3.8 C
Скопје
28/11/2022 02:59
МАКТЕЛ

   

ПИСМО ОД ЧИТАТЕЛ: ВАНЧО МИХАЈЛОВ НЕ БИЛ ФАШИСТ – Имаше заштита и од старата и од новата влада на Италија а соузниците не го чепнаа за разлика од Мусолини кој го обесија

 

ВАНЧО МИХАЈЛОВ И ФАШИЗМОТ Со месеци во Македонија се води полемика за Ванчо Михајлов за и неговиот фашизам Политичките партии водат натпревар кој повеќе ќе удри по последниот водач на ВМРО дури и тие што не треба Фашизмот е недемократска идеологија која со сила ги наметнува своите идеи и замисли. Такви најпознати системи се од Дуче и Хитлер за време и пред втората светска војна.Но такви системи имаше и по втората светска војна а нажалост и денес С.Кореја и Др

Ванчо Михајлов живееше и делуваше во Софија и Пиринска Македонија Тој ја напушта Бугарија во 1934 год под закана од ликвидација од тогашниот Бугарски двор Има 7 смртни пресуди од кој 4 од Бугарскиот цар и 3 од комунистичкиот режим на Бугарија после војната и ниту една од владата на народна Република Македонија (се прашуваме зошто?)

 

За време на 2 светска војна живееше во Италија каде го дочека ослободувањето од сојузниците без влакно да му фали.напротив имаше заштита и од старата и од новата влада на Италија А соузниците не го чепнаа за разлика од Мусолини кој го обесија Старата служба на Југославија УДБ која хараше на овие простори и која ја растури емиграцијата ниту еднаш немаше акција или побарување од италијанската влада за негова екстрадиција Не можам да најдам ниту еден податок за негово фашистички делување во период 1939-1945 или за време на фашизмот каков ние го знаеме Дотогаш пол.партии нека не водат натпревар со вакви теми туку поцелисходно е да работат за подобар живот на граѓаните на Македонија

Пишува д-р: Спас Ташев Водачот на автентичната ВМРО бил принуден да води конспиративен живот, бидејќи тајните служби на Титова Југославија, Грција и Бугарија долго време го барале. Непознатите нови борби на Македонија Во 68 прилози, весникот „Труд“ раскажува за малку познати или непознати факти од борбите на македонските Бугари во периодот 1944 – 1991 година. Ова е последниот дел од низата. Иако италијанските власти многу добро знаат кое е лицето кое во 1948 година заедно со своите соработници илегално ја преминало австриско-италијанската граница, за повеќето луѓе во светот околностите во животот на Иван Михајлов не се познати.

Долго време го барале тајните служби на Титова Југославија, Грција и Бугарија, поради што лидерот на автентичната ВМРО бил принуден да води конспиративен живот. Има бугарски пасош, но влијателни Хрвати во Рим му помогнале да добие статус на политички емигрант со името Иван Анастасов. Повторно, од безбедносни причини, хрватскиот отец Паоло Мелада му помогнал на адресата на Папскиот институт да ја добива својата кореспонденција. Средствата што македонските патриотски организации во САД и Канада ги испраќале на нивниот идеолошки водач Иван Михаилов, биле префрлани од хрватскиот револуционер Ивица Крилиќ, чиј брат бил стрелан во комунистичка Југославија.

Иван Михајлов има низа тешкотии во својот практично илегален живот, но успева да го развие својот организациски потенцијал, со што им дава нов импулс на организираните македонски Бугари раселени по светот да ја продолжат борбата против старите и новите угнетувачи. На фонот на некои тврдења дека Радко (како што е неговиот најпознат прекар) бил авторитарен, треба да се има во предвид дека тој никогаш не присилувал никого на ништо. Oсвен преку својот авторитет, немал други механизми за влијание бидејќи не патувал надвор од Италија, сите контакти со него се доброволни, а високиот степен на доброволна поддршка го открива значењето на неговото дело.

Трајчо Чундев, активист на ВМРО, убиен во 1949 година во Титова Југославија, вели дека „противниците на Михајлов можат да му припишат многу недостатоци, но никој не може да негира дека тој секогаш целосно мисли на Македонија и постојано крои и подготвува планови за нејзината слобода“. Но, Иван Михајлов е авторитет не само за македонските Бугари. Римскиот весник „Ил Тевере“ пишува дека „Иван Михајлов денес го има во свои раце целото движење што трепери од жар и самопожртвување за многу тешките и долги битки“. „Вашингтон пост“ за него вели дека е „човек со железни нерви… Денеска важи за еден од најголемите конспиратори и револуционери во светот. Културен и нашетан, тој има квалитети на образован човек, каков што е“. За холандскиот весник „Алгемен Ханделблат“ Иван Михајлов е „балканскиот орел“, а за американскиот професор Џон Бејклес „тој е многу културен човек кој добро ја познава европската политика“. Слични високи мислења за него можеме да прочитаме и во американските изданија. „Сфера“, „Нова република“, „Чикаго дејли њуз“, во аргентинскиот „Буенос Аирес Хералд“, италијанскиот „Секоло Сера“, турскиот „Сон Поста“, германскиот „Алдојч Блетер“ и многу други.

Без разлика на неговиот авторитет, Иван Михаjлов е крајно претпазлив. Кон крајот на 1945-та година, кога се наоѓа на австриските Алпи и ги пишува своите први повоени публикации, ги објавува под псевдонимите Вардарски, Македонски, Брегалнички, Преспански и др. „Македонска трибуна“ официјално соопштува дека станува збор за посебна кореспонденција од Париз или Швајцарија. Всушност, материјалите од Австрија се испраќаат до Женева, од каде се препраќаат до редакцијата во Индијанаполис.

Дури во 1950-та година, Иван Михаjлов под своето вистинско име ја објавил книгата „Македонија – Швајцарија на Балканот“ и испраќа официјална честитка до 29-от Конгрес на МПО, одржан во Гери, сојузна држава Индијана. Излегувањето со сопственото име неминовно привлекува странско внимание кон каузата на македонските Бугари. На 3 ноември 1951 година, најавторитетното католичко списание La Civilta Catholica објавува рецензија за неговата книга. Во неа се наведува дека македонскиот проблем „е тежок, особено ако се има предвид дека Македонија, а особено југословенскиот дел, беше и продолжува да биде подложена и денес, како Титова „Народна Република Македонија“, на најнехумано уништување на секоја нејзина национална карактеристика од страна на србите, кои продолжуваат како и во минатото, да бидат жестоки особено против Бугарите“.

Во 1951-та година, весникот „Хрватска“ ја прикажува неговата брошура за Илинденското востание, во 1958 година Радио Рим прави цела емисија посветена на том I од „Мемоарите“ на Иван Михајлов, а во 1961 година и минхенското списание „Ост Европа“ објавува ласкави коментари, истакнувајќи дека нивниот автор има „легендарна слава на Балканот“. Собирањето средства за издавање на следните томови станува национална кауза, бидејќи македонски Бугари од целиот свет даваат донации за нивното издавање.

Еден од најголемите успеси на Иван Михајлов е издавањето на месечниот весник „Македонија“ на четири јазици: англиски, француски, германски и италијански на осум страници. Неговиот прв број излезе на 20 август 1954 година. По протестите кон Италија од Југославија и Грција, властите во Рим бараат весникот да престане да се издава и последниот број излегува во октомври 1958 година.

Без разлика што во органот на МПО во САД и Канада ја објави „Македонска трибуна“, Иван Михајлов на 2 август 1983 година во Рим го објави јубилејниот „Илинденски лист“, како што самиот одбележува „во чест на нашите незаборавни 1893 и 1903 година“. Во јули 1986 година, излегува јубилејниот број на весник „Независима Македонија“, „во спомен на шеесетгодишнината од шестиот конгрес на ВМРО“, а малку подоцна и втор број, издаден од јубилеен комитет по повод 90-годишнината од роденденот на Иван Михајлов и 150 години од смртта на Васил Левски.

Иван Михајлов е класика на идејата за слободна и независна Македонија. Но за него тоа е тактика, а не цел сама по себе. Во својата статија „Мисли за нашата борба“, објавена на 20 ноември 1947 година, Иван Михајлов пишува дека „македонската борба била пред се национална борба… Денес се прави обид за денационализација на Македонија под југословенска власт. Секој што се чувствува Бугарин е огорчен од болшевичкиот обид да се уништи Бугарштината во Македонија… Кој е нашиот идеал? Независна Македонија политички… Духовната врска на македонските Бугари со останатиот бугарски духовен свет не само што не треба да се прекине, туку токму тогаш треба да биде најслободна и гарантирана“. Во 1958 година, неговиот соработник Асен Аврамов пред конгресот на МПО изјавил: „Го слушнав Михајлов како објаснува: „Ние не се бориме за доброто на некоја политичка формулација – автономија, независност, федерација или конфедерација. Какви и да се државните формулации, тие треба да служат и да го гарантираат постоењето на националностите. Но, ако некоја од нив, дури и формулацијата независна македонска држава, ја осудува на уништување нашата бугарска националност или која било од другите националности во Македонија, тогаш треба да се запрашаме каква корист има од таква независна Македонија“. Михајлов вели, политичките формулации и решенија мора да им служат на националностите, но во никој случај националностите не можат да бидат пожртвувани за било која политичка формулација“.

Американското издание „Literary Digest“ го нарекува Иван Михајлов „најомразениот, најобожуваниот и најстрашниот човек на Балканот“. Дури и во Грција мислењето за него е делумно променето. Георгиос Модис во 1963 година напишал дека „Ванчо Михајлов… со презир гледа на оваа непромислена и себична политика – игнорирање на постоењето и непочитувањето на правата на етничките групи што живеат во Вардарска Македонија“. Денес, само во Белград и оние кои служат на неговите интереси во Скопје, како во ерата на најдивиот српски комунизам, продолжуваат да го клеветат Иван Михајлов и да ги прогонуваат организациите што го носат неговото име. Ова само потврдува дека неговите идеи се живи.

   

Најново

БОМБА НА ЉУБЧО ЗА СТОЈМЕНОВ: Постојат документи дека зел милион евра провизија за продажбата на Стопанска Банка на Грците

Sase Ivanovski

ТАМАН КОГА ЌЕ ЗАБОРАВИШ КОЛКАВО ЗЛО СЕ ВМРОВЦИТЕ, ЌЕ ТЕ ПОТСЕТИ БРАНЕ ОД КУМАНОВО

Sase Ivanovski

МАЛО МАЛО, АМА ТЕХНИЧАРЧЕ

Sase Ivanovski

ПРОДОЛЖУВА ЗАКАЧКАТА НА ОХРИЃАНИ СО СКОПЈАНИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈАПОНЦИТЕ СЕ ОД ДРУГА ПЛАНЕТА: Новинарка ги прашува јапонските навивачи зошто чистат на стадион после утакмица, они викаат дека така се научини од мали секаде да е чисто

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) РТС СЕ ИЗГЛУПИРАА СО ХОЛОГРАМ ЗА СВЕТСКО

Sase Ivanovski

ПОРАНО ВОЛКУ ГЛУПИТЕ ГИ ЈАДЕЛЕ ЛАВОВИТЕ И МЕЧКИТЕ, СЕГА КОМЕНТИРААТ НА СОЦИЈАЛНИ МРЕЖИ

Sase Ivanovski

НЕ ВАКА БРАЌА ХРВАТИ: Коцкастите се избрукаа со транспарент во кој го навредија фудбалерот на Канада кој е Србин со потекло од Книн, Хрватска

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОВАА ЛИ Е ТАА МОЌНА ЈУГОСЛАВИЈА ОД КОЈА СЕ ТРЕСЕЛ ЦЕЛ СВЕТ: Документарец од 1972-ра за возот Ќирчо од Скопје до Охрид кој патувал 20 часа!

Sase Ivanovski

СЕ КРЧКА НОВ 27-МИ АПРИЛ: ВМРОВЦИТЕ ПАК ЌЕ УПАЃАЛЕ ВО СОБРАНИЕ СО СТАПОВИ?!

Sase Ivanovski

БРАТСКА ХРВАТСКА ПОБЕДИ И НА ТРИБИНИТЕ – НАПРЕД ЛИПА НАША

Sase Ivanovski

КОИ ЛУДАЦИ СЕ ЛЕВИЦА – ЌЕ ВОВЕДУВАЛЕ ПЛАНСКА ЕКОНОМИЈА?!?! А УШТЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИМЕ ОД ЗАГУБАРИТЕ ОД КОМУНИЗМОТ….

Sase Ivanovski

ПО АЈВАРОТ НА МАМАС ИМАМЕ НОВ СВЕТСКИ БРЕНД

Sase Ivanovski

Николоски: Онишченко цел свој живот бил само 2 дена присутен во земјава, а му дале државјанство, моите сознанија говорат дека има други вакви случаи, Спасовски да си даде оставка

Tamara Ivanovska

ОСМАНИ ВО БУКУРЕШТ НА МИНХЕНСКА ЛИДЕРСКА СРЕДБА

Tamara Ivanovska

Николоски: Да не прави политика, Арсовска да најде решение со превозниците

Tamara Ivanovska

Николоски: Вакво епско бегање од избори на актуелната Влада немало до сега, знаат дека ќе изгубат

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Големи нереди на улиците на Брисел откако Мароко ја победи Белгија на светско

Tamara Ivanovska

Спектакуларен концерт на Калиопи во Велес, прв по седум години во земјава

Tamara Ivanovska

„Tерапија“, Драгшиќ и Herzel ќе бидат наши амбасадори на доделувањето на наградата амбасадор во Загреб

Tamara Ivanovska

124 санкции за брзо возење на територија на СВР Битола 

Sase Ivanovski

МИЛАНОВИЌ САКАШЕ ДА МЕ СМЕСТИ ВО ЗАТВОР, ТОА ГО ДОЗНАВ ОД ДОВЕРЛИВА ЛИЧНОСТ – поранешниот лидер, на ИДС, Јаковчиќ, за хрватскиот претседател

Sase Ivanovski

КОЈ ЌЕ ГО „КОНТРОЛИРА“ РАБОТЕЊЕТО НА МЕНАЏМЕНТОТ НА ТТК БAНКА – Народната банка даде соглсност за двајца членови на Надзорниот одбор

Sase Ivanovski

Русите се подготвуваат да ја напуштат нуклеарната централа во Запорожје?

Sase Ivanovski

Измамник лажно се претставувал како д-р Дејан и крадел од десетици угостители

Sase Ivanovski

ТРАГЕДИЈА: Загина маж во струмичко, со трактор удрил во метална шипка – ова се деталите

Sase Ivanovski

Македонскиот филм „Преекспонирано“ заедно со уште пет филма забранет за јавно прикажување во Каиро

Sase Ivanovski

Водостојот на реките се зголемува, нивото на езерата во рамки на просекот

Sase Ivanovski

Пронајден мртов 26- годишник од Скопје

Sase Ivanovski

Во куќа во Кучково пронајдено тело на старец во распаѓање

Sase Ivanovski

Никогаш не биле забранети обдукции на починати од ковид

Sase Ivanovski

Ковачевски најави скоро пуштање во употреба на експресниот пат Крупиште-Кочани

Sase Ivanovski

Во вакцината на Фајзер нема наночипови и графен оксид

Sase Ivanovski

Хрватските куни во земјава ќе се разменуваат до крајот на годината, соопшти Народна банка

Sase Ivanovski

И здравствените установи ќе штедат и ќе добијат повластена цена за струјата преку договори со ЕСМ продажба

Sase Ivanovski

Сараево и Кијив ќе потпишат договор за пријателство

Sase Ivanovski

Вакцините против ковид не убиле, туку спасиле 20 милиони животи

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Митови и дезинформации за сеопфатно сексуално образование

Sase Ivanovski

Девојката која е жртва на струен удар додека се снимала за ТИК-ТОК е сместена на КАРИЛ

Sase Ivanovski

Лек против контаминирана свест!

Sase Ivanovski

Ништо од канабис-револуцијата: Владата го повлекла предлог-законот за извоз на сув цвет

Sase Ivanovski

Борисов предложи експертска влада, Петков одби

Sase Ivanovski

Ранет ловџија од Љуботен

Sase Ivanovski

Грчки владика и офицери го организираат масакрот врз Бугарите во Сер од 1913 г.

Sase Ivanovski

(Видео)Правниците со нови дилеми, кој му дал на синот на Џафери изјава за стаж и нотарски заверена диплома?

Sase Ivanovski

СУГАРЕСКИ: Со лага ага не бидува – влезот во Прилеп од страната на Крушево, или како што прилепчани го викаат „крушевско џаде“, ќе го реконструира Министерството за транспорт и врски кое е и инвеститор, а не Борче Јовчески и ДПМНЕ

Sase Ivanovski

Посебен режим на сообраќај во понеделник (28.11.2022) во Скопје

Sase Ivanovski

(Видео)Трипуновски: Земјоделците се незадоволни од новиот модел на субвенционирање кој го презентираше власта

Sase Ivanovski

Османи во Ријад на средба со Ал Сауд

Sase Ivanovski

СДСМ:ВМРО-ДПМНЕ да престане да манипулира, договорот што го споменува е за период од 18 месеци

Sase Ivanovski

Не се сите исти. Социјалдемократите се подобри, и тоа сите го знаат

Sase Ivanovski

(ФОТОГАЛЕРИЈА) Еве како изгледа новиот експресен пат Штип – Кочани, кај Крупиште

Sase Ivanovski

Почнува исплатата на поддршката до 3.000 денари месечно за социјалните категории, од следната година покачување на минималецот и пензиите

Sase Ivanovski

30% ПОПУСТ НА КОЛЕКЦИЈАТА ЕСЕН-ЗИМА Најдобрите понуди за Black Friday во брендовите на Fashion Group! (ГАЛЕРИЈА)

Sase Ivanovski

Маја Морачанин повторно избрана за претседателка на ДОМ

Sase Ivanovski

Премиерот на ручек со студентите: Треба да ги слушаме ставовите на студентите и да го подобриме нивниот стандард

Sase Ivanovski

НАЈГОЛЕМОТО ИСТЕКУВАЊЕ НА ПОДАТОЦИ НЕКОГАШ – од Whatsapp украдени 500 милиони броеви, има и од Србија, Албанија, Грција, Хрватска и Словенија

Sase Ivanovski

Политичарите и експертите алармираат за опасност која доаѓа од радикалната Левица

Sase Ivanovski

Започна со работа првата дестилара за македонска ракија во Северна Америка

Sase Ivanovski

Приватните превозници утре со 30 автобуси ќе ја блокираат крстосницата кај „Мавровка“

Sase Ivanovski

Рама: Ќе дојде конечното признавање, Косово нема да чека колку што чекаше за независноста

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски на гравче и риба со студентите

Sase Ivanovski

Уапсена внуката на иранскиот врховен лидер, се сврте против Техеран

Sase Ivanovski

ВМРО манипулира, договорот во РЕК Битола е за 18 месеци, реагира СДСМ

Sase Ivanovski

СЕ БОРИМЕ СО САТАНАТА И НАЦИСТИТЕ! Чеченскиот претседател Кадиров ги објасни целите на војната во Украина

Sase Ivanovski

ТРАГЕДИЈА: ДЕВОЈЧЕ УДРЕНО ОД СТРУЈА НА ЖЕЛЕЗНИЦА Несреќата се случила во населбата Маџари (Обновено)

Sase Ivanovski

Тетово има нов водовод ама изграден со многу маани.Водата е за пиење само кога реката е бистра

Sase Ivanovski

Курти: Да бидеме заедно почесто не само на прослави

Sase Ivanovski

Грчкиот весник „Документо” објави нова листа со прислушувани со софтверот „Предатор”

Sase Ivanovski

ВИДЕО: Жестока тепачка меѓу навивачите на Аргентина и Мексико

Sase Ivanovski

Албанскиот „крал на кокаинот“ избега од затвор во Еквадор

Sase Ivanovski

Облачно со сончеви периоди и слаб северен ветер утре, наместа ќе провејува снег

Sase Ivanovski

Дачиќ: Лицемерен потегот на ФИФА за покренување дисциплинска постапка против репрезентацијата на Србија

Sase Ivanovski

Отстранета спомен плочата на Горан Стефановски во Охрид ?

Sase Ivanovski

Секој 3 имигрант кој го минува Ла Манш е Албанец, тврдат британските медиуми

Sase Ivanovski

Ким Јонг -ун позираше со ќерката и најви дека Северна Кореја ќе стане најмоќна светска сила

Sase Ivanovski

Професорката Ристова: Доказите за малиот на Џафери може да се најдат на Универзитетот, во Академијата..

Sase Ivanovski

ЗНМ со реакција за „Фокус“: Поранешен министер се обидува да цензурира теми од јавен интерес

Sase Ivanovski

Трамп победи во десетина судски постапки што се водеа против него

Sase Ivanovski

Пејачката Шер си фати 40 години помлад дечко

Sase Ivanovski

Leave a Comment