Канцерогена состојка е откриена во овошје увезено од Шпанија, пријави Италија оваа недела до Европскиот систем за безбедност на храната. Во соопштението се наведува дека охратоксин А над законските ограничувања е откриен во сушени, делумно рехидрирани смокви од Шпанија, кои биле повлечени од малопродажните места во Италија. Италија ги извести сите земји до кои беа дистрибуирани спорните смокви: Хрватска, Франција, Германија, Литванија, Малта и Велика Британија.
Не е познато каде се продавале смоквите во Хрватска. Во Италија, смоквите веднаш беа повлечени од пазарот. Во вторник попладне, „Плодине“ објави дека ги повлекуваат „смоквите „Нобераско Спа“ од 250 г, со лот код: Л4351A, најдобро до 31.12.2025 година, поради неусогласеност“. Не е познато дали станува збор за истите смокви. Ризикот за здравјето на луѓето е сериозен, според Европскиот систем за безбедност на храната, кој откри дека во смоквите е откриено ниво од 19,7 микрограми на килограм канцерогени супстанции (дозволени се осум микрограми). Патем, охратоксинот тип А (OTA) е меѓу најчестите видови микотоксини во храната. Истражување нарачано од Европската комисија покажа дека ОТА може директно да ја оштети ДНК-та, а потврдено е дека може да предизвика рак на бубрезите, предупредува Даница.хр.