги подигнат наменските картички за субвенциониран оброк, повика Шаќири

Sase Ivanovski

РУСКИ ДРОН УНИШТИ ТЕЛЕВИЗИСКО ВОЗИЛО ВО ЗАПАРОЖЈЕ Новинарите биле дојдени од Шведска и снимале прилог за украинската контраофанзива

Sase Ivanovski

Жестоки протести во Ереван, демонстрантите го обвинуваат премиерот за договорот со Азербејџан во Нагорно-Карабах

Sase Ivanovski

Ердоган: Турција го поддржува Азербејџан во неговите чекори „да го зачува територијалниот интегритет“

Sase Ivanovski

НОВИ ОБВИНУВАЊА ПРОТИВ РАСЕЛ БРЕНД Демнел манекенка по улици, сакал секс со неа

Sase Ivanovski

Дарманен: Франција нема да прифаќа мигранти од италијанскиот остров Лампедуза

Sase Ivanovski

Едногодишно момче починало во градинка во Њујорк: под душекот на кој спиело била пронајдена опасна дрога

Sase Ivanovski

ЕУ денес предлага да се укине ветото во проширувањето

Sase Ivanovski

БОРБИТЕ СТИВНАА Азербејџан прогласи крај на воената операција во Нагорно-Карабах

Sase Ivanovski

МРТОВ ЛИ Е, СЕ ЛЕЧИ ИЛИ САМО СЕ ШЕТА? Гласините за здравјето на Кадиров се сѐ погласни

Sase Ivanovski

Кривична против прилепчанец, измамил жена од Скопје за 23.000 евра

Sase Ivanovski

АКО МИСЛИТЕ ДЕКА ИМА РАСКОЛ, АЈДЕ НА ИЗБОРИ Мицкоски тврди дека во ВМРО-ДПМНЕ постои кохезија како никогаш досега

Sase Ivanovski

Собранието изгласа: ќе се формира анкетна комисија за случајот на Онкологија

Sase Ivanovski

И ХРВАТСКА НЕМА ДА КУПУВА УКРАИНСКО ЖИТО „Тоа е за нашите земјоделци да немаат проблем“

Sase Ivanovski

Двајца кинези се степале во Скопје

Sase Ivanovski

Некој сакал да го удри градоначалникот на Гази Баба со автомобил напаѓачот е приведен

Sase Ivanovski

Маричиќ на средба со Ескобар: САД дејствуваат за напредок на регионот на Западен Балкан

Sase Ivanovski

Илјадници грчки државни службеници штрајкуваат поради измените на законот за работни односи

Sase Ivanovski

ЈА ПРИЗНАЛ ВИНАТА И ДОБИ 2 ГОДИНИ ЗАТВОР ЕДЕН ОД 14-ТЕ ВЕЛЕШАНИ ОБВИНЕТИ ЗА СЕКСУАЛНА ЗЛОУПОТРЕБА НА 15-ГОДИШНО ДЕТЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАРЈАН ЃОРЧЕВ МУ СЕ ЗАКАНИ НА ГРУЕВСКИ: АКО ОДРАБОТИШ ЗА СДСМ, НЕМА ДА МОЖЕШ НА УЛИЦА ДА ИЗЛЕЗЕШ?!?!

Sase Ivanovski

Украина одбива оружје од Германија – 10 „Леопард“ тенкови не добија дозвола

Sase Ivanovski

Млада лавица оставена покрај пат во Србија, лавовите во Македонија две години не можат да се најдат!

Sase Ivanovski

Јавните претпријатија со потпис се обврзаа дека ќе се борат против корупцијата

Sase Ivanovski

Дури 90 отсто од куќните помошнички во Германија работат на црно

Sase Ivanovski

Јотова: Историјата ни е заедничка – таа може единствено да обединува, а не да разделува

Sase Ivanovski
Вчитувам....