На пакувањето шува дека е „чисто кафе“, а во кесата и јачмен. Иако регулативата забранува ставање на името „кафе“ на кој било производ што содржи дури и зрно од некое жито или друга замена, очигледно е дека не секој го почитува, како што покажа неодамнешната контрола на Земјоделската инспекција на Србија. Фактот дека некои производители го криеле фактот дека мешале јачмен и други сурогати во меленото кафе буквално може да ги чини некои потрошувачи живот. Четири производители во Србија ги доведоа во заблуда потрошувачите продавајќи производи како вистинско кафе, иако содржеа разни замени. Министерството за земјоделство на Србија не објави, но наведе дека дури 600 килограми производи во вредност од 750.000 динари биле повлечени од еден производител од Нови Сад поради неправилно декларирање.
„Алергенот од јачмен не бил наведен“, појасни министерството. Колку опасно може да биде криењето на алергените преку неправилно декларирање за индивидуалните потрошувачи? Според Снежана Шундиќ Вардиќ, основач на Националното здружение „Алергија и јас“ – и како тоа може да биде, дури и опасно по живот.
„Во случаи кога прехранбениот производ не е правилно деклариран и не содржи јасно означени информации за присуството на алергени, како што е јачменот што содржи глутен, потрошувачите кои страдаат од алергии на глутенски зрна – пченица, јачмен, ‘рж – или целијакија можат да бидат сериозно загрозени. За нив, дури и најмалата количина на алергени, во овој случај глутен, може да предизвика сериозни здравствени реакции – од гастроинтестинални нарушувања и осипи, до анафилактичен шок, што може да биде опасно по живот“, изјави тој за порталот Н1. Снежана Шундиќ Вардиќ, основач на Националното здружение „Алергија и јас“. Теа Гашпар Ковачиќ, која е дијагностицирана со целијакија од десетгодишна возраст, вели дека неправилната декларација на кафето, како и на секоја друга храна, е апсолутно неприфатлива.
„Тоа е недозволиво бидејќи директно го загрозува здравјето и безбедноста на граѓаните, особено децата и луѓето кои можат да внесат алерген преку храна што го загрозува нивното здравје и живот“, вели таа за порталот Н1.