0.8 C
Скопје
27/11/2022 03:38
МАКТЕЛ

   

Претераниот оптимизам за зелената агенда

 

Каде всушност лежи проблемот или поточно проблемите бидејки ги има повеќе. Најпрвин околу зависноста. Бегајки од зависноста од Русија, ЕУ па и цела Европа влетува во прегратките на Кина во иста, па дури и поголема зависност. Имено скоро сите суровини, метали и минерали, кои се неопходни за зелена транзиција ги поседува Кина од кои најголемиот дел во 70 до 90 посто, а тие кои не ги поседува таа ги има Русија, а од Русија, заради санкциите ги увезува само таа. Доколку не се од Кина и Русија тогаш се од на пример Индонезија и Филипините, а таму концесиите за рудниците ги држи, погодувате, пак Кина. Без тие суровини нема зелена транзиција бидејки без нив нема ни фотоволтаици, ни електрани на ветар, ни електроника, ни батерии, ни електрични автомобили. Значи ЕУ, па и најголем дел од светот скоро во целост би зависеле од Кина што сериозни актери на светската политичка арена никако не смеат да си го дозволат. Импликациите се неизбежни и многубројни. Она што прво паѓа на памет е кога во такви околности Кина би го нападнала Тајван во светот би настанал целосен хаос. Западот би морал да воведе санкции и на тој начин би ја пресекол гранката на која седи. А такво сценарио воопшто не е неверојатно, дури е минималистичко. Геополитиката е незгодна дисциплина, а геополитичката реалност, во контекст на зелената транзиција станува се посложена.
И идејата дека со зелената транзиција ќе се забават и спречат климатските промени стои на се поклимави нозе. ЕУ дури се залета дека до 2035 ќе престанат да произведуваат бензински и дизел автомобили, но кога се соочија со фактите набргу ретерираа. За да возат сите автомобили на електричен погон потребно е огромно производство на струја, а таа ни во моментов ни во блиска перспектива не може да се произведе од обновливи извори. Ова особено ќе биде проблем кога потребите за електрична енергија драстично ќе се зголемат. Во тој случај потребната струја покрај од обновливи извори ќе мора да се произведува и од фосилни горива, како и од нуклеарни реактори кои се повеќе се наметнуваат како неопходност. Друг проблем е што зелената енергија е нестабилна и нестална, а енергетскиот сектор мора да обезбеди стабилност на системот. Базната енергија не може да биде обезбедена од такви нестабилни извори и уште долго време класичните електрани ќе бидат незаменливи.Покрај ова преоѓањето на зелена енергија претпоставува огромно, неколкукратно зголемено производство на разни видови метали и минерали кое нешто изискува огромни количини на енергија како за производство така и за нивни транспорт. Многу од овие суровини доаѓаат од прекуокенски држави и самиот нивен транспорт претставува големо загадување и остава значителен карбонски отисок. Парадоксот е очигледен.Од аспект на заштита на животната средина исто така постојат многубројни контрадикторности. Самото производство на потребните суровини, кое ќе мора многукратно да се зголеми, бара многу енергија, а уште повеќе претставува голем загадувач на природната средина. Примерот со литиумот е особено интересен поради неговата круцијална улога во зелената транзиција. Неговото производство предизвикува големи негативни нуспојави за околината што го прави неприфатлив за експлоатација за локалните заедници. Особено во густо населени држави какви што се европските. Во Европа најголемо наоѓалиште на литиум има на границата помеѓу Шпанија и Португалија меѓутоа поради отпорот на локалното население не се експлоатира ни во едната ни во другата држава. Слично е и во Германија, во нејзиниот јужен дел, а неодамна бевме сведоци и на револтот во Србија.
Штетноста по околината е огромна и при експлоатација на останатите суровини неопходни за зелената транзиција и тие метали и минерали дури и кога ги има во западните држави како Европа и САД на пример, не се експлоатираат заради штетноста и се увезуваат главно од Кина и некои азиски и јужноамерикански држави кај кои не постојат построги еколошки стандарди. На тој начин се доаѓа во парадоксална ситуација да суровините неопходни за зелена транзиција главно ги нема, а и кога ги има не се погодни за експлоатација. Покрај ова од еколошки аспект се штетни и малите хидроцентрали кои на почетокот беа промовирани како погодно решение за задоволување на потребите за електрична енергија.Се чини изненадувачки колку површно е влезено во еден таков стратешки проект каков што е зелената транзиција и се влегло во “олако обечана брзина”. Една реномирана студија покажува дека прокламираната цел на Велика Британија своите енергетски потреби да ги задоволува претежно од сонцето и од ветарот е сметка без крчмар бидејки за такво нешто едвај да би била доволна целата површина на Велика Британија, што би бил еколошки, прехрамбен и секаков проблем. Како што споменав ЕУ најави па се повлече од најавата дека после 2035 веќе нема да произведува возила со мотори на фосилни горива, но набргу увидоа дека е неизвесно дали ќе можат да ги обезбедат потребните предуслови бидејки им фали и литиум и скоро сите останати суровини, им фали енергија, им фалат места за полнење на електричните возила кои би требало да ги има барем околу 7 милиони, само нема да им фали загадување затоа што возилата освен од издувните гасови, воздухот го загадуваат и со абење на пневматиците и кочниците, особено кај електричните возила кои се потешки од обичните. Згора на тоа околу 600.000 високо квалификувани работници би останале без работа.На каков начин ова ја тангира Македонија, на секаков. Се што важи за Европа во поглед на недостаток и зависност од суровини важи и за нас. И целата територија да се покрие со фотоволтаици и електрани на ветар не би се обезбедило доволна, а особено не стабилна енергија. Тие можат да бидат помошен извор на енергија, но главен секако не. Во кој точно правец треба да се оди треба да кажат енергетските експерти, но неоспорен е фактот дека на ова ниво на технолошки развој зелената енергија покажува значителни слабости кои мораат да бидат земени во предвид при дефинирање на енергетската стратегија, а не да се оди со грло во јагоди.

   

Најново

МИЦКОВСКИ, КОЈ ИМАШЕ ХИДРОЦЕНТРАЛИ ДОДЕКА БЕШЕ СОВЕТНИК ЗА ЕНЕРГЕТИКА НА ГРУЕВСКИ И ДОДЕКА БЕШЕ ДИРЕКТОР НА ЕЛЕМ: ЌЕ ЗАБРАНИМЕ ПОЛИТИЧАРИ ДА СЕ БАВАТ СО БИЗНИС НА ЕНЕРГЕНСИ?!?!

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ СЕ ЖАЛИ: Кога ќе го видам или слушнам Кастриот Реџепи имам тегоба во стомакот

Sase Ivanovski

ЕВЕ НА ШТО СЕ ДОЛЖИ ПРЕСВРТОТ НА БОИШТАТА – УКРАИНЦИТЕ СЕ БОРАТ КАКО ФАНАТИЦИ: ИСПАЛУВАЛЕ ПО 4000 ГРАНАТИ ДНЕВНО, ОД 350 ХАУБИЦИ КОЛКУ ШТО ДОБИЈА ОД САД НА ПОДАРОК, ГИ СТОПИЛЕ ЦЕВКИТЕ НА СТОТИНА, ПРАТЕНИ НА ПОПРАВКА ВО ПОЛСКА

Sase Ivanovski

МОНСТРУМ: Путин пред мајките на загинатите војници изјави дека не жали што ја почнал војната

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: АПЕЛИРАМ ДО ТАРАВАРИ ДА СЕ ВРАЗУМИ

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: КОГА ЈАКИМОВСКИ ДОЈДЕ ДА МЕ МОЛИ ДА ГО ПОДРЖАМ ВО ВТОР КРУГ ВО КАРПОШ ДОБАР МУ БЕВ, СЕГА НЕ МУ ЧИНАМ

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: ОДБИВАМ ДА ИМ СЕ ИЗВИНАМ НА СКОПЈАНИ ЗА ДАНЕЛА, НЕ СМЕ НИЕ НИШТО КРИВИ

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: Јас и градоначалниците на ВМРО ДПМНЕ се зафативме и ги решивме проблемите со мостовите кај Хотел Русија и оној во Карпош на Љубљанска

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЗЛАТЕВ Е ЛЕГЕНДА, ЛАПА ПАРИ ОД УНГАРСКО МАСЛО И ГО ПРАШУВА МИЦКОВСКИ: Колку луѓе имате платено да не ве критукуваат или да ве фалат на јавната сцена, има неколку кои ми се сомнителни

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ СО ИДИОТСКА ИЗЈАВА НА ДЕЦЕНИЈАТА: Сите сакаат да бидат лидер на ВМРО ДПМНЕ, никој не сака да биде лидер на СДСМ?!?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА МИЦКОВСКИ: НЕ СУМ СИГУРЕН ДЕКА ЌЕ ПОБЕДЕВМЕ ВО СКОПЈЕ БЕЗ НЕЗАВИСЕН КАНДИДАТ КАКО ДАНЕЛА

Sase Ivanovski

ВАКВА ГЛУПЕРДА СЕ РАЃА ЕДНАШ НА 100 ГОДИНИ – ЗЛАТЕВ: Денеска во земјава има повеќе криминал од времето на Грујо и Мијалков?!?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ГЕРО СЕ ЖАЛИ: МЕ СРЕЌАВААТ ЛУЃЕ НА УЛИЦА И МЕ ОБВИНУВААТ ДЕКА СУМ ГО УНИШТИЛ СЈО

Sase Ivanovski

СДСМ ПОЛЕКА ЈА ПАЛИ МАШИНАТА, ВМРОВЦИТЕ ПАК ЛИ ЌЕ ОСТАНАТ ВО ОПОЗИЦИЈА?!

Sase Ivanovski

ВАНКОВСКА СЕ НАЛУТИ: ГИ БЛОКИРАШЕ СИТЕ ШТО НЕ И СТИСКАЛЕ ЛАЈКОВИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЛЕГЕНДАТА НА МАКЕДОНСКОТО НОВИНАРСТВО, АТАНАС КОСТОВСКИ – ТАСКО: Во Македонија има две вистини, таа на медиумите на СДСМ и таа на медиумите на ВМРО!

Sase Ivanovski

Петковски: Пробиена е безбедноста на Собранието, Џафери е должен да го расчисти случајот

Tamara Ivanovska

Јадранка КОСТОВА: Сите се наши, и ајдуците и паразитите!

Tamara Ivanovska

Хрватската пошта одби да изработи поштенски жиг со ликот на Тито

Tamara Ivanovska

ГО НАШОЛ ТАТКО МУ ВО ИМПРОВИЗИРАН ГРОБ ВО ХЕРСОН Приказната на Серхиј открива што правеле Русите пред да си заминат

Tamara Ivanovska

ПУТИН БИ МОЖЕЛ ДА МОБИЛИЗИРА 300.000 ЖЕНИ? Ако се оди на целосна мобилизација, тоа се вкупно 2 милиони луѓе

Tamara Ivanovska

ТЕШКО МОЖЕ ЧОВЕК ДА ЗАПАМТИ 15 ИМИЊА ЗА СУДИИ За Црвенковска нема ништо спорно во списоците со предлози за членови на Советот

Tamara Ivanovska

КУРТИ ВЕЛИ ДЕКА ЌЕ ИМА ПРИЗНАВАЊЕ НА КОСОВО НАПРОЛЕТ Српската листа му одговори, „часовникот чука единствено за формирање на ЗСО“

Tamara Ivanovska

И АВМУ ГО ОСУДИ ОДНОСОТ НА РАМАДАНИ КОН НОВИНАРКАТА ДОДЕВСКА „Носителите на јавни функции не смеат да упатуваат вулгарни навреди“

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Први сме во регионот во енергетска трансформација, можеме да станеме зелен центар на Европа

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски од Штип: Во македонскиот исток речиси и да нема пат кој не е обновен во време на СДСМ

Tamara Ivanovska

ЈАПОНСКОТО ЈАБОЛКО, ХРАНАТА НА БОГОВИТЕ, ПОТЕКНУВА ОД КИНА А НАЈМНОГУ ГО ИМА ВО ГЕВГЕЛИСКО – ВАЛАНДОВСКИОТ РЕГИОН

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Први сме во регионот во енергетска трансформација, можеме да станеме зелен центар на Европа

Tamara Ivanovska

Костадинов: СДСМ реализираше антикризни мерки од 760 милиони евра, грижата за граѓаните и компаниите продолжува

Tamara Ivanovska

(Видео) Миланов: Локалната власт на ВМРО-ДПМНЕ ја води општина Штип во финансиски амбис

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Следува ново покачување на пензиите и платите во 2023

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Имам одржлив економски план, 2023 е година на економски пресврт

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски од Штип: Големината на СДСМ е во државничките политики насочени кон иднината

Tamara Ivanovska

Лукаревска од Пробиштип: 2023 е година на економска пресвртница, грижата за сите продолжува

Tamara Ivanovska

Андрески: Приоритет во време на кризата е зголемување на домашното производство на храна и поддршка на земјоделците

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) БРАВО ОЛИВЕР СПАСОВСКИ: Со реновирање на 78 полициски станици со енергетски ефикасни фасади и ставање фотоволтаици на кров заштедена 30% струја во октомври

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: И во Пробиштип СДСМ е силно и одлучно – заедно со граѓаните на трибина ги потврдивме заедничките заложби што како Влада ги исполнуваме во континуитет

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ФОТО РЕПОРТЕР ЗАСТАНА ДА СЛИКА НА УЛИЦА ВО ЊУЈОРК ПРЕКРАСНА ДЕВОЈКА ОД АЛБАНИЈА

Sase Ivanovski

БОМБА НА СДК: БУНТ ВО СУДСКИОТ СОВЕТ, ЧЛЕНОВИТЕ ИЗБРАНИ ОД СУДИИТЕ СПРЕЧИЈА ДА ПОМИНЕ ГОТОВ СПИСОК ЗА ГЛАСАЊЕ ЗА КЛУЧНИ МЕСТА ВО АКАДЕМИЈАТА ЗА СУДИИ И ОБВИНИТЕЛИ

Sase Ivanovski

СДК: „Кајмак“ не е лесен филм, но има животворен хумор и затоа лесно се прима. Баш хуморот е алатката што ја трансцендира суштината на приказната, комплексна како и самиот живот – за малку љубов, за трошка среќа живееме

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПОГЛЕДНЕТЕ КАКО СОЦИЈАЛДЕМОКРАТИТЕ ГО ПРЕЧЕКАА КОВАЧЕВСКИ ВО ШТИП

Sase Ivanovski

(ФОТО ГАЛЕРИЈА) БРАВО: ВАКА ЌЕ ИЗГЛЕДА НОВИОТ ПЛОШТАД ВО ШУТО ОРИЗАРИ

Sase Ivanovski

Приведени крадци фатени на дело во Скопје

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Премиерот Ковачевски во посета на фабриката за масло Брилијант во Штип

Sase Ivanovski

Во Белгија запленети 115 килограми кокаин, вреден над 11 милиони евра

Sase Ivanovski

Жените на протест во Либан: Бараат поголеми казни за насилство и малтретирање

Sase Ivanovski

Здружението Социо-културен простор Тетово остана без простории

Sase Ivanovski

Ангеловска-Бежоска: Депозитите на населението повисоки за 130 милиони евра од почетокот на годинава

Sase Ivanovski

Битиќи негира дека контактирал со Онишченко

Sase Ivanovski

Чеченците добија ново оружје. Кадиров: „Задоволство е да се пука од него“

Sase Ivanovski

Путин ликвидираше уште еден непослушник – ненадејно почина министерот за надворешни работи на Белорусија

Sase Ivanovski

КАРДИНАЛ ГО ШПИУНИРАЛ ПАПАТА ЗА ДА ГО УЦЕНУВА: На пријателка потрошил половина милион евра

Sase Ivanovski

ПУТИН ГУБИ ВАЖЕН СОЈУЗНИК: Му се затвораат вратите

Sase Ivanovski

БОЛНАТА ВИСТИНА КОЈА ЌЕ ВЕ ШОКИРА: Еве зошто децата во рацете на питачите секогаш спијат

Sase Ivanovski

Отец Оливер Петровски – Маж на годината за 2022 во избор социјалните медиуми

Sase Ivanovski

Владејачката словенечка партија го напушта Твитер

Sase Ivanovski

Приливот на странски директни инвестиции во Црна Гора е 847 милиони евра

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Судијка во долна облека се појави на рочиште: Запали цигара, сите се прашуваат дали е нормална

Sase Ivanovski

НА БАНДEPИ ВО СКОПЈЕ 3AЛЕПЕНИ Ш0КАТНИ СООПШТЕНИЈА: “ВАЖНО! ЖЕНИ ВНИМАВАЈТЕ НА СВОИТЕ МАЖИ КОИ ОДАТ НА РОДИТЕЛСКА”

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Миа Костова брутално искрена за тоа дали е подобар сексот со маж или со жена?

Sase Ivanovski

ПОРАНО СЕ ОДЕШЕ КАЈ ШКОЛСКИОТ ПСИХОЛОГ САМО ЗА ДА СЕ ЈАВИШ ДОМА, ДЕНЕС – ПОЛНИ РАЦЕ РАБОТА Поголемите деца со депресии, помалите – АДХД

Sase Ivanovski

САМИ ПРОТИВ НИКОЈ Србија е единствената во регионот што не ги почитува мерките на ЕУ против Русија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Сара Климоска и Филип Трајковиќ од Кајмак во емисијата Стадион на Канал 77

Sase Ivanovski

ДРЕСОТ СО КОСОВО НА СРПСКИТЕ ФУДБАЛЕРИ ЈА НАЛУТИ ФИФА Отворена е истрага за натписот „Не се предаваме!“

Sase Ivanovski

САКАВ ДА КУПАМ БАНКА ВО МАКЕДОНИЈА, АМА СЕГА НЕ КУПУВАМ! Онишченко вели дека веќе не го интересира енергетскиот бизнис

Sase Ivanovski

Ковачевски: Не постои застој, ниту селективност при склучувањето на договорите меѓу компаниите и ЕСМ за поевтина струја

Sase Ivanovski

Цената на зејтинот намалена за 40 денари

Sase Ivanovski

Ковачевски: Политичари како Костадинов не се пожелни во Македонија

Sase Ivanovski

Ленин со видео: Како Данела дрско лаже дека во кампања не се возела со приватен автобус

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Ковачевски: Намалување на цените на основните прехранбени производи е очекувано со успешните антикризни владини мерки

Sase Ivanovski

СДСМ:ВМРО-ДПМНЕ со фаличен калкулатор сака да ги излаже граѓание, не се зголемуваат цените на Катастар

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Ковачевски во „Актива”: Домашните компании со владина поддршка инвестираат и вработуваат, кризата е и можност за економски раст и развој

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Ковачевски: На изборите во 2024 година ВМРО-ДПМНЕ ќе доживее пораз

Sase Ivanovski

СДСМ:Буџетот за 2023 година обезбедува економска пресвртница и повисоки плати и пензии

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ковачевски има проблем со реалноста – Македонија е во економска и социјална катастрофа и затоа катастрофално ќе изгуби на избори

Sase Ivanovski

Максим Димитриевски: Набавивме 12 возила за јавните претпријатија, Куманово помеѓу најдобро класифицираните општини со опрема и современа механизација, ЈП Водовод Куманово после 20 години добива нова опрема

Sase Ivanovski

ОСМАНИ ВО ПРВА ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА КРАЛСТВОТО САУДИСКА АРАБИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)ГОРИ НАВИВАЧКОТО СЕЛО БЛИЗУ СТАДИОНОТ ЛУСАИЛ ВО КАТАР Чадот е видлив од далеку

Sase Ivanovski

ОСМАНИ САКА ДА СЕ СРЕТНЕ СО ОСНОВАЧИТЕ НА КЛУБОВИТЕ „Да видиме која е нивната цел, да изградиме мостови на соработка“

Sase Ivanovski

ИЗБОРИТЕ ЌЕ БИДАТ ВО 2024-ТА, ВМРО-ДПМНЕ ПАК ЌЕ ИЗГУБИ Ковачевски зборува за иднината и за можната коалиција со Алтернатива

Sase Ivanovski

Leave a Comment