16.8 C
Скопје
22/04/2024 17:57
МАКТЕЛ

  

     

 

Неофашистички пир во светосавскиот дом

      

Како и многу други, првпат слушнав за Дарија Дугина на 20 август 2022 година, денот кога таа беше убиена во експлозија на автомобил‒бомба. Иако претходно беше во голема мера непозната надвор од Русија, оваа трагично почината млада жена постигна светска слава во периодот по нејзината смрт. Не само што глобалните медиуми, од Би‒Би‒Си до Њујоркер и Њујорк Тајмс, пишуваа за неа, туку и во Србија преку ноќ, нејзиното име почна да се извикува на стадионите, нејзиниот лик се појавуваше на муралите, а десничарските медиуми се тркаа кој прв ќе извести за неа. Најдалеку отиде порталот State of Affairs, кој со месеци објавуваше песни во нејзина чест, меѓу кои се издвојуваат стиховите на Драган Добрашиновиќ:

   

Била си слободе застава

 

И поклон најлепши другима

   

     

Слова имена твог сад завет су

Ти дивна Дарја Дугина

 

Има нешто длабоко вознемирувачко во тоа што средовечен човек ѝ вели на убиената млада жена дека „најубавиот подарок е на другите“, но оваа несмасност ненамерно открива подлабока вистина, не за Дугина, ниту за Добрашиновиќ, туку за жанрот во кој е создадена неговата песна. Имено, руската воена пропаганда, како и екстремната десница ширум светот, смртта на Дарија Дугина ја третира како најубав подарок, можност да се изгради бизарен фашистички култ на жртва и оправдување за руската агресија врз Украина. Овој култ започна да го гради самиот татко на Дарија, самопрогласениот филозоф, но всушност фашистички идеолог, Александар Дугин, кога на нејзиниот погреб го рече следново: „На нашите срца им треба повеќе од проста освета или одмазда. Тоа е премногу тривијално, не е доволно руски. Ни треба само нашата победа. Мојата ќерка го положи својот девствен живот на нејзиниот олтар. Сега, ве молам, победете!“

Алексеј Ковалев напиша за Форин Полиси:

„Во смртта Дугина стана она што Путин некогаш го нарече „света жртва“. Претворена во пропаганден потрошен материјал, нејзиниот труп денес служи како симбол на највисоката патриотска должност – и на наводната украинска расипаност за која, се разбира, не може да има оправдување, туку само сурова казна. Не е првпат „светата жртва“ да се користи за ваков вид пропаганда. Во 1930 година комунистички столар уби ситен нацистички насилник по име Хорст Весел во Берлин. Јозеф Гебелс, кој подоцна стана министер за пропаганда на Третиот рајх, преку ноќ го нарече Весел маченик за нацистичката кауза. Кога нацистите ја презедоа власта во 1933 година, Весел стана национален херој. Градовите и улиците го носеа неговото име, затворениците во концентрационите логори мораа да ги наведнуваат главите кога ќе се спомене неговото име, а „Песната на Хорст Весел“ стана дел од германската национална химна. Кремљ може или не може да ја третира Дугина како Весел, но пропагандните придобивки од нејзиниот маченички статус за овој суров и садистички режим се веќе очигледни“.

Во текстот „Дарија Дугина како ритуална жртва на геријатрискиот нацизам“, Наталија Давидова прави паралели и меѓу нацистичкиот култ на Хорст Весел и култот на Дарија Дугина кој ја гради руската воена пропаганда, но укажува и на специфичноста на култот на жената, особено на девојките жртви. Давидова вели:

„Митот е пред сè структура, и затоа ’смртта на Дарија’ е изградена во согласност со класичната структура: ’невино девојче станува жртва на предавство од пеколни непријателѝ. Дарја не е само пропагандист, таа е и ќерка на Дугин, наследник на рускиот фашизам. Пропагандистите ја нарекуваат Дарија ’девојка’; Дугин во говорот на нејзиниот погреб вели ’девствениот живот на мојата ќерка’, упорно истакнувајќи го девствениот статус… ’Митот за мачеништвото на невината девица Дарија’ се појави во многу соодветен момент… Се покажа дека мртов маченик е покорисен од жив пропагандист од вториот или третиот ешалон“.

Во овој клуч, значи, треба да се прочита песната на Добрашиновиќ и сите песни слични на неа, и навивачки скандирања, и мурали, и сè слично ‒ како делови од внимателно подготвена пропагандна операција. И самата Дарја Дугина, која несомнено беше жртва на терористички напад и како таква го заслужува она што го заслужуваат сите други жртви, правдата, овде е сосема неважна. Единствено важно, како што вели Ковалев, е употребната вредност на нејзиниот труп за патриотска пропаганда. За оваа пропаганда да биде што поубедлива, на починатите им се припишуваат разни карактеристики и епитети кои немаат многу врска со реалноста. На пример, упорно се инсистира дека била „филозоф“, а во прилог на таа теза се наведува фактот дека студирала филозофија, како и тоа што во чест на познатиот антички филозоф често се потпишувала како Дарја Платонова. Вистина е дека Дугина за време на нејзиниот живот била, како што вели Давидова, само воен пропагандист од вториот или третиот ешалон, најпознат по негирањето на руските воени злосторства. Неколкуте наводно филозофски текстови што ги остави зад себе ги откриваат само општите места на т.н. Нова десница, кои се повторуваат речиси без варијации од фашистичкиот мислител Јулиус Евола, сè до самиот Александар Дугин.

Има нешто навистина тажно во приказната за оваа млада жена која немала можност да се одвои од сенката на нејзиниот татко, ниту да побегне од неговото отровно влијание, која умрела поради него, во експлозијата на бомба очигледно наменета за него. Но, тоа не е приказна за херојство, „света жртва“ и полагање на животот на „олтарот“ на татковината, туку за личност која цел живот бил инструментализирана, а сега и во смртта.

 

Неофашисти и неонацисти во Светосавски дом

Кога го видов плакатот со најава на кантата во девет чина наречена „Даша“ за 20 февруари во Светосавскиот дом во Ниш, посветена на „трагично починатата филозофка Дарија Платонова“, веднаш ми беше јасно за што се работи. Се разбира, тоа беше само уште еден пример за овој култ на жртвата на Дарија во функција на руската воена пропаганда. Не бев премногу збунет од фактот дека авторите и изведувачите на кантатата се Италијанци и жени ‒ Дугин има силни врски со италијанската десница. А сепак, ништо не ме подготви за тоа што го дознав, истражувајќи ги имињата на плакатите.

На пример, Инес Педрети, која ги адаптираше текстовите на Дарја Дугина во стихови, не само што е фашист по сопствено признание, туку беше и кандидат за движење наречено, без никаква иронија, Nationalsozialistische arbeiter bewegung (NSAB), т.е. Национал‒социјалистичко работничко движење. Ако некој се сомнева дека станува збор за директна референца на името на нацистичката партија (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei ‒ NSDAP), има и дизајн кој јасно укажува на инспирација од нацизмот, како и „програма од 25 точки“, која повторно јасно укажува на истоимената озлогласена програма на нацистичката партија . Затоа Педрети не е само фашист, туку и неонацист, кој воопшто не се срами од своите ставови, ниту ги крие.

Врската со Дугин оди токму низ овие идеолошки позиции. Во јуни 2017 година Педрети, пред здружението „Арнија колектив“, на Дугин му ја подари таканаречената „јулска ламба“ ‒ симболичен предмет што го користел Хајнрих Химлер во церемониите на SS за одбележување на зимската краткоденица. Во текот на изминатите години Дугин исто така неколку пати беше гостин во културниот центар Корте деи Брут кој му припаѓа на Рајналд Грацијани, фашистички идеолог и публицист, основач на фашистичкото движење Меридијано Зеро (по одлуката на владата на Мусолини д goа прогласи новиот нулти меридијан), неговата сопруга Инес Педрети и синот на Клемент Грацијани, познат фашистички терорист. Токму на ова место за прв пат беше изведена кантатата посветена на Дугина, на 20 август 2023 година. Официјалната премиера на кантатата сепак се одржа на 8 февруари во Руската амбасада во Рим. Порталот Decode39 во оваа прилика објави текст со наслов „Запознајте ги италијанските неофашисти кои присуствуваат на забави во руската амбасада“ и меѓу посетителите на кантатата беа препознаени Инес Педрети, Реиналдо Грацијани и Маурицио Мурели ‒ поранешен неофашистички терорист кој одлежа 18 години затвор за убиство на полицаец. На сликата од дочекот ги гледаме овие тројца како се гушкаат и се смешкаат заедно со други истомисленици.

 

Бобана М. Анѓелковиќ која, како што пишува на плакатот, била задолжена за „филозофска интервенција“, е новинарка на порталот Geopolitika.ru на Дугин. Во текстот објавен на овој портал, кој известува за посетата на Дугин на Србија во 2019 година, на една од сликите се Дугин, тогашниот министер за одбрана Александар Вулин и Бобана М. Анѓелковиќ. На друго место читаме како Анѓелковиќ се нафрлила на „Евреинот Сорос“ и „Групата Билдерберг“ ‒ што се општи места на современиот антисемитизам.

Александар Дугин на 3 февруари лично на својот проверен Твитер профил ја објави најавата за концертот во Ниш во Светосавскиот дом. Само неколку дена подоцна режимскиот српски таблоид Информер објави текст со наслов „Александар Дугин е воодушевен од Србите!“ Целосно разбирам што прави Вучиќ, наскоро ќе дојде времето на Русија и Србија“. Со ова не сакам да инсинуирам дека двата настани се нужно поврзани, туку само дека тоа е контекстот во кој се изведува кантатата посветена на Дарија Дугина. Организатори на концертот се невладината организација „Пријатели на музиката“, чиј претставник е Драгана Молес, нишка оперска пејачка и еден од најавените изведувачи на кантата и Студиото за дизајн, инженерство и консалтинг, „Арт пенкало“, Љубиша Митиќ ПР, но се чини дека овие информации не скажуваат многу за вистинската позадина на овој настан.

Настанот најавен за 20 февруари ни ја открива длабоката поврзаност меѓу Александар Дугин и неговото Евроазиско движење, италијанската неофашистичка, па дури и неонацистичка десница, и режимот во Србија. Тешко е да се поверува дека вакво нешто би можело да се организира без знаење и благослов на градските власти, а веројатно и на безбедносните служби. Иако Светосавскиот дом официјално ѝ припаѓа на Српската православна црква, градот Ниш активно учествуваше во неговото опремување и претворање во главен градски простор за концерти на класична музика и слични настани.

Овој настан е навистина, колку и да е несмасно, но прецизно, со зборовите на Драган Добрашиновиќ ‒ „најубав подарок за другите“ ‒ за руската воена пропаганда и за италијанската неофашистичка десница. Жртвата повторно е Србија, а во овој случај градот Ниш, кој повторно ќе биде означен како безбедна куќа за екстремисти и неофашисти од сите бои.

    

Најново

Утре гласа дијаспората, затворениците и болните и изнемоштени лица

Sase Ivanovski

Авторката Оливера Зуловиќ присустуваше на промоцијата на „Прирачник за солиден живот“ која ја освои наградата на „Политикин забавник“ за најдобара книга за деца и млади

Sase Ivanovski

АВМУ: Од вечерва на полноќ почнува изборниот молк, нема вести ни за Парламентарните избори

Sase Ivanovski

МЗШВ: Кон 4.033 одгледувачи на говеда исплатени 100 милиони денари дополнителни субвенции за обележани грла говеда

Sase Ivanovski

Соборено израелско безпилотно летало на либанска територија

Sase Ivanovski

Петровска од големиот граѓански митинг: Во првите три месеци од мандатот 60.000 денари плата за пожарникарите

Sase Ivanovski

Агрон Демири: Нема откажување од иднината! Младите сакаат европска иднина!

Sase Ivanovski

Спасовски: Во следните 4 години излез на домашните компании на европскиот пазар од 500 милиони луѓе

Sase Ivanovski

Производителите на пролетна зелка можат да бидат спокојни, предвидуваме мерка за нивна поддршка

Sase Ivanovski

Димитриевски на дебатата во МРТВ: Граѓаните да излезат и да стават крај на сето ова што се случува 30 години од едни исти луѓе, на ист начин

Sase Ivanovski

Николовски: Со европски мерки и политики до европски образовен систем

Sase Ivanovski

Тренчевска: Со Гаранција за млади ќе опфатиме нови 35.000 млади лица

Sase Ivanovski

Премиерот на Папуа Нова Гвинеја по изјавата на Бајден дека неговиот вујко го изеле канибали:„Мојата земја не заслужува таква етикета“

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАЛЕСКИ: ИЗГРАДИВМЕ ИКТ ЦЕНТАР ВРЕДЕН 11 МИЛИОНИ ЕВРА ВО ПРИЛЕП

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОБАН ЈАНКОСКИ, ЧЛЕН НА ИК НА ЛДП НЕ СЕ СРАМИ ДА ПРИЗНАЕ ДЕКА САМ СИ ГИ ПЕГЛА КОШУЛИТЕ

Sase Ivanovski

Бојмацалиев: Анкета на Евротинк – 50% задоволство од управни служби за време на Спасовски, 20% задоволство за време на Тошковски

Sase Ivanovski

НСДП ГИ ПОВИКУВА ГРАЃАНИТЕ ДА ГЛАСААТ  ЗА НАШИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ

Sase Ivanovski

Бојмацалиев: Одделенијата за внатрешни работи  во Кочани и Берово подготвени за претстојниот Изборен процес    

Sase Ivanovski

Полска подготвена да распореди американско нуклеарно оружје на своја територија

Sase Ivanovski

Столтенберг: Одложувањето на помошта за Киев имаше последици

Sase Ivanovski

Мисајловски: Платформа 1198 е програма за подобар живот на граѓаните, за економски раст до 5%, за 50.000 нови вработувања

Sase Ivanovski

Дизелот поевтинува, бензините поскапуваат

Sase Ivanovski

ПЕНДАРОВСКИ: Сила бога не моли.Одиме до таму каде што можеме, мала држава сме.Не да клекнеме сосема и да не тепа кој стигне. Да си ги кажуваме аргументите

Sase Ivanovski

Пендаровски: Јас сум претседател кој дал најмногу вета, за кои законите не се вратени потоа

Sase Ivanovski

„За да има помирување треба да зборуваме за транзициска правда, а за транзициска правда треба одговорност“ порача Силјановска-Давкова

Sase Ivanovski

Таравари: ВЛЕН ќе им ја донесе долгоочекуваната промена на Албанците

Sase Ivanovski

Османи со порака до младите: Гласајте за кредибилна понуда!

Sase Ivanovski

Даниела Колева: Дали Николоски раководи и посредува во финансирање на мрежата медиуми за лажни вести?

Sase Ivanovski

Лефков: На ден пред гласање, разбиена мојата пратеничка канцеларија во Кочани

Sase Ivanovski

Министрите на ЕУ формално ги потврдија промените во Поглавјето 35 во преговорите со Србија

Sase Ivanovski

Во меѓународна полициска акција во БиХ приведени полицајци поврзани со нарко картелот „Тито и Дино“

Sase Ivanovski

Лукаревска: Силна домашна економија, праведен даночен систем, парите кај граѓаните, за европски стандард дома

Sase Ivanovski

ФОКУС: Актуелни директори, сопружници, внуки на изборните листи на партијата на Арсовска

Sase Ivanovski

Ангелов: „Ахмети, кревај „рачна“ со време, Мицкоски не е сам!“

Sase Ivanovski

БГНЕС: Ковачевски и СДСМ го користат фудбалот во примитивна антибугарска кампања

Sase Ivanovski

Маричиќ: Преспанскиот договор донесе крај на еден долгогодишен спор, членството во НАТО и ни го отвори патот кон ЕУ, за тоа не им е гајле во ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

(ФОТО ГАЛЕРИЈА) Со спектакуларна забава Grand Casino Admiral ги отвори вратите за љубителите на игри на среќа

Sase Ivanovski

Битиќи: Поддршка од 1,35 милијарди евра и пристап до европските пазари за нашите земјоделци

Sase Ivanovski

Бојмацалиев: Пронајден e сторителот што ја обил пратеничката канцеларија на Лефков

Sase Ivanovski

Спасовски: Нема да дозволиме враќање во минатото, се бориме за правда за сите!

Sase Ivanovski

Мицкоски од Сарај: Криминалот нема етничка припадност

Sase Ivanovski

Почнува Програмата „ЕУ за Преспа“, над 13 милиони евра за инфраструктура, одржливо земјоделство и туризам

Sase Ivanovski

Охриѓанец пријавил дека две лица од Непал вработени во неговата фирма се оддалечиле од домот во Охрид

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски: ЕУ е единствена шанса за вистински и суштински промени во Македонија

Sase Ivanovski

Силјановска Давкова: 24 април доаѓа како предигра, тогаш работите ќе се разјаснат

Sase Ivanovski

Прегазен малолетник во Скопје, со тешки повреди пренесен во болница

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА ЛУПЕВСКА: НАМЕСТЕН ТЕНДЕРОТ НА ДИК ЗА ДИСТРИБУЦИЈА НА ГЛАСАЧКИТЕ МАТЕРИЈАЛИ, ВМЕШАНА ЌЕРКА НА ПОРАНЕШЕН ШЕФ НА ДИК?!

Sase Ivanovski

ДА ПОМОГНЕМЕ НА МАЈКА НА ДВЕ ДЕЦА ДА СЕ СПАСИ ОД КАНЦЕР

Sase Ivanovski

Европски фронт: Мицкоски во тешкo дереџе, спасот го бара кај Левица

Sase Ivanovski

Болничар од Токсикологија му вршел притисок на лаборантот урина со наркотици да ја замени со чиста и уште оди на работа

Sase Ivanovski

Мицкоски му врати на Ахмети: Многу брзо од денес и кексито и млекото ќе ти преседнат

Sase Ivanovski

Пендаровски: Потребно ни е обединето општество, една од моите заложби беше намалувањето на јазот меѓу етничките заедници

Sase Ivanovski

Пендаровски: Пародија е што Силјановска-Давкова коментира за слободи и права на граѓаните, а нејзниот сопруг остави стотици семејства без работа

Sase Ivanovski

Мицкоски: Ковачевски и Ахмети на чело да тетовираат знаме на ЕУ – тие не стануваат тоа, до гуша се во криминал

Sase Ivanovski

За два месеци раководење директорката на Токсикологија го зголемила долгот на клиниката за два милиони денари – реагираат вработените

Sase Ivanovski

Пендаровски: Ветингот сега мора да биде задолжителен, во склад со нашето законодавство

Sase Ivanovski

Последен ден од кампањата за претседателските избори пред гласањето во среда, кампањата за парламентарните избори продолжува

Sase Ivanovski

Пендаровски: Најнова идеја промовирана во кампањата на ВМРО-ДПМНЕ им е предлогот за носење на целосно нов граѓански устав за кој опозиционата партија досега се нема произнесено зошто ни е потребен

Sase Ivanovski

Николоски: Јас работам од 14 години, но од каде пари на Филипче за ауди од 250 илјади евра, за хациендата на Водно и дали Филипче знае дека Пендаровски за него озборува дека е уживател на психотропни супстанци?

Sase Ivanovski

ФИЛИПЧЕ: НЕ ОЧЕКУВАВ НИКОЛОВСКИ ДА ПАДНЕ НА НИВОТО НА КАФАНСКИ ОЗБОРУВАЧ, ЌЕ ДОБИЕ ТУЖБА ЗА КЛЕВЕТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: НАШИТЕ ГЕНЕРАЛИ СЕ СРАМ ЗА АРМИЈАТА, ИМ БАКНУВААТ ЧЕВЛИ НА ПОЛИТИЧАРИТЕ ЗА ДА СЕ ИЗГРЕБАТ ЗА ЧИН

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: БЕЗ ЗНАМ НЕМА ДА ИМА НОВА ВЛАДА!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: МАКЕДОНИЈА НЕ Е И НЕ СМЕЕ ДА БИДЕ МУЛТИ ЕТНИЧКА ДРЖАВА, ТОА ГО НЕМА НИКАДЕ НА СВЕТ?!?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: ВО СДСМ МЕ НАРЕКУВАА НАЈГОЛЕМ ВМРОВЕЦ МЕЃУ КОМУЊАРИТЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: СДСМ И ВМРО ДПМНЕ СЕ 30 ГОДИНИ ВО ТАЈНА КОАЛИЦИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Артан Груби: Симнете ги знамињата ало, како се вика бе на турски, спушти го знамето

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: ВО СДСМ ИМА МНОГУ ЧЕСНИ ЛУЃЕ, СДСМ НАПРАВИЛ МНОГУ ДОБРИ РАБОТИ ЗА ДРЖАВАТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: МИЦКОВСКИ ЦЕЛО ВРЕМЕ МЕ КОПИРА И КРАДЕ МОИ ИДЕИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: ВМРО ДПМНЕ СЕ ПАТРИОТИ НА БАТЕРИИ, ГЛУМАТ ДЕКА СЕ ПАТРИОТИ!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕНДАРОВСКИ: ЧОВЕК СУМ, ПРАВЕВ И ГРЕШКИ, НО НЕ БЕА ЧЕСТИ И ГОЛЕМИ ГРЕШКИ, СМЕТАМ ДЕКА ЗАСЛУЖУВАМ ВТОР МАНДАТ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАРАВАРИ ЈА ПРАША СИЉАНОВСКА КАКО ПЛАНИРА ДА ГИ ОТВОРИ ПРЕГОВОРИТЕ СО ЕУ?

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СИЉАНОВСКА: НИЗ ОЏАК ЌЕ ВЛЕЗЕВМЕ ВО НАТО И БЕЗ ДОГОВОР СО ГРЦИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТОТАЛЕН ТРИУМФ НА ПЕНДАРОВСКИ НА ДЕБАТАТА НА МТВ: ТАКТИЧКИ ГИ ОСТАВИ СИТЕ ДА СИ ГИ ВАДАТ ОЧИТЕ ДОДЕКА ТОЈ МУДРО ГЛЕДАШЕ СЕИР

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВАНКОВСКА ДО СИЉАНОВСКА: НЕМОЈ ДА ГЛУМИШ ДЕВИЦА, НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ДИСТАНЦИРАШ ОД БАГАЖОТ НА ВМРО ДПМНЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АПАСИЕВ ВЕЧЕРВА СИГУРНО ГО ИМА ФРЛЕНО ТЕЛЕВИЗОРОТ ОД ПРОЗОР – ГАФ НА ВАНКОВСКА: Среде дебата на МТВ таа се откажа од трката и ги понуди своите ќерки на Сиљановска да ги вработи и врати од Канада?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Мицкоски: Убеден сум дека она што ќе се случи после 8 мај ќе биде ослободување на Македонија

Sase Ivanovski

Левен: ПЕС ја дава поддршката на СДСМ затоа што знаеме дека многу напорно работат за членството во ЕУ на државата

Sase Ivanovski

КОВАЧЕВСКИ И ЗАЈКОВА ГО ПОСЕТИЈА САЕМОТ НА КНИГИ ВО СКОПЈЕ

Sase Ivanovski

Мицкоски: Власта спрема сценарија за изигрување на изборната волја на народот, најефикасен одговор за нивната завера е масовно гласање

Sase Ivanovski

Јакимовски е против уставни измени со цел внесување на Бугарите во Уставот

Sase Ivanovski
Вчитувам....