17.8 C
Скопје
31/05/2023 11:25
МАКТЕЛ

     

Со увозниот јаглен се увезле и аномалии во РЕК „Битола“

    

Невидливата цена на справувањето со енергетската криза Блок 3 на РЕК „Битола“, од јануари има проблеми во функционирањето. Еден од причинителите е и увозниот јаглен што по употребата остава наслаги слични на бетон, тврдат, за БИРН, повеќе независни извори што инсистираат на анонимност.Станува збор за јаглен што содржи материи што се лепат за опремата. Нивното отстранување е тешко и ризично за постројката. 
Всушност, приказната за сериозни оштетувања во Блок 3 на РЕК предизвикани од несоодветниот состав на јагленот што се увезува од Албанија, веќе со месеци се споделува на социјалните мрежи и во приватна комуникација. БИРН веќе пишуваше за чудниот избор на компании што се ангажираа да доставуваат јаглен од Грција и од Албанија. 

   

Надлежните од ЕСМ, за БИРН, потврдуваат дека Блок 3 бил исклучен од електроенергетската мрежа, но не одговараат на прашањето дали тоа се должи на несоодветната суровина. Од таму велат дека причина за неработењето се  „сервисни активности на опремата“ , како и аномалии забележани во текот на сервисирањето.Тие велат дека  Блок 3 наскоро ќе биде ставен во функција, инсистирајќи дека таму „не се забележани никакви оштетувања, односно опремата е недопрена“.Од државната енергетска компанија, во писмениот одговор,  додаваат дека блоковите на РЕК „Битола“ се во добра кондиција, и покрај, како што велат, амортизираноста и несоодветната нега во минатото.„Ремонтните активности во текот на грејната сезона, но и пред тоа, во текот на енергетската криза со која се соочуваше и се соочува државата, беа изведувани кога беше нужно и неопходно, со цел да не дојде до оштетувања на опремата. Во текот на летниот период, претстојат зафати со кои блоковите треба да бидат оспособени за новата грејна сезона што нѐ очекува“.

 

ЕСМ испрати и фотографии на кои блоковите и опремата се прикажани чисти и без оштетувања.
На овие фотографии им претходеа други, добиени од извори што инсистираат на анонимност на кои се гледаат наслаги залепени за опремата во блокот.
Оштетувањата би можеле да настанат или поради несоодветно мешање на посилниот јаглен со домашниот, или со прекумерна употреба на увезениот | Фото: приватни архиви
Според нашите извори, најпроблематичен е јагленот што доаѓа од рудникот Селеница во Албанија. Тој содржи битумен. Тоа го потврдува и презентацијата изработена од албанската Национална агенција за природни ресурси.

  

КАКО ДОШЛО ДО ТОА ДА СЕ КОРИСТИ БИТУМЕНОЗЕН ЈАГЛЕН КОГА И ВО ТЕНДЕРОТ СТРОГО БИЛО НАВЕДЕНО ДЕКА СЕ БАРА ЛИГНИТ – НЕ Е ПОЗНАТО. ЕДНА ОД ПРЕТПОСТАВКИТЕ Е ДЕКА ПЛАЌАЊЕТО НА ДОСТАВЕНИТЕ КОЛИЧЕСТВА ПО ГИГАЏУЛ ТОПЛИНСКА МОЌ, НАМЕСТО ПО ТОН, ГИ МОТИВИРАЛО ДОСТАВУВАЧИТЕ ДА БАРААТ ШТО ПОСИЛЕН ЈАГЛЕН

    

Според изворите на БИРН, со согорувањето на увезениот јаглен се создавала смеса слична на бетон, која е многу цврста бидејќи е добиена од материјали под висока температура. При обидите тоа да се искрши и исчисти, пак, за да може системот нормално да функционира, се користеле ударни алати со висока моќност и други средства, со што, како што велат, се создавал ризик од сериозни оштетувања на опремата во самиот блок, особено кога таа постапка се повторува по секое согорување несоодветен јаглен.Тешкотиите при чистењето се прикажани на дел од фотографиите, каде што, како што рекоа нашите извори, се гледаат трагите од употребата на опрема за дупчење. Тие потврдија дека блокот 3 е веќе исчистен, но додадоа дека сега прво ќе треба стручни екипи од РЕК да ја прегледаат опремата и да ја проценат штетата, па потоа блокот да се врати во употреба. Поправки секако ќе бидат потребни, велат.

Технички проблем и системски страв
Системот во РЕК „Битола“ е направен за да користи лигнит, кој го има во околните рудници во пелагонискиот басен, и на македонската, и на грчката страна. Тој е послаб, односно помалку калоричен од битуменозниот јаглен и произведува пониски температури од него. Но, бидејќи по долгогодишните ископувања во рудниците околу комбинатот сѐ потешко е да се најде квалитетен локален лигнит, ЕСМ минатата година соопшти дека ќе увезува висококалоричен јаглен што ќе го меша (хомогенизира) со домашниот, за да добие соодветна смеса што ќе се користи во комбинатот.Тоа беше дел од амбициозниот план на државата за справување со енергетската криза – наместо струја, да увезува енергенси, со кои ќе произведува електрична енергија во домашните капацитети и целосно ќе ги покрие домашните потреби.НАДЛЕЖНИТЕ ОД ЕСМ ЗА БИРН ПОТВРДУВААТ ДЕКА БЛОК 3 БИЛ ИСКЛУЧЕН ОД ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКАТА МРЕЖА, НО НЕ ОДГОВАРААТ НА ПРАШАЊЕТО ДАЛИ ТОА СЕ ДОЛЖИ НА НЕСООДВЕТНАТА СУРОВИНА

Познавачи на технологијата во термоцентралите, за БИРН, објаснуваат дека висококалоричните јаглени може да предизвикаат оштетувања во опремата на блоковите и застој во производството, особено во термоцентрали што не се приспособени да ги користат.Според нив, оштетувањата што се гледаат на фотографиите до кои дојде БИРН  би можеле да настанат, или поради несоодветно мешање на посилниот јаглен со домашниот, или со прекумерна употреба на увезениот. Чистењето на тие наслаги, додаваат, предизвикува застој во работата, бидејќи системот мора да се доведе до ладна состојба за да може да се интервенира, а за тоа, според стручната литература, може да бидат потребни три до пет дена.

Застојот може да се види и од податоците за дневното производство на електрична енергија. Тоа е неколкукратно пониско во споредба со претходните месеци, и иако има логика да се произведува помалку струја во однос на зимските месеци, кога трае грејната сезона, сепак забележително е тоа што дневното производство веќе не ја задоволува вкупната дневна потрошувачка, а порано имаше и вишок. Или – планот за целосно покривање за домашните потреби со локално производство, поради кои и се увезуваше јагленот – веќе не функционира.

Дневно производство на енергија од термоцентралите
Како дошло до тоа да се користи битуменозен јаглен, кога и во тендерот строго било наведено дека се бара лигнит – не е познато. Една од претпоставките е дека плаќањето на доставените количества по гигаџул топлинска моќ, наместо по тон, ги мотивирало доставувачите да бараат што посилен јаглен.

Изворите со кои разговаравме велат дека кај дел од вработените во блоковите се појавила загриженост дека интервенциите поради наслагите ќе предизвикаат поголеми штети и затоа ја алармирале управата, но биле замолчувани. Иако го потврдија својот идентитет, тие беа крајно внимателни во разговорите.
Стравуваа да не бидат видени со „непознати лица“ среде Битола, а информациите ги споделуваа исклучиво преку енкриптирани канали. Нивната внимателност, како и отсуството на посилни реакции однатре, укажува на атмосфера на страв околу РЕК „Битола“ и околу операциите со увоз на јаглен.

Сомнежи уште од набавките на јагленот
БИРН веќе пишуваше дека увозот на јаглен, според одлуката на ЕСМ од јуни минатата година, го вршат три фирми, од кои една е албанска енергетска компанија наречена „Хај Тауерс“ и две се микрофирми од Скопје основани од ист човек, извесен Аљибер Ибраими од тетовската населба Мала Речица. За Ибраими има малку податоци на интернет, а неговото име и презиме се појавува во сопственичката и управителската структура на неколку фирми во Полошко што се занимаваат со живинарскиот бизнис.

ИЗВОРИТЕ СО КОИ ШТО РАЗГОВАРАВМЕ ВЕЛАТ ДЕКА КАЈ ДЕЛ ВРАБОТЕНИ ВО БЛОКОВИТЕ СЕ ПОЈАВИЛА ЗАГРИЖЕНОСТ ДЕКА ИНТЕРВЕНЦИИТЕ ПОРАДИ НАСЛАГИТЕ ЌЕ ПРЕДИЗВИКААТ ПОГОЛЕМИ ШТЕТИ И ЗАТОА ЈА АЛАРМИРАЛЕ УПРАВАТА, НО БИЛЕ ЗАМОЛЧУВАНИ
Едната фирма, наречена „Куантум Солушнс“, ја формирал непосредно пред да се распише тендерот, а другата, „Енергија Икс“, кога тој веќе течел. Тендерите со вкупна вредност од над девет милиони евра беа првата работа што тие фирми воопшто ја добиле. Не се знае како ја извршиле, односно како донеле 100 илјади тони јаглен од Грција и 50 илјади тони од Албанија, кога ниту имаа возен парк, ниту отворени канцеларии (само адреса за регистрација), имаа само по еден вработен – управителот, а луѓето вклучени во нив немаа никакво видливо искуство во енергетскиот сектор. Иако БИРН бараше, ЕСМ не ги достави договорите со нив на увид.

Во меѓувреме, неколкупати се менуваше и сопственичката структура во двете микрофирми најмени да помогнат во справувањето со енергетската криза. На почетокот, во март 2022 година, Аљибер Ибраими беше единствениот сопственик на „Куантум Солушнс“, но четири месеци подоцна му се придружи извесен Лазар Кимов.„Енергија Икс“, пак, Ибраими ја формираше во мај 2022 заедно со скопјанката Ана Христовска, која во август беше заменета со ракометниот менаџер Ристо Чокрев. Ибраими, пак, во ноември го отстапи својот дел на гостиварецот Сеат Елмази, чие семејство со години работи во транспортниот бизнис. Четири месеци подоцна Елмази ја напушти фирмата и во неа остана само Чокрев и како сопственик и како управител.И покрај сите промени, во фирмите во ниеден момент досега не се појави лице поврзано со енергетиката.

  

Најново

Рамо до рамо со граѓаните на Струга, Куманово и Сарај: СДСМ ги зголемува платите и пензиите и ја води државата кон членство во ЕУ

Sase Ivanovski

Нов протест на филхармоничарите пред Министерството за култура

Sase Ivanovski

Димитриевски: МТСП ги одзема ингеренциите на Општина Куманово за поставување и разрешување директор во градинката Ангел Шајче, ова е најгрубо кршење на децентрализацијата во државата

Sase Ivanovski

Ковачевски на ГЛОБСЕК: Северна Македонија како фактор на стабилност активно придонесува кон стабилен и економски силен регион

Sase Ivanovski

Петок пред Духовден, е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед

Sase Ivanovski

Борисов: Не го давам мојот пратенички имунитет, го бараат за да не се формира влада

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Граѓани пред зградата на општина Звечан, КФОР зајакнува со бодликава жица

Sase Ivanovski

Српско знаме долго 300 метри пред општина Звечан на северот на Косово

Sase Ivanovski

ДУИ реагира до ВМРО-ДПМНЕ за патиките на Груби: Затоа Груевски има четирипати поголем рејтинг од Мицкоски

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НЕ Е ГРЕВ ВО ВРЕМЕ НА КРИЗА ДА ЗАРАБОТИШ, ЗНАЧИ СИ ПОНУДИЛ СЕРВИСИ И ПРОДУКТИ И ПАЗАРОТ ТЕ НАГРАДИЛ, ТАКА РАБОТИ КАПИТАЛИЗМОТ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Данела против Мицковистите: Само тендери, паричиња и магариња товарање ви се во умот :)

Sase Ivanovski

Ристевска Јорданова: Нема гаранција дека барањата ќе престанат, проблемот е што Бугарија не го признава македонскиот народ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПОПОВСКИ: ПИСМОТО НА АГЕЛАР БЕШЕ ГОЛЕМ ДИПЛОМАТСКИ ГАФ, ТАКВО ПИСМО ДА ПИШЕШЕ РУСКИОТ АМБАСАДОР ЌЕ БЕШЕ ПРОТЕРАН ЗА 24 ЧАСА

Sase Ivanovski

42 санкции за брзо возење, 16 казнети мотоциклисти на територија на СВР Битола

Sase Ivanovski

Значаен јубилеј – 35 години Лекторат по македонски јазик на Шлезискиот универзитет во Полска

Sase Ivanovski

Маричиќ: Поглавјето 20 ја отвора вратата на пазарот на ЕУ за македонските компании

Sase Ivanovski

160 санкционирани возачи на мотоцикли

Sase Ivanovski

Кривична пријава за командирот на ОВР Виница за злоупотреба на службената положба и овластување

Sase Ivanovski

Димитриевски: Куманово единствена општина со бесплатен автобуски превоз за своите граѓани

Sase Ivanovski

Курти го нападна Блинкен: Нефер, погрешна и наивна изјава!

Sase Ivanovski

Иницијативата за уставни измени на проверка во Министерството за правда, собраниската постапка се очекува да почне кон средината на јуни

Sase Ivanovski

Ганиу: Во ДУИ владее целосна анархија!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПОПОВСКИ: ПОВРЗАНИ СМЕ СО ГРЦИЈА И СРБИЈА НЕ ПОРАДИ ПОЛИТИКА, ТУКУ ПОРАДИ ГЕОГРАФИЈА, ДРАЧ И БУРГАС СЕ МНОГУ ДАЛЕКУ И ДО НИВ ИМА ОГРОМНИ ПЛАНИНИ

Sase Ivanovski

И Груби како Мицковски си купува скапи патики. ВМРО ДПМНЕ прашува носел ли такви Груби кога бил хулиган

Sase Ivanovski

Изречени 154 казни за сообраќајни прекршоци во Скопје, 21 за брзо возење

Sase Ivanovski

Руските тенкови напредуваат, гори рафинерија во Краснодар, напад на Белгород, има мртви!

Sase Ivanovski

Замина уште еден урбан градски скопски лик: Почина Драги Христов – „Шпага“

Sase Ivanovski

Пендиков: Не се плашам, ама не е убаво чувството да добивате смртни закани со пцуење

Sase Ivanovski

Медведев: Британските власти може да се гледаат како легитимна воена цел

Sase Ivanovski

Крадец од Штип, со живеалиште во Радовиш, „оперирал“ во Гостивар

Sase Ivanovski

Судење за нападот на Пендиков: Судијата не даде одлагање, адвокатите на обвинетиот излегоа од судница

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Бројот на заболени со мултиплекс склероза расте, а терапијата е недостапна за голем број од нив

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КИНЕСКИ ВОЕН АВИОН ЗА МАЛКУ ЌЕ СРУШЕШЕ АМЕРИКАНСКИ ШПИОНСКИ АВИОН ВО ЈУЖНО КИНЕСКО МОРЕ

Sase Ivanovski

ПРОИЗВОДИТЕЛОТ НА ГРАФИЧКИ КАРТИЦИ НВИДИА СЕ ПРИКЛУЧИ НА КЛУБОТ КОМПАНИИ КОИ ВРЕДАТ НАД 1000 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ НА БЕРЗАТА

Sase Ivanovski

Кадиров повика да се прогласи вонредна состојба во Русија

Sase Ivanovski

„НУЛА ОТПАД“ ЌЕ ГО СОБИРА ГАБАРИТНИОТ ЕЛЕКТРИЧЕН И ЕЛЕКТРОНСКИ ОТПАД ОД ДОМОВИТЕ НА КАРПОШАНИ

Sase Ivanovski

Борел бара итно продолжување на Дијалогот Белград – Приштина

Sase Ivanovski

Русија им подели 1,5 милиони пасоши на жители од окупираните територии

Sase Ivanovski

Организаторите на „Ролан Гарос“ за потегот на Ѓоковиќ: Нема официјални правила што смеа да кажат играчите

Sase Ivanovski

Нема да останете сами, ја имате поддршката од целата заедница, им порача Ѓоргиевска на луѓето со мултипла склероза

Sase Ivanovski

Општина Пробиштип врз основа на барање од месните заедници и со поддршка од Советот на општината воведува бесплатен линиски превоз за повеќе населени места во рамки на територија на општина Пробиштип

Sase Ivanovski

Софиското обвинителство предлага да му се одземе имунитетот на Борисов

Sase Ivanovski

НАТО: Нападите врз мировниците во Косово мора да престанат

Sase Ivanovski

ЛУДА ЛОГИКА НА ИЛЧЕ ГЕБЕЛС: Ако не се прифатат уставните измени, оваа влада го губи легитимитетот

Sase Ivanovski

Милановиќ: Престанете да повторувате дека Косово е Србија!

Sase Ivanovski

Борел со Милатовиќ: Црна Гора е најнапредната земја кандидат

Sase Ivanovski

Фатени двајца бегалци од „Идризово“, на слобода биле само околу еден час

Sase Ivanovski

Киднапирана па пуштена малолетничка од Скопје, киднаперот бил нејзиниот дечко

Sase Ivanovski

Ангелова со 200 гласа разлика пред второпласираниот е избрана за нов ректор на УКИМ

Sase Ivanovski

Агенција за филм ѝ одговори на продукциската куќа на Милчо Манчевски

Sase Ivanovski

Трагедија во Грција, гром уби Британец додека пловел на даска

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИРКА КЛАСНАТА НА БРИТАНСКИОТ МИНИСТЕР ЗА НАДВОРЕШНИ ДАГЛАС ХЕРТ МУ ПРАВЕЛА ПИНЏУР

Sase Ivanovski

Харадинај: Курти да поднесе оставка, тој и Вјоса Османи го уназадија Косово!

Sase Ivanovski

Oсмани: Со Весела Чернева, како советничка на Петков ги водевме најтешките преговори

Sase Ivanovski

За Георгиев критиките од амбасадорот Коп и шефот на државата Пендаровски не се пријатни, но не влијаеле врз него

Sase Ivanovski

Арсовска: Рекет број 1 пред Новак Ѓоковиќ е Христијан Мицкоски – „Ќе дојдеме до Девојачки мост“, дофрли Славески

Sase Ivanovski

Битиќи од МЕФ: Го отворивме патот за одржлива и просперитетна енергетска иднина

Sase Ivanovski

Советничката на Петков под истрага за оддавање на тајни информации на власта во Скопје

Sase Ivanovski

При крај се подготовките за ревидирање на позитивната листа на лекови, за една недела ќе може да се аплицира, вели Меџити

Sase Ivanovski

МТСП: Во тек е исплата на образовниот додаток за трет мерен период за учебната 2022/2023 година

Sase Ivanovski

AETM: Успешно реализирана еко-акција на Водно со заедницата за е-трговија

Sase Ivanovski

За претседателот на Судскиот совет критиките се непријатни, но не отстапува од тврдењето дека се работи законски и без корупција

Sase Ivanovski

Спасовски учествуваше на регионалната конференција на МАРРИ „Успешни заедно! Регионални согледувања и пристапи за спречување и борба против трговијата со луѓе“

Sase Ivanovski

Вратите на Хубо Маркет се повторно отворени

Sase Ivanovski

Арсовска: Господата од СДСМ и Мицковистите функционираат одлично

Sase Ivanovski

Арсовска: Господата од СДСМ и Мицковистите функционираат одлично

Sase Ivanovski

Нема договор за повлекување на специјалните единици од Звечан, се огласи МВР на Косово

Sase Ivanovski

Џафери: Иницијативата за една изборна единица заглавена во Комисијата за политички систем

Sase Ivanovski

ЕУ преиспитува дали Унгарија е способна да претседава следната година

Sase Ivanovski

Решена мистеријата зошто позелене водата во Венеција

Sase Ivanovski

Основните јавни обвинителства во државава добиваат 18 нови јавни обвинители

Sase Ivanovski

Шефот на „Вагнер“ бесен: Зошто по ѓаволите пуштате дронови да летаат кон Москва?

Sase Ivanovski

Седум деца од Македонија во мрежата на трговците со луѓе

Sase Ivanovski

Спасовски: Ја цениме поддршката на САД, кои се гаранција за стабилност на регионот

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Сојуз на глуви: Татко претседател, ќерка генерален секретар, старосватица секретарка, кум…

Sase Ivanovski

ФОКУС: Биљана Ангелова е нов ректор на УКИМ

Sase Ivanovski

Американскиот КФОР пристигна во Лепосавиќ на Косово како засилување на италијанскиот контингент

Sase Ivanovski

Излезе од затвор собранискиот чувар Алими, кој ги даде клучевите за отворање на вратите на Собранието

Sase Ivanovski

Штом стигнат амандманите за измена на Уставот во Собрание, не може да се додаваат нови

Sase Ivanovski

Јанчева од СДСМ ѝ ја побара на градоначалничката Арсовска финансиската картичка на Градот

Sase Ivanovski
Вчитувам....