Засладените пијалоци се многу лоши за вашето здравје, но повремено парче торта не е, открија научниците. Истражувачите го проучувале ефектот на внесот на шеќер врз здравјето и откриле дека зголемениот внес на шеќер го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести, но дека засладените пијалоци се особено опасни. Од друга страна, екстремно нискиот внес на шеќер е поврзан и со полошо кардиоваскуларно здравје, а луѓето кои повремено јадат слатки имале најмал ризик од срцеви заболувања, објави „Фронтиерс“. – Најспектакуларното откритие во нашата студија е различниот однос помеѓу различните извори на шеќер и ризикот од кардиоваскуларни болести. Овој изненадувачки контраст ја нагласува важноста не само да се следи количеството шеќер што го консумирате, туку и неговиот извор, рече Сузан Јанзи, докторант на Универзитетот Лунд и еден од авторите на студијата објавена во „Frontiers in Public Health“.
Научниците следеа 69.705 луѓе за време на студијата од 1997 до 2009 година. Тие го поделија шеќерот што го консумираат во три групи – адитиви како мед, слатки и газирани пијалоци и следеа појава на 7 срцеви заболувања: два типа на мозочен удар, срцев удар, срцева слабост, аортна аневризма, атријална стеноза и атријална фибрила. Во тој период, 25.739 луѓе развиле срцеви заболувања. Научниците утврдиле дека засладените пијалоци се многу поопасни од другите шеќери што се консумираат, но дека се потребни повеќе истражувања за подобро да се разбере овој механизам.