-0.2 C
Скопје
03/02/2023 08:05
МАКТЕЛ

   

ЈОНУЗ: Е па политичари, идите бре у пи*ку лепу материну!

     

Алберт Ајнштајн рекол ‘‘државата е настаната поради човекот а не човекот поради државата, затоа таа треба да биде наш слуга, а не ние нејзини робови‘‘! А, јас ке прашам која држава! Имаме ние држава!? Не, ние имаме селска задруга, во која владее амбиентот на стиховите од Џорџе балашевич ‘‘парада пијанства и кича‘‘. Опиеноста од власт и парада на искомплексирани бели мајмуни кои сметаат дека ако се зачешлале и избричиле, не личат веќе на мајмуни. Секако фигуративно де! Јас не мислам дека политичарите се мајмуни. Луѓе се, какви такви. И тие, се идоли на маса млади кои останале во државата следејки го својот анестезиран сон кон само една конструкција. Како да влезат во политика како единствен начин нешто да се успее во животот. И така младите мајмуни следејки ги големите мајмуни, доаѓаат во полн израз во онаа досетка што шеташе по Београд на времето а која вели ‘‘ мајмун ради шта мајмун види‘‘! Каков пример му даваш, така мајмунот те емитира. Ајде да анализираме каква младина стои зад Македонија, ако се земе во предвид дека политичките партии се тие кои креираат амбиент на живот. Значи, да започнеме од почеток, пишува Агим Јонуз во колумна за коха.мк.

  

Какви промени може да донесат младите ако уште од деца се моделирани по терк на ‘‘ партијата ти е и татко и мајка‘‘. Онолку колку што имаме партии, толку имаме и ‘‘мајки и татковци‘‘ кои младите уште во раните години ги кројат како што се потребите на партијата и нејзината ‘‘програма за светла иднина‘‘. Имаме два вида млади. Едните, кои викаат ‘‘ма да ти ебам и партија и држава и ваква иднина‘‘, одам да мијам чаши по светските барови, фаќам прва шанса да се изгубам од тука засекогаш, и другите кои или немаат избор, или храброст, или можност да одат, па се помируваат со живот во кој како и да анализираш, резимето е дека правило е дека нема правила. Секако, освен да си најдеш дебела сенка под чадорот на некоја партија. Тогаш ти немаш потреба да се секираш за својата иднина зашто бездруго партијата ке ти ја скрои. Ако дочекаш некаква ‘‘ смена на генерации ‘‘ во партијата а ти во меѓувреме си се изналепил доволно плакати и си отишол по доволно буреци, можеби и ке станеш некој фактор а во нај оптимистичко сценарио ке бидеш на некоја листа за пратеник или советник. Но, во меѓувреме треба да го изостриш сенсот за полтронство до максимум, за да создадеш имиџ на ‘‘ лојален‘‘ а со самото тоа и подобен. И така, млад, перспективен, во цутот на младоста и способноста, стануваш модел на бескичмењак чија судбина и иднина зависи од судбината и иднината на партијата на која и припаѓаш. Ти, семејството, и се околу тебе.

 

За да не бегаме од темата и насловот од колумната ‘‘ мајмун ради шта мајмун види‘‘, да се фокусираме на податокот дека една држава има младина онаква каква што храни, одгледува, воспитува, едуцира и усмерува. Зборуваме генерално. Каква е ситуацијата во државата од аспект на поставување критериуми што е тоа ‘‘успешен човек‘‘. Живееме во апсолутно извртен систем на вредности, во кои академската, уметничката, просветната и лекарската фела е во тотално дно од аспект на награденост, на почитување и респект. За слободоумните, храбрите и оние кои не се помируваат со извртениот систем на вредности Македонија не е во ниедна комбинација за останување и ‘‘чекање старост‘‘. Но, една голема маса која останува во државата, соочена е со единствениот избор на модел на функционирање кој се вика ‘‘партизација на животот‘‘. Во тотално партизирана држава во која поделеноста е по сите основи за кои можеве три дена да дискутираме, доаѓаме до поразителна вистина во која се соочуваме со поделена младина, исто така по сите основи. И?… Што можеме да очекуваме од младината која сакала или не мора да се однесува онака како што некој од партискиот штаб му наметнал дека треба да се однесува. Ајде да земеме неколку примери. Како прво етноцентристичкиот, национал романтистичкиот модел на практикување на политика создаде маса на латентни националисти меѓу младите кои не затоа што сакаат да се такви, туку затоа што виделе дека тоа функционира, па се поставуваат пред предизвикот на иднината како модел кој е веќе ‘‘ на сцена‘‘ а е профитабилен. Овој модел на ‘‘растење на младина‘‘ не и носи добро на Македонија апсолутно. По ова прашање, со соочуваме со многу голем лицемерен амбиент во кој, ‘‘ сите се проевропски и современи‘‘, а од друга страна, сите се спремни секој момент да му забијат нож во срцето на другиот секој момент. Доколку во Македонија во некаква блиска иднина не и се случи ‘‘ граѓански определена опција‘‘, младите немаат друг избор освен да останат заробени во филозофиите на етноцентризам и на она што постарите претходници го сервирале. Тоа е од аспект на етноцентризмот. Онолку колку што е модел на практикување политика, толку е и гробар на граѓанската опција на Македонија. А со самото тоа и на младите и нивната амбиентална иднина. На младите што и која друга филозофија им останува освен филозофијата на ‘‘мајмунот го прави тоа што мајмунот го гледа‘‘!

  

Во апсолутно материјализиран свет на вредности, младите во својата сооченост со критериумот ‘‘ успешен човек‘‘ влегуваат во филмот на ‘‘или политика или криминал‘‘. Со оглед на тоа дека секого не го бидува за класичен криминал, политиката е опција која дозволува се и сешто. А што е корупцијата, непотизмот, контрола на моќта и разни малверзации ако не – криминал! Организиран. Значи, можеме слободно да кажеме дека младите во својот избор се соочуваат во сите комбинации со криминал. Во разни верзии. Е па, на друго место пари – нема! И наместо младите да се усмерат на надежта како да бидат успешни професионалци во своите области, тие во бркањето критериум на успешен човек во сите можни комбинации ја калкулираат и како политиката која единствено може да им ги отвори портите на успехот.И кога некој ке праша што е поентата на колумнава, таа би рекол дека е едноставна. Македонија преку триесет години функционира на принципот на импровизација на држава. Зошто, да не беше тоа така, сега веќе ке имавме сосема поинаков амбиент на живот внатре во државата. Што сакам да кажам!? Цели генерации изгубивме не усмерувајки го како треба да функционира демократско здраво општество со владеењето на правото. Можеби декларативно да!,.. но само декларативно. Ако се водиме од старата народна поговорка дека ‘‘ крушјата под крушка паѓа‘‘, ние не можеме да очекуваме оваква младина да профункционира никако поинаку од шаблонот кој го држи во заробеништво прогресот во Македонија. Додека корупцијата, криминалот, непотизмот и нефункционалноста царуваат во Македонија, помладите генерации кои се останати во државата не може да имаат ниту поинакви учители, ниту поинакви идоли во својот живот. Феноменот на современа, европска, стабилна, просперитетна држава во рамките на иднината не може да се етаблира ако следната генерација политичари функционира онака како што ‘‘ учителите‘‘ ги научиле. Се случува трагедија во континуитет. Младите имаат инструментализиран ум и свест, затоа што она што го гледаат како некаков поим за успешност е далеку од европските стандарди. Ама, некој ке рече, функционира! Да, функционира ама како! На тоаа најдобар одговор може да дадат сите оние млади кои на време побегнале од заробеништвото на идолопоклонството кон Али Ахмети, Мицко, Таче, Хасан, Масан,..

    

Во кој правец оди менталниот склоп на младите во Македонија ако се земе во предвид дека не постои никаква солуција освен сервираната во државата? Ако евро-интегративните процеси се подразбираат како некаков чекор напред, како да се замаскира улогата на ‘‘постарите мајмуни‘‘ пред ‘‘младите мајмуни‘‘ додека овие првиве сеуште очигледно вежбаат држава и политика, до гуша се заглавени во криминал и корупција, одржуваат дисфункционален систем, а башка секој мрази секого во време во кое Европа вели ‘‘ само заедно и со заеднички сили‘‘! Ако како што рековме крушката под крушка паѓа, ако велиме дека мајмунот го прави тоа што мајмунот го гледа, дали сме во многу поголема септичка јама од оваа во која пливаме? Јас не би рекол дека младите се глупави, ама теренот кој им е простиран пред нос е таков. Забрането е да се менува филмот, затоа што во тој филм критериумите за ‘‘ успешен човек‘‘ функционираат фантастично комерцијално. Не секој политичар е ‘‘црна овца‘‘, во политиката има и поединци од кои може сериозно да се научи и нешто добро, ама таквиот тип на политичари се ставени на маргините од политичката сцена без можност да имаат никакво влијание. Дури и оџите и поповите се многу по чесни кон младите затоа што нивната парола е ‘‘ слушај ме што зборам, не ме гледај што правам‘‘, додека учителите на политичката сцена се децидни и императивни во нивната фраза која вели ‘‘ прави како што јас правам, не гледај што зборам‘‘! Обратно. И нејсе, да ја заокружиме колумната со еден заклучок ко е поразителен. Младите немаат од кого да учат современа политика, немаат пример како изгледа здрава дрмократска држава, немаат идоли кои се современици на дваесет и првиот век, немаат простор за промени затоа што политиката и државата се инертни во своето практикување на секојдневието. А, башка муабет е просперитетот, иднината и благосостојбата.

Е па политичари, идите бре у пичку лепу материну! Барем избегните ги фразите во кои велите дека верувате во младината, во новото време и иднината со нив. Па вие први маме и ебавте на таа младина. Ја осакативте. Направивте најобични зомби кои во вас гледаат пример. А, каков пример сте вие? Никаков! Да бевте некаков, барем пола од младите кои побегнаа ке ви веруваа дека има надеж! И ебавте мајка дури и на надежта. Што очекуваш од младите? Ке бидат исти како вас, зато што ги тренирате за тоа. И што!? Сметате дека сум вулгарен и навредлив со тоа што викам ‘‘мајмун ради шта мајмун види‘‘!? А што друго мајмунот да прави? Што гледа!? Вас! Мрш у пичку лепу материну!ООО ЏЕМААТ! Јас не пишувам колумни за Хазрети хасан! Јас пишувам колумни за вистината, за тебе, за мене, за него! Па и Аллах/ Господ, ја сака вистината. Да! Само вистината! Вистина е дека сум малку непристоен и дека псујам! Нека ми ги прости Аллах/ Господ гревовите. Ама, желбата да отерам се у пичку лепу материну не може да ми ја избрише. Одвнатре ми доаѓа! Појако е од мене. Барем во себе ако не на глас. АЈ СИКТЕР ДОМА …. за тебе само чизма и камшик! ESTAGFIRULLAH!!!! TYBE YA RABBIM!..

 

Најново

(ВИДЕО) НА ПРВ ВПЕЧАТОК ИЗГЛЕДА МНОГУ ЛОШО, СИТЕ ВМРОВСКИ АКТЕРИ СОБРАНИ НА КУП, ФАЛИ САМО ТОНИ ШАНАЦ: ОВА Е ТРЕЈЛЕРОТ ЗА ПРВАТА МАКЕДОНСКА ТВ КРИМИ СЕРИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАРАВАРИ: МНОГУ ТЕШКО ДЕКА АЛИЈАНСА ЌЕ ПРИФАТИ ПРЕДИЗБОРНА КОАЛИЦИЈА СО СДСМ ИЛИ ВМРО ДПМНЕ, СО ДУИ МОЖЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАРАВАРИ: ИМАМ ЧУВСТВО ДЕКА СЕ ВРАЌА ГРУЕВИЗМОТ ВО ВМРО ДПМНЕ, ЗА СЕКОЈА АЛБАНСКА ПАРТИЈА ЌЕ БИДЕ САМОУБИСТВО ДА КОАЛИЦИРА СО НИВ СО ВАКВИ ИЗЈАВИ И ДЕЛУВАЊЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА ТАРАВАРИ: МНОГУ СОРАБОТНИЦИ НА МИЦКОВСКИ ТАЈНО МИ ВЕЛАТ ДЕКА НЕ СЕ СОГЛАСУВААТ СО ПОЛИТИКИТЕ НА ПАРТИЈАТА СО КОЈА СЕ ОДДАЛЕЧУВААТ ОД АЛБАНЦИТЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАРАВАРИ: ВМРО ДПМНЕ СЕ ФАТИ НА ОРОТО КОЕ ГО ВОДИ ЛЕВИЦА И АПАСИЕВ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАРАВАРИ: ВМРО ДПМНЕ СТАНУВА ХИСТЕРИЧНА ПРЕМА НАС, ТИЕ СТАНУВААТ ИРАЦИОНАЛНИ, НИКОЈ НЕ РАЗБИРА КАЈ ТЕРААТ

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ КРЕВА БЕЛО ЗНАМЕ – ГЕРОСКИ, ГЛАВНИОТ ПР СТРАТЕГ НА МИЦКОВСКИ: И ДА СЕ ВНЕСАТ БУГАРИТЕ ВО УСТАВОТ, НИШТО НЕМА ДА СЕ СМЕНИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДАНЕЛА ГИ НАМАЧКА НА ЛЕБ НОВИНАРИТЕ ВО ИРЛ, ИМ ВЛЕЗЕ СО МАЈАГЕРИ КАКО НИНЏА

Sase Ivanovski

БРАЌАТА ИНФЛУЕНСЕРИ ЕНДРУ И ТРИСТАН ТЕЈТ ДРЖЕЛЕ ЖЕНИ КАКО РОБИНКИ ВО ЗАМОК ВО БУКУРЕШТ, ГИ СНИМАЛЕ НА ВЕБ САЈТОТ ОНЛИ ФАНС И ПРАВЕЛЕ МИЛИОНИ ЕВРА!

Sase Ivanovski

Пребегнат руски офицер и командант на „Вагнер“ раскажуваат за злосторствата извршени од руските сили во Украина

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НАЈПОЗНАТИОТ МАКЕДОНСКИ ЈУТУБЕР ЗА ПРИЧИНИТЕ ЗОШТО СЕ ОТКАЖА ОД ПРАВЕЊЕ ВИДЕА: МЕ ВАДЕА ОД КОЛА НА СЕМАФОР ЗА ДА СЕ СЛИКААТ СО МЕНЕ

Sase Ivanovski

САЛИ Е ПОДГОТВЕН ДА СЕ ПОВЛЕЧЕ Во Алтернатива нема фиксни места

Sase Ivanovski

Меџити: Никој од нас не бара да биде во владата,сакаме да го спасиме Ахмети од Груби

Sase Ivanovski

НАШЛЕ ПА ЗАШЛЕ, САКАЛЕ 24 ЧАСА ПАРНО ГРЕЕЊЕ: Граѓани попладнево протестираа кај Автокоманда против новите услови во системот на греење

Sase Ivanovski

ЧОВЕКОВ НЕ РАЗБИРА ДЕКА НАЦИОНАЛИЗМОТ НА ВМРО ДПМНЕ ГО НАПРАВИ ОВА – Мисајловски: Најголем процент од албанските политичари кои во кампањата излегоа против власта, сега ќе бидат дел од истата

Sase Ivanovski

ПУТИН ИМ СЕ ЗАКАНИ НА НАТО ЧЛЕНКИТЕ КОИ ДАДОА ТЕНКОВИ НА УКРАИНА: СЕ ЛАЖАТ ДЕКА МОЖЕ ДА ЈА ПОБЕДАТ РУСИЈА, АКО РЕШИМЕ ДА ИМ СЕ ОДМАЗДИМЕ, НЕМА ДА ПРАТИМЕ ТЕНКОВИ ТУКУ РАКЕТИ?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДРАМА КАЈ ОМЛАДИНАТА ВО ЗЕМЈАВА: НАЈПОЗНАТИОТ ЈУТУБЕР СЕ ОТКАЖА ОД ПРАВЕЊЕ ВИДЕА, РЕШИЛ ДА СТУДИРА

Sase Ivanovski

ЕУ со десетти пакет санкции против Москва и најава дека во Хаг ќе биде отворен центар за истрага на злосторства

Sase Ivanovski

Не знам колку ќе издржиме да не воведеме санкции против Русија, изјави Вучиќ

Sase Ivanovski

Спасовски: Досега нема најава за присуство на официјална делегација од Бугарија во „Свети Спас“

Sase Ivanovski

Меџити: За уставни измени потребни се уште шест пратеници од ВМРО ДПМНЕ

Sase Ivanovski

Таравари: Нашата цел е да стигнеме до 80 пратеници, прескапо ја плативме соработката со ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

ГРУБИ: Ахмети е многу скромен лидер кој не знае за луксузи, за ручеци или вечери

Sase Ivanovski

АХМЕТИ: Имаме рани кои не зараснуваат така лесно, многу луѓе загинаа за оваа земја, но одмаздата не е решение

Sase Ivanovski

Али Ахмети: Членството во ЕУ ќе ја зајакне економијата и животниот стандард во државата

Sase Ivanovski

Демант: Македонската полиција гарантира безбедно чествување на 4 февруари, класична лага е дека ќе доаѓале бугарски полицајци

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: НЕМА ПОТРЕБА БУГАРСКА ПОЛИЦИЈА ДА ДОАЃА ДА ПОМАГА ЗА 4-ТИ ФЕВРУАРИ, МВР ИМА ДОВОЛНО КАПАЦИТЕТ ДА СЕ СПРАВИ СО СИТЕ ПРЕДИЗВИЦИ

Sase Ivanovski

Спасовски: На 4-ти февруари да покажеме национално единство и да не потпаднеме на пропагандата

Sase Ivanovski

Спасовски: Нема да дозволиме да се наруши нашето достоинство, ниту од македонски ниту од бугарски државјани

Sase Ivanovski

Спасовски: 4-ти февруари ќе помине во најдобар ред, граѓаните да не се вознемирени

Sase Ivanovski

ШВЕРЦУВАНИТЕ ИКОНИ ЌЕ СЕ ВРАТАТ ВО МАКЕДОНИЈА Албанскиот парламент го ратификуваше договорот

Sase Ivanovski

ВЕНКО ФИЛИПЧЕ ПРАВИ ДАР МАР КАКО ХИРУРГ: На Клиниката за неврохирургија, денеска извршивме интервенција кај пациент со церебрална анеуризма

Sase Ivanovski

МИСТЕРИЈА: ЗОШТО БЕШЕ ЗБРИШАНА ЦЕЛАТА ПОРАНЕШНА РЕДАКЦИЈА НА ТЕЛМА?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КОВАЧЕВСКИ: Многу успешни светски компании се одлучуваат да инвестираат токму во нашата држава

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈУТУБЕРОТ СТЕФАН ЛАЗАРОВ СЕ БОРЕЛ СО ДЕПРЕСИЈА ВО МЛАДОСТА: БЕВ КАПИТЕН НА ФУДБАЛСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ДО 18 ГОДИНИ, ФРЛИВ СЕ НА ФУДБАЛОТ И СЕ ПОВРЕДИВ И ПРЕКУ НОЌ ОСТАНАВ БЕЗ КАРИЕРА И БЕЗ ИДНИНА

Sase Ivanovski

ИДНИНАТА НА ДРЖАВАТА Е ВО ХРАНАТА Технолошкиот факултет во Велес нуди бесплатни студии

Sase Ivanovski

ДРЖАВНИОТ ВРВ ДА ГИ ПРИМИ БУГАРИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА Барање од европратеникот Ковачев

Sase Ivanovski

Ахмети ги повика Македонците да се обединат со Албанците на патот кон ЕУ: Да не се зафаќаме со теми од изминатите 20 години, туку да гледаме во иднината

Sase Ivanovski

Ангеловска-Бежоска ‒ Агелер: Расте поддршката на банкарскиот сектор за инвестиции во обновливи извори на енергија

Sase Ivanovski

Со пари од ЕУ ќе реновираме хидроелектрани, ќе градиме ветерен парк и регионални депонии

Sase Ivanovski

Оној на кој му е скапо, нека седи дома, кажа Дарио за коментарите дека влезниците за неговиот концерт се со висока цена

Tamara Ivanovska

О2 иницијативата објави водичи за еколошка едукација на децата

Sase Ivanovski

Врабевски откри зошто не доаѓа во Скопје на чествувањето на раѓањето на Делчев

Tamara Ivanovska

Бактерија се шири во Хрватска, има и смртни случаи

Tamara Ivanovska

Куманово: Од почетокот на учебната година „збогум“ на државата ѝ кажале 182 деца

Tamara Ivanovska

За беседењето на контроверзниот Бокан, Стоилковиќ не гледа ништо спорно а за идната година ќе го прашал „360 степени“ кого да покани

Tamara Ivanovska

Младо момче пронајдено мртво во када во делчевско село

Tamara Ivanovska

ШТО СЕ СЛУЧУВА ВО ТЕЛМА: ЕДНО ВРЕМЕ ТЕЛЕВИЗИЈАТА ВАЖЕШЕ ЗА ПРИМЕР ЗА ОДГОВОРНО НОВИНАРСТВО, ОВА ШТО СЕ СЛУЧУВА ОВИЕ ДЕНОВИ Е СРАМ ЗА НОВИНАРСТВОТО

Sase Ivanovski

Месиќ: Ако Додик се одлучи за сецесија, би ја ангажирал армијата за да се пресече коридорот во Посавина

Sase Ivanovski

ПРОШТАЛНА СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО АМБАСАДОРОТ ПРЕДАН

Tamara Ivanovska

Муцунски на средба со конгресменот Паскрел, фокус на продлабочување на соработката меѓу САД и Македонија и директорот на ИРИ за Европа, Мекарти, за продолжување на соработката со Институтот

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) НАЈВАТРЕНАТА СРБИНКА ВО СРПСКИОТ ПАРЛАМЕНТ Е МАКЕДОНСКА СНАА: СРПСКАТА ДАФИНА СТОЈАНОСКА СЕ ВИКА МИЛИЦА СТАМЕНКОВСКА

Sase Ivanovski

Стоилковски: Ново бегство во Идризово! Ова е систем, не инцидент!

Tamara Ivanovska

240 санкции за брзо возење

Tamara Ivanovska

Министерството за внатрешни работи заедно со Државниот пазарен инспекторат, Државниот инспекторат за животна средина, Управата за јавни приходи и Царинската управа извршија заеднички координирани контроли во повеќе отпади на подрачјето на ОВР Кичево

Sase Ivanovski

Приведени крадци од Велес, одземеното вратено на сопствениците

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Криминалот на Ковачевски, Ахмети и високите владини функционери од Македонија направија најкорумпирана земја, заедно во друштво со Суринам, Индија и Тунис

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) И СРБИТЕ ИМААТ СВОЈ АПАСИЕВ: БОШКО ОБРАДОВИЌ ЛИДЕРОТ НА ДВЕРИ РАСПАЛИ ПО ВУЧИЌ, НАТО, ЕУ, КОСОВО, ОБСЕ, ООН, УЕФА И ФИФА

Sase Ivanovski

Презентирана платформа за виртуелни лаборатории

Tamara Ivanovska

СДСМ: Шпицниот градоначалник Мицкоски ги заглавува општините во кои власт е ВМРО-ДПМНЕ

Tamara Ivanovska

СДСМ: Неспособни расипници, ВМРО-ДПМНЕ прави 16 милиони евра долг во 4 општини

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Власта го намали буџетот за рана детекција на малигни заболувања за 2 милиони денари во однос на лани

Tamara Ivanovska

ПРОШТАЛНА СРЕДБА ОСМАНИ – АМБАСАДОР ПРЕДАН

Tamara Ivanovska

Грковска за Гласот на Америка: Независноста која Уставот ја дава на правосудните органи години наназад беше злоупотребувана, тоа веќе не смее да се дозволи

Tamara Ivanovska

МВР: Претрес во Охрид, пронајдена дрога, приведено едно лице

Tamara Ivanovska

Костадинов: Сите имаме одговорност да обезбедиме сигурна сегашност и иднина за нашите граѓани

Tamara Ivanovska

Андреј Петров: Чекор по чекор се оформува еден општествен фронт кој државата ќе ја турне напред кон ЕУ

Tamara Ivanovska

ПАКЕТ.МК ПОВТОРНО ВО ТРКА ЗА НАЈДОБРА Е-ПРОДАВНИЦА Лани победи во пет категории

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) БЕКТЕШИ ДО НОВИНАРОТ НА ТЕЛМА КОЈ УПОРНО ПРАШУВА ЗА МАКПЕТРОЛ: НЕ СИ ТИ ТОЈ КОЈ ТРЕБА ДА МИ ДРЖИ ЛЕКЦИИ ТУКА СИ ДА ПОСТАВИШ ПРАШАЊЕ

Tamara Ivanovska

За три години пожарите проголталe 3% од шумската површина, ревизорите утврдија серија слабости

Sase Ivanovski

ПАРНОТО ВО АВТОКОМАНДА СЕ ИСКЛУЧУВА ОД ЕСМ ЕНЕРГЕТИКА Потрошувачите ќе треба да склучат нови договори со ЕСМ дистрибуција

Tamara Ivanovska

Гробот на Гоце Делчев како поле за конфликт меѓу народите и дестабилизација на Македонија

Sase Ivanovski

РОДЕНДЕНОТ НА ГОЦЕ „ГИ ЗАТВОРИ“ ОКОЛНИТЕ УЛИЦИ Полицијата воведува посебен сообраќаен режим уште вечерва

Tamara Ivanovska

Дезинформaциски бран во јануари: Руското влијание во спорот меѓу Софија и Скопје

Sase Ivanovski

МАКЕДОНСКИТЕ И БУГАРСКИТЕ МИТРОПОЛИТИ ОДРЖАА ЗАЕДНИЧКА ЛИТУРГИЈА Владиците Тимотеј и Иларион отпатуваа во Пловдив

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ЕВЕ КОЈ РАБОТИ ЗА РУСИТЕ ВО ЗЕМЈАВА – СКАНДАЛ НА ТВ АЛФА: СОМНИТЕЛЕН АРАП НАЈВЕРОЈАТНО РУСКИ АГЕНТ ЈА БРАНЕШЕ РУСКАТА АГРЕСИЈА НА УКРАИНА

Tamara Ivanovska

СРБИЈА ВЕЌЕ СЕ ОПРЕДЕЛИ ЗА ЗАПАДОТ Кристофер Хил тврди „врската со Русија секојдневно слабее“

Tamara Ivanovska

НАБАВКАТА ЌЕ ЧИНИ НАД 10 МИЛИОНИ ЕВРА: Владата првично ќе набави „Трикафта“ за 30 пациенти со цистична фиброза

Sase Ivanovski

НЕ МОЖЕМЕ ДА ГО СПРЕЧИМЕ КОСОВО ВО ООН Вучиќ вели „тие ќе имаат мнозинство без разлика дали ќе се противиме“

Tamara Ivanovska

Курти со услови за формирање на Заедницата на српски општини, во Белград турканици во парламентот

Sase Ivanovski

Leave a Comment