10.8 C
Скопје
06/12/2022 15:01
МАКТЕЛ

(Видео) Тренчевска: Кризата околу 2015 година донесе нови искуства и предизвици, како и неопходност од нови законски и оперативни решенија за заштита на мигрантите како ранливите категории

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска со воведно обраќање го отвори вториот дел од Министерската конференција „Одржливо управување со миграцијата во Западен Балкан“, која втор ден се одржува во Скопје, и на која учествуваат амбасадори, министри, експерти и други гости, од земјите на Западен Балкан, Европа, Азија и САД.

  

Министерката Тренчевска се осврна на периодот околу 2015 година, кога Република Северна Македонија беше соочена, пред се со хуманитарна криза, а секако и со сигурносна со оглед на прекуграничните движења, предизвикани од ненадејни масовен приливи на мигранти на нашата јужна граница.

Преку 1 милион луѓе беа во транзит во период од 2015 до 2016 година, а имавме периоди кога и над 10.000 мигранти дневно поминува низ нашата територија барајќи начин да стигнат до земјите членки на Европската унија. И ние, како и земјите во регионот, и во ЕУ, веднаш се обидовме да ги заштитиме ранливите лица што е и главниот мандат на Министерството за труд и социјална политика. Поддржани од нашите партнери УНХЦР, ИОМ и УНИЦЕФ, започнавме со организирање на тимови од социјални работници, психолози, едукатори и преведувачи кои обезбедуваа организирано сместување, психосоцијална поддршка, хуманитарна помош во храна и облега, неформално образование и детски катчиња во соработка со домашните и меѓународни невладини организации,“истакна Тренчевска.

  

Таа посочи дека кризата во 2015 година донесе сосема нови искуства, нови предизвици кои бараа нови законски и оперативни решенија за управување со таканаречените МЕШАНИ миграциони текови.

Од овој аспект би сакала да истакнам дека наша примарна цел беше и остана заштитата на непридружувани и разделени деца каде преку доделување на старател и зацврстување на механизмите на алтернативни форми на згрижување како што се згрижувачките семејства и малите групни домови се обидовме да обезбедиме опкружување во кое во најкраток можен рок требаше да се идентификува најдобриот интерес на детето. Истиот приоритет беше даден и на другите ранливите категории на лица како што се сами жени, трудници, стари и изнемоштени лица. Освен моментален одговор во форма на социјална заштита и хуманитарна помош, Министерството ги преточи научените лекции во низа документи и политики со што почнавме формирање на база на знаење како дел од идната рамка за управување со миграции како што се оперативни процедури и правилници и прирачници кои и денеска се користат од страна на стручните служби и теренските работници,“ истакна Тренчевска.

Министерката посочи дека, процесот на управување на кризната состојба, во соработка со Министерството за внатрешни работи и Министерството за здравство, одреден број од мигрантите побараа азил односно меѓународна заштита во Република Северна Македонија. Како и дека Министерството за труд и социјална политика како главен носител на социо-економските права ја има најголемата одговорност за обезбедување на пристап на лицата бегалци и лицата под супсидијарна заштита до социјалните услуги, домување, вработување и здравствено осигурување.

Овие права се загарантирани со измените во Законот за социјална заштита и Законот за здравствено осигурување кои ги изедначуваат лицата под меѓународна заштита со македонските граѓани во поглед на пристапот до правата. Додека трае самата постапка, лицата баратели на азил се сместени во единствениот центар за прифат на барателите на азил кој е институција во склоп на системот на Министерството за труд и социјална политика.

Министерката истакна дека навременото откривање на можноста некое лице, особено дете да биде вовлечено во трговија со луѓе е основа за правовремена интервенција со цел да се спречи експлоатацијата и да се обезбеди навремена поддршка.

Таа информираше дека, во 2021 година донесени се Националната Стратегија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција 2021-2025 со Национален акциски план за борба против трговија со луѓе и илегална миграција 2021-2025 (НАП) и Акцискиот план за борба против трговија со деца, како интегрален дел на Националната стратегија. Во 2021 донесен е Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејно насилство во кој како облик на родово базирано насилство е дефинирана трговијата со жени и девојчиња, и во услугите се предвидува сметување на жртвите на трговија со луѓе во Центар за жртви на трговија со луѓе.

Во насока на подобрување на процесот на идентификација и заштита, во текот на изминатиот период со поддршка на ИОМ воспоставивме 5 мобилни тима во Скопје, Битола, Куманово, Гевгелија и Тетово за идентификација на ранливи категории граѓани вклучително и жртви на трговија со луѓе. Во составот на мобилните тимови има претставници на Центрите за социјална работа, претставници на Министерството за внатрешни работи националната единица за борба против трговија со луѓе и здруженија на граѓани,“ посочи Тренчевска.

Таа истакна дека, согласно препораките на меѓународната за едница,е  формиран и Оперативен тим во кој покрај обвинителството, МВР и МТСП вклучено е  и здружение на граѓани како дел од тимот за официјална идентификација на жртви и потенцијални жртви на трговија со луѓе.

Министерката се осврна на циркуларната миграција, како и дека од трите билатерални договори за сезонска работна сила кој РСМ ги има потпишано со Германија, Словенија и Катар, само оној со Германија се спроведува, каде на годишно ниво се испраќаат одреден број на сезонски работници.

Во делот на справување со дефицитот на работна сила во одредени сектори на домашниот пазар на труд, во минатото МТСП направи одредени измени на постојниот Закон за вработување и работа на странци со кои се олесни пристапот на странците за краткотрајни услуги кои може да се реализираат на територија на државата во период не подолг од 60 дена.

Во 2015 беше донесена првата Резолуција на миграциска политика на Република Македонија 2015-2020 година, а минатата година беше донесена новата Резолуција на миграциска политика на Република Северна Македонија 2021-2025 година.

Анализата на постигнатите и имлементирани мерки од претходната Резолуција упатува на превземање на итни мерки во насока на стимилирање на младите кадри со цел ублажување на притисокот на одлив на високоедуциран кадар. Мерките за локално умрежување на агенциите за вработување каде ќе се нуди и побарува работната сила се еден од напорите за промовирање на циркуларната односно дневна миграција.

Таа изрази уверување дека денешната конференција ќе биде поттик за  понатамошно промовирање на вредностите на легалната миграција во нашите држави и заштита на правата на идните “лица во движење“, (без разлика дали станува збор за доброволна или присилна миграција), и нивно одвраќање од замките на трговците со луѓе.

  

Најново

Нано Ружин: САД испрати експерти за антикорупција во Скопје затоа што македонските авторитети се неефикасни

Sase Ivanovski

Почина новинарот Димитар Ќуркчиев, семејството и пријателите се простуваат од него и на социјалните мрежи

Sase Ivanovski

Опозициските пратеници со црни натписи „Темнина во Србија без слободни медиуми”ги поддржа телевизиите Н1 и Нова С

Sase Ivanovski

Приведен босанскиот министер Лучиќ злоупотреба на положбата и трошење народни пари

Sase Ivanovski

Борел: Последниот предлог договор до Белград и Косово е испратен вчера

Sase Ivanovski

(ФОТО) Симон Трпчески замина во Ерменија, каде неговата ќерка ќе ја претставува Македонија на Јуниорски Евросонг

Sase Ivanovski

Здравство воведе модул за електронско пријавување на несаканите ефекти од вакцинацијата

Sase Ivanovski

ЕСМ: ТЕЦ Неготино е вклучен на мрежа и испорачува електрична енергија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КАКО СЕ ЖИВЕЕЛО ВО СОВЕТСКИОТ СОЈУЗ?

Tamara Ivanovska

Герасимовски до пензионерите: Пријавете се за доделување парична помош, рокот истекува утре

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Сведоштва за студентските домови

Tamara Ivanovska

Приведени двајца крадци од Куманово, одземеното вратено на сопственикот

Sase Ivanovski

Западниот Балкан и ЕУ заеднички ќе се справуваат со последиците од енергетската криза

Sase Ivanovski

Премиерот Ковачевски на Самит во Тирана пречекан од премиерот на Албанија Рама

Tamara Ivanovska

СДСМ: Мицкоски нема доблест ниту да им се извини на скопјани за хасот во градот

Tamara Ivanovska

Владата донесе одлука да се поништи одлуката за прием на Онишченко во државјанство

Sase Ivanovski

Грковска: На сајбер безбедноста треба да гледаме како инвестиција која ја јакне довербата на граѓаните во институциите

Tamara Ivanovska

ЕУ со 18 милиони евра ќе ја развива Преспа

Sase Ivanovski

РЕК Битола и ТЕЦ Осломеј нема да се затворат, тврди Битиќи

Sase Ivanovski

Кој е Добре Митрев, човекот кој стои зад отворањето на бугарски „клуб – канцеларија“ во Кавадарци

Sase Ivanovski

СДСМ: За работата на ЈСП, ВМРО-ДПМНЕ да праша во УО, таму скоро се сите се членови на нивната партија

Tamara Ivanovska

ВЕЧНА СЛАВА: 11 години од смртта на Гоце Арнаудов

Sase Ivanovski

Иницијатива за лекторат по македонски јазик во Тирана

Tamara Ivanovska

Блерим Беџети ги подбра министрите на ДУИ: Повеќе се фалат од што работат

Sase Ivanovski

ЈОНУЗ: Е па политичари, идите бре у пи*ку лепу материну!

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Директорите на СДС, ДУИ и ЛЕВИЦА управуваат со хаосот во Град Скопје, Арсовска спроведувач на крими интереси на Ковачевски

Tamara Ivanovska

Зеленски ги посети војниците во Славјанск на Денот на вооржените сили на Украина

Sase Ivanovski

Приведен крадец по распишана потерница

Tamara Ivanovska

За што разговарале Ковачевски, Макрон и Шолц на денешната средба во Тирана?

Sase Ivanovski

166 санкции за брзо возење

Tamara Ivanovska

Владата го поништи државјанството на Онишченко

Sase Ivanovski

8 декември 2022 година (четврток), ‘’Св. Климент Охридски”, е неработен ден за сите граѓани на Република Северна Македонија.

Tamara Ivanovska

Австрија и официјално кажа „не“ за пристапување на Бугарија и Романија во Шенген

Sase Ivanovski

Произведени 12.379 MWh во текот на изминатото деноноќие и целосно задоволени потребите на домаќинствата и малите потрошувачи

Tamara Ivanovska

Вештите лица ги спровеле сите неопходни увиди и анализи за автобуската несреќа кај Ласкарци

Sase Ivanovski

Приведен разбојник од Кондово за издржување на казна затвор од пет години

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Драма во Албанија: На големите протести на опозицијата нокаутиран Сали Бериша!

Sase Ivanovski

СЕ ОГЛАСИ ЛИЛА ПО ТРАГЕДИЈАТА: Бог ќе ви суди, тие родители изгубиле дете, таа не е веќе меѓу живите – освен името ништо друго не знаете за неа!

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Ефектот од средбите Арсовска – Ковачевски: Блокиран град, банкротирано ЈСП и сомнеж за провизии во џебот на скопски сметководител

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Срамниот избор на Дамева за претседател на Судски совет го покажува трулиот систем, Ковачевски продолжува да го распупува правосудството

Tamara Ivanovska

УЧЕСТВО НА СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА 60. ГЕНЕРАЛНО СОБРАНИЕ НА ПАБСЕК

Tamara Ivanovska

СДСМ: Мицкоски стои зад блокадите и хаосот во Скопје, дрско ги малтретира скопјани

Tamara Ivanovska

Тренчевска: Успешните младински политики на дело – „Гаранција за млади“ ги надмина поставените цели

Tamara Ivanovska

Комунална хигиена репарација на контејнери

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Ковачевски го врати Ристо Бекатон Пенов од транзицијата за да се заканува и глуми шериф

Tamara Ivanovska

ЧИТАЊЕ ЗГРАДИ: ИЗВЕДУВАЧКИ ПРАКТИКИ ВО УРБАН КОНТЕКСТ

Tamara Ivanovska

Кривична пријава против скопјанец за „злоупотреба на службена положба и овластување” и „фалсификување службена исправа”

Tamara Ivanovska

Бесими на билатерален скрининг за финансиска контрола – Законот за буџети темел на реформите за подобрување на управувањето со јавните финансии

Tamara Ivanovska

Претрес во Општина Чешиново – Облешево, пронајдени пушка и муниција

Tamara Ivanovska

Ако мислат дека треба,нека не тргнат на сила, Ленин од денешните барикади

Tamara Ivanovska

Пенов: Блокадата на автобуските превозници во Скопје нанесува огромна штета на граѓаните

Tamara Ivanovska

Хакирана руската банка ВТБ

Tamara Ivanovska

Продолжуваат протестите на приватните автобуски превозници

Tamara Ivanovska

Ова не е сообраќаен хаос, ова е анархија

Tamara Ivanovska

Левица со кривична пријава против менаџерите на ЕВН заради непријавување кражба на струја во Арачиново

Tamara Ivanovska

Се огласи Агелер: Тимот за санкции од Вашингтон е во Македонија, ќе казнува поранешни и актуелни корумпирани политичари!

Tamara Ivanovska

Вучиќ од Тирана: Подобро да сте за масата, отколку мени на масата

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) МАСК ОБЈАВИ КАКО СЕ БРИШЕЛЕ ДОКАЗИ ЗА БАЈДЕН НА ТВИТЕР Белата куќа реагираше, „тоа е интересна случајност“

Tamara Ivanovska

ЛУКАШЕНКО СЕ ПОДГОТВУВА ЗА ВОЈНА? Белоруските вооружени сили почнаа вежби за борбена готовност

Tamara Ivanovska

ПУТИН МУ ПОДГОТВУВА АТЕНТАТ НА ЛУКАШЕНКО Му замерил што не пушта војници во Украина

Tamara Ivanovska

Инвестиции за најмладите – Аеродром добива три нови детски игралишта

Tamara Ivanovska

Приведено лице од гостиварско, затекнато при бесправна сеча на дрва

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Потпишан договор за поевтини роаминг услуги за земјите од Западен Балкан со земјите од ЕУ

Tamara Ivanovska

Владев: Општина Свети Николе оствари одлични резултати во 2022 година, продолжуваме со исто темпо во идната година

Tamara Ivanovska

Лишен од слобода крадец, одземеното е вратено на сопственикот

Tamara Ivanovska

Паметни системски решенија за станбени и деловни простории – Energy Intelligence го отвори новиот изложбен салон во Скопје

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Стоилковски: Зад хаосот на Ковачевски и Арсовска има договор бугарска фирма да го земе приватниот градски сообраќај?

Tamara Ivanovska

Вучиќ од Тирана: „Дојдов за да имаме шанса да кажеме што мислиме“

Tamara Ivanovska

Да ги спречиме младите да си одат, вели Тренчевска

Tamara Ivanovska

Овој четврток одиме на Руфтоп новогодишен базар во Скопје Сити Мол

Tamara Ivanovska

Путин распореди крстосувачки ракети кон Јапонија

Tamara Ivanovska

За работата на ЈСП, ВМРО да праша во УО, таму се нивни членови, велат од СДСМ

Tamara Ivanovska

Демонстранти во Софија ги исвиркаа рускиот митрополит: „Стоп Путин“, „Умри Путин”

Tamara Ivanovska

Почина новинарот Марјан Јанев

Tamara Ivanovska

Косовска новинарка добива смртни закани поради швајцарскиот репрезентативец

Tamara Ivanovska

МВР со детали за сообраќајката во која загина малолетник

Tamara Ivanovska

Индија: Прв банкомат за купување злато

Tamara Ivanovska

Кенеди центарот ги додели овогодишните награди за исклучителен придонес во американската култура 

Tamara Ivanovska

Лукаревска: Даночни реформи ќе има, но не треба да се носат проблематични решенија

Tamara Ivanovska

Бразил лесно ја мина осминафиналната пречка

Tamara Ivanovska

Leave a Comment